Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
PIBEKONCERT. En gruppe på Facebook har annonceret, at den vil sabotere statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved årets 1. maj i Fælledparken med fløjter og larm.
Foto: DANIEL HJORTH (arkiv)

PIBEKONCERT. En gruppe på Facebook har annonceret, at den vil sabotere statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved årets 1. maj i Fælledparken med fløjter og larm.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bekymret 1. maj-arrangør: Fløjteaktion kan føre til slagsmål

Arrangørerne bag 1. maj opfordrer til at lade fløjterne blive hjemme.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan i værste fald føre til slagsmål, hvis en gruppe demonstranter gør alvor af planen om at fløjte og sabotere statsminister Helle Thorning-Schmidts tale i Fælledparken 1. maj.

Den bekymring har arrangøren bag 1. maj-arrangementet i København, LO- Hovedstaden, efter at en venstreorienteret gruppe på Facebook har annonceret, at den vil overdøve statsministerens tale med fløjteri og larm.

»Sådanne uroelementer hører ikke til i Fælledparken. Vi kan ikke forbyde folk at gøre det, men vi er selvfølgelig bekymrede for, at nogle af de faglige tillidsfolk bliver gale i skralden, og at der så kan opstå slagsmål og andet«, siger formand for LO-Hovedstaden, Peter Kay Mortensen.

Har tidligere været slagsmål

Han henviser til, at der historisk set har været tumult ved 1. maj i Fælledparken, hvor mange hører deres første taler allerede ved 6-7-tiden ude i deres fagforeninger, inden de kommer ind til Fælledparken.

»Det er klart, hvis for eksempel smedenes formand beder sine folk om at rydde op foran scenen, så gør de det. Sådan var det i gamle dage, der var altid lidt slagsmål. Hvis de ville gøre det, så gjorde de det bare. Det er det, der bekymrer mig, at sådan noget kan finde sted«, siger Peter Kay Mortensen.

Sidste år blev statsministerens tale overdynget med buh-råb, og en mand blev anholdt efter at have sprøjtet med en vandpistol mod Helle Thorning-Schmidt.

I Fælledparken var der ligeledes mishagsytringer og råb da Københavns socialdemokratiske overborgmester, Frank Jensen, og SF's daværende formand, Annette Vilhelmsen, holdt tale.

Flere fra SF's ungdomdomsparti SFU fortalte efterfølgende, at de blev slået under deres formands tale af en gruppe mørkklædte personer.

Arrangørerne kan ikke forhindre, at en ny pibekoncert overdøver statsministerens tale, siger Peter Kay Mortensen, men han opfordrer til, at man respekterer demokratiet og lader talerne komme til orde.

»Dem, der taler i Fælledparken 1. maj, er kun dem, vi deler værdier med. Det er for arbejderbevægelsen en festdag, og så må vi respektere, hvad der bliver sagt på scenen, og hvem det bliver sagt af. Og vi er da som arbejderbevægelse utroligt stolte over, at landets statsminister vil holde tale i Fælledparken«, siger han og fortæller, at da der blev buhet under Helle Thorning-Schmidt og Frank Jensens taler sidste år, kunne arrangørerne måle, at tilskuerne godt kunne høre talerne, fordi højttalerne overdøvede larmen.

Det var mest for talerne, at larmen generede.

»Fuldstændig uhørt at gøre sådan noget«

Også formand for fagforeningen FTF, Bente Sorgenfrey, er fortørnet over den planlagte aktion fra demonstranterne.

»Det er fuldstændig uhørt at gøre sådan noget. Vi har alle sammen ytringsfrihed – selv en statsminister har det. Jeg synes, det er at ødelægge 1. maj. Man risikerer jo, at man ikke kan få talere til at stille op. Jeg skal selv tale på den store scene derinde, og det jo ikke det fedeste, hvis folk råber eller kaster med noget«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun mener dog ikke, man kan gøre så meget ved det.

»Det er altid svært, for folk har jo lov til at ytre sig – også nede foran scenen. Så det der med at stille vagtværn op er lidt voldsomt på en 1. maj. Det er jo en festdag. Det håber jeg også, at folk vil respektere og ikke lave buhkor eller andet, som man har planlagt«, siger Bente Sorgenfrey.

En festdag forventer Peter Kay Mortensen trods alt også, at 1. maj ender med at blive:

»Hvis vejret i øvrigt arter sig, skal det nok blive en fredelig og festlig dag i Fælledparken«.

Hos Københavns Politi fortæller ledende politiinspektør Mogens Norup Lauridsen, at man ikke har planer om at foretage sig noget ekstraordinært i forbindelse med den annoncerede aktion.

»Vi håndterer de demonstrationer, der fører ud til Fælledparken, og så assisterer vi LO med opretholdelse af ro og orden ved det store arrangement, ligesom vi håndterer anmeldelser om vold og uorden andre steder i Fælledparken. Vi har et passende politimæssigt beredskab, men det er jo ikke politiets arrangement, så vores indsats er jo mere at støtte arrangørerne og medvirke til, at så mange som muligt får en god oplevelse«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden