Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Dagpenge. Pia Olsen Dyhr gør en ændring af genoptjeningsperioden til dagpenge til et centralt tema i sine 1. maj-taler, der blandt andet tager hende til Fælledparken i København.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SF-formand vil halvere genoptjeningskrav til dagpenge

Pia Olsen Dyhr bruger 1. maj til at presse regeringen på dagpengespørgsmålet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alt for mange danskere er faldet ud af dagpengesystemet med store menneskelige konsekvenser til følge.

Det mener SF's formand, Pia Olsen Dyhr, der i anledning af 1. maj kræver genoptjeningsperioden på dagpengeområdet halveret fra 52 til 26 uger.

»34.000 mennesker faldt ud af dagpengesystemet sidste år. Det er langt flere end de få tusinde, som vi i sin tid regnede med, da SF sad i regering. Det bliver vi nødt til at gøre noget ved«, siger Pia Olsen Dyhr med henvisning til en opgørelse fra a-kasserne og deres forening AK-Samvirke.

2010-reform til debat

Genoptjeningsperioden er den periode, man som ledig skal arbejde for igen at kunne få dagpenge.

Den blev i 2010 sat op fra netop 26 til 52 uger. Det skete som led i dagpengereformen indgået af Venstre, de konservative, Dansk Folkeparti og de radikale.

Som led i reformen forkortede politikerne ligeledes længden af den periode, man som ledig kan få dagpenge fra fire til to år.

Siden valget har den socialdemokratisk ledede regering holdt fast i den lange genoptjeningsperiode, selv om det i hele regeringens levetid har været genstand for stor kritik fra især venstrefløjen og store dele af fagbevægelsen.

»Jeg håber, at regeringen vil lytte til sit bagland, hvor lokale partiformænd både i Socialdemokraterne og de radikale siger det samme som os. Når tingene forandrer sig, bliver vi som politikere nødt til at spørge os selv, om vi har gjort det rigtige«, siger Pia Olsen Dyhr.

Men hånden på hjertet. Hvorfor skulle de radikale gå med til det nu, når de i to et halvt år ikke har villet bøje sig?

»Jeg tror, at der er en anden politisk situation lige nu, hvor DF og Enhedslisten også foreslår det. Der er et flertal i Folketinget, hvis regeringen ønsker at bruge det«, siger Pia Olsen Dyhr.

Ros til regeringen

SF-formanden roser dog regeringens nye udspil på beskæftigelsesområdet, som blev præsenteret i går. Regeringen vil »sætte den ledige i centrum« ved blandt andet at opkvalificere ufaglærte og sløjfe meningsløse aktiveringskurser.

Pia Olsen Dyhr fastslår, at SF ikke vil sætte hårdt mod hårdt i forsøget på at få halveret genoptjeningsperioden. Det vil derfor ikke være et ultimativt krav fra SF's side, når forhandlingerne om beskæftigelsesreformen går i gang.

»Det er en glimrende reform, som rummer løsninger på mange af de udfordringer, vi står over for på beskæftigelsesområdet. Den vil vi gerne forhandle konstruktivt om, og hvis regeringen samtidig vil løse udfordringerne på dagpengeområdet, er vi åbne over for det. Og ellers ser vi gerne en løsning i forbindelse med finanslovsforhandlingerne «, siger Pia Olsen Dyhr.

DEBAT

De radikales arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq, fastslår, at dagpengeændringer ikke bliver en del af de kommende forhandlinger.

»Beskæftigelsesreformen handler slet ikke om dagpengespørgsmålet, men om hele indsatsen, og hvordan den enkelte arbejdsløse kommer hurtigere i job«, siger Nadeem Farooq.

Ifølge den radikale arbejdsmarkedsordfører kommer regeringen inden næste valg med et udspil til de arbejdsløse, der ikke er arbejdsmarkedsparate og med et udspil, der skal »modernisere og forenkle« dagpengesystemet.

Til det har regeringen nedsat en ekspertgruppe, som til næste år skal komme med sine anbefalinger.

Men SF skal ikke gøre sig forhåbninger om, at genoptjeningsperioden bliver kortere. Heller ikke selv om de radikale »lytter til eksperterne«, siger Nadeem Farooq .

»Genoptjeningsperioden skal ikke forkortes. Vi står fast på dagpengereformen. Det gjorde vi, da vi indgik den i 2010, og det gør vi også i dag«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den radikale ordfører »undrer« siger over, at Pia Olsen Dyhr kommer med forslaget så kort tid efter, at hun og SF selv stod inde for regeringens dagpengelinje, da partiet sad i regering.

»Jeg kan trække på skuldrene og undre mig over, at man så hurtigt forlader den politik, man var med til at vedtage, da man sad i regering. Men jeg noterer mig, at det er det, SF mener«, siger Nadeem Farooq.

SF: Dagpengeændring kan ikke vente

Pia Olsen Dyhr mener, at det er forkert at vente til eksperterne har talt, selv om hun erkender, at SF selv var med til at nedsætte udvalget.

»Vi skal handle nu, ellers vil chancen være forpasset. Det er fint, at man kigger på den store dagpengemodel, men derfor kan man godt lave mindre ændringer som at se på genoptjeningsperioden. Det er jo ikke hele dagpengesystemet, der skal laves om«, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun mener ikke, at det vil være et nederlag for hende som ny SF-formand, hvis partiet ikke kommer igennem med sit krav.

»Det er noget vi er enige om i hele SF. Men det vil være et nederlag for de mennesker, som det her går ud over, der har meget svært ved at komme tilbage i dagpengesystemet«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden