Partiprogram. Alternativets frontfigur Uffe Elbæk ser frem til Folkemødet i juni, hvor partiet fremlægger en samlet politik.
Foto: Peter Klint

Partiprogram. Alternativets frontfigur Uffe Elbæk ser frem til Folkemødet i juni, hvor partiet fremlægger en samlet politik.

Politik

De færreste kender Alternativet

Meget få kan genkalde sig Alternativets politiske ståsted. Men partistifter Uffe Elbæk er optimist.

Politik

Det ligger i navnet Alternativet, at det nystiftede parti vil gøre op med de bestående rammer for dansk politik.

Farvel til ensidigt fokus på vækst og goddag til en grøn økologisk økonomi.

LÆS OGSÅ

Og farvel til det dagens ’fastlåste’ arbejdsmarked og goddag til et samfund, der vil understøtte og vække den indre iværksætter i os alle.

Løfter sløret i juni
Selv om Alternativet først under Folkemødet på Bornholm i juni løfter sløret for sin samlede politik, har partiets overordnede sigtelinjer ligget fast, siden lanceringen i november sidste år.

Men i befolkningen er der ikke det store kendskab til Alternativets politiske visioner, viser en meningsmåling foretaget af Megafon for Politiken og TV2.

Kun 4 procent af de adspurgte mener, at de i dag har »et godt billede af, hvad Alternativet står for politisk«.

Det bekymrer dog ikke partiets spydspids, den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk, der forventer større opmærksomhed og kendskab, når partiet folder et færdigt program ud til juni.

Op ad bakke

»Vi har hele tiden haft den plan, at partiprogrammet skal udvikles i samarbejde med græsrødderne hen over foråret. Det er derfor ikke meningen, at den brede offentlighed skal have et præcist billede af vores politik – endnu«, siger folketingsmedlemmet, der heller ikke lader sig ryste af, at under halvdelen af de adspurgte kan udpege ham som partiets frontfigur.

Alternativet har indtil videre fået omkring 700 medlemmer, og mellem 300 og 500 personer har deltaget i de workshops, som partiet har arrangeret for at få ideer til og udvikle partiets politik. Og i øjeblikket kæmper Alternativet for at samle nok underskrifter, så det kan stille op ved en kommende folketingsvalg.

LÆS OGSÅ

Ifølge valgforsker Rune Stubager er det dog op ad bakke at starte et helt nyt parti:

»Det er ekstremt svært at starte et nyt parti og få gjort opmærksom på, hvad man står for. Børnedødeligheden for nye partier er meget høj«.

Læs med, når Politiken i fem kapitler i påsken besøger Alternativets politiske værksted og tegner et portræt af partiet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce