Foto: DRESLING JENS
Politik

Opbakningen til Dansk Folkeparti har aldrig været større

Regeringen er dygtig til at skræmme sine vælgere væk, siger professor.

Politik

Dansk Folkeparti giver for fjerde måned i træk Socialdemokraterne baghjul og kan endnu engang pryde sig med titlen som Danmarks næststørste parti.

I en ny Megafon-måling foretaget for Politiken og TV 2 ville 22 procent af vælgerne stemme på Dansk Folkeparti, hvis der var valg i morgen.

Det er ikke alene en stigning på 1,1 procentpoint siden sidste måned, men også den største opbakning til partiet nogensinde i en Megafon-måling.

»Jeg er glad for, at mange danskere opfatter os som et parti for de danske lønmodtagere. Men det er stadig kun et skulderklap i øjeblikket«, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

S: Vi knokler for at vise resultaterne frem Meningsmålingen fra Megafon er gennemført blandt over 1.000 danskere i dagene 22.-24. april – og dermed efter at Socialdemokraterne i en mediekampagne har kritiseret Dansk Folkeparti for at føre en uansvarlig økonomisk overbudspolitik.

Selv ligger Socialdemokraterne en smule højere end i forrige måling, men 20,3 procent af stemmerne er langt fra tilfredsstillende, lyder det fra partiets politiske ordfører, Maja Panduro.

»Det er ikke mærkeligt, at danskernes synes, at nogle af vores beslutninger er svære at se resultaterne af. Det knokler vi for at gøre noget ved«, siger hun.

Samlet set står de borgerlige til en klar sejr, hvis der var folketingsvalg i morgen. Således ville 57,5 procent af stemmerne gå til blå blok, mens rød blok kun ville mønstre 42,5 procent.

Regeringen skræmmer sine kernevælgere væk
Ifølge professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Rune Stubager er Dansk Folkepartis fremgang et udslag af to ting.

For det første har SR-regeringen været dygtig til at skræmme en stor del af sine kernevælgere væk, fordi den på mange områder fører en mere højredrejet politik, end vælgerne synes om.

»For det andet har Dansk Folkeparti været meget dygtige til at placere sig der, hvor mange af de vælgere, der forlader regeringen, gerne vil hen – hvilket på den økonomiske politik vil sige imellem Enhedslisten og regeringen«, siger Rune Stubager.

Det er især budskabet om et større offentligt forbrug, men også kravet om klare velfærdsrettigheder, hvor Dansk Folkeparti udfordrer Socialdemokraterne.

DF er blevet mere spiseligt

På samme tid har formandsskiftet fra Pia Kjærsgaard til Kristian Thulesen Dahl fjernet en blokering hos mange vælgere, forklarer han.

»Dansk Folkeparti er blevet mere spiseligt«, siger Rune Stubager og giver desuden den seneste tids fokus på den økonomiske politik frem for den værdipolitiske debat en del af æren for Dansk Folkepartis betydelige vælgeropbakning.

Venstre er med en lille fremgang stadig landets største parti med 26,4 procent af stemmerne. Også Liberal Alliance og de radikale går en smule frem, mens Enhedslisten, SF og de konservative går lidt tilbage.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce