Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
MISTILLID. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan se frem til en pibekoncert fra 800 fløjter, når hun 1. maj taler i Fælledparken i København.
Foto: DANIEL HJORTH (arkiv)

MISTILLID. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan se frem til en pibekoncert fra 800 fløjter, når hun 1. maj taler i Fælledparken i København.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fløjteaktivister om aktion: Statsministeren er arbejderfjendsk og ignorerer folket

Personerne bag fløjteaktion mod Helle Thorning-Schmidt kalder regeringen udemokratisk.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Helle Thorning-Schmidt har svigtet arbejderne og folkets vilje, og derfor hjælper almindelige protester ikke længere.

Sådan lyder det fra de personer, der har organiseret en fløjteaktion mod statsministerens tale i Fælledparken på arbejdernes internationale kampdag 1. maj.

»Vi mener, det er helt på sin plads, at Helle Thorning møder en tydelig modstand, og at almindelige arbejdere får ytringsfrihed på dagen i stedet for en arbejderfjendsk regeringsleder«, siger en af medstifterne til protesten, den 21-årige Lasse Skou Lindstad.

Aktivistgruppen består af 8-10 personer, som har mødt hinanden til forskellige demonstrationer og under lærerkonflikten.

Udemokratisk at gå til valg på en ting og gøre det modsatte

De har »tømt« en webshop for i alt købt 800 fløjter til protesten, som de deler ud inden Helle Thorning-Schmidt stiller sig ved talerstolen 1. maj.

Han nævner, at regeringens indgreb i lærerkonflikten, salget af Dong Energy til Goldman Sachs og skattelettelser til de rigeste som nogle af de områder, hvor regeringen har undladt at lytte til både sine vælgere og til folket.

Derfor mener han ikke, gruppens aktion er udemokratisk.

»Jeg synes, det er udemokratisk at gå til valg på en ting og så gøre det modsatte, og det er det, hun har gjort«, siger Lasse Skou Lindstad.

Men er det i orden selv at bruge udemokratiske metoder, når man er uenig med statsministeren?

»Vi står desværre i en situation, at hvis almindelige protester ikke virker. Når demonstrationer og underskriftindsamlinger ikke virker, så må man sige fra. Vi har en regering, der er rigtig god til at ignorere den demokratiske debat, og derfor ikke lytter til andet«.

Vi bliver ignoreret af regeringen

Hvorfor bruger I ikke almindelige demokratiske værktøjer som, læserbreve, taler og stemmeret?

»Når vi gør det, så bliver vi ignoreret, og det oplever vi over hele linjen. Der var et kæmpe flertal mod salget af Dong, der er et flertal mod offentlighedsloven og en masse andre ting. Demokratiske flertal som regeringen vælger at ignorere«.

Skal man så hver gang, der er en stor underskiftindsamling mod regeringen, lægge det ud til befolkningen?

»Vi ved ikke, hvordan den ideele demokratimodel ser ud. Vi kan bare se, at det ikke er det, der sker nu«.

Hun er jo valgt af folket?

»Demokrati er mere, end hvad der sker hvert fjerde år ifølge vores mening«.

Der er tusinder, der møder op for at høre hende tale. Er det rimeligt overfor dem, at I ødelægger talen?

»Vi tror, vi er i ret alvorligt flertal. Den her lille skare af naive partisoldater, der står opppe foran scenen, var i mindretal sidste år, og regeringen er ikke blevet mere populær siden. Så det er de nok også i år. Hvis demokrati er et flertalsvælde, så har vi nogen, der mere fortjener at blive hørt 1. maj end den envejskommunikation, Helle Thorning kører med«.

Det er imod ånden i 1. maj at lade statsministeren tale

Er I Ikke bange for, at I skaber en ond spiral, hvor man bare kan overdøve ens politiske modstandere med fløjteri og larm?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi er klar over, det er kontroversielt, men vi fjerner ikke nogens taletid. Hun får lov til at tale alt det, hun vil. Vi er bare nødt til at bruge vores ytringsfrihed i Fælledparken, hvis vi skal have en chance for at signalere, der er noget galt«.

Er det ikke imod 1. majs ånd, at man obstruerer en Socialdemokratisk leder i at tale?

»Det er imod 1. majs ånd at lade en person, der virkelig ikke er arbejdernes ven, tale på arbejdernes kampdag. Og det er både LO og Socialdemokraterne ansvarlige for. Det er klart, det skal der komme en reaktion på, og vi vælger en fredelig, men larmende højlydt protest«.

Du siger I er i flertal, hvorfor bliver I ikke bare hjemme og viser det på den måde?

»Så ville vi blive ignoreret ligesom alle andre protester. Man er nødt til at råbe op, og det er det, vi gør ved at fløjte«, siger Lasse Skou Lindstad.

Sidste år blev Helle Thorning Schmidt mødt af massiv pibekoncert og vednte rygge, da hun holdt tale i Aarhus og Aalborg 1. maj.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden