Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kampdag. Statsministren blev mødt med fløjten, piften og andre udtryk for uenighed, da hun holdt 1. maj tale i Fælledparken.
Foto: JENS DRESLING

Kampdag. Statsministren blev mødt med fløjten, piften og andre udtryk for uenighed, da hun holdt 1. maj tale i Fælledparken.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken i Fælledparken: »Støjen var øredøvende«

Politikens udsendte målte støjniveau på 100 decibel under Thornings tale.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et fløjteinferno, spredte 'buh-råb' og jublende DSU'ere.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var på lidt af en opgave, da hun i Fælledparken holdt sin 1. maj-tale for kort tid siden.

På forhånd var det varslet, at en gruppe aktivister ville forsøge at overdøve statsministeren med fløjter, og ifølge Politikens udsendte fik den socialdemokratiske formand kamp til stregen - ikke mindst da en demonstration med unge fra Ungdomshuset nåede frem til Fælledparken.

»Støjen var øredøvende med en blanding af fløjteri, folk der skændtes og DSU'ere, der jublede som respons på Thornings tale. Det var ret kaotisk«, siger Politikens udsendte Nikolaj Heltoft.

Han stod midt i mængden af fløjteaktivister lige bag de unge fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom under talen.

»Mange af de folk, der fløjtede, havde selv ørepropper i ørerne. Jeg har ondt i ørerne nu, for det havde jeg ikke«, siger han

Ifølge Politikens fotograf Jens Dresling udviklede det sig flere gange til håndgemæng mellem tilhørerne.

»Jeg så ikke nogen, der slog på hinanden. Men jeg så forfatteren Kåre Bluitgen med en fløjte i munden«, siger Nikolaj Heltoft.

Statsministeren var upåvirket

Helle Thorning-Schmidt holdt sin tale uden at virke påvirket af lydniveauet.

»Som jeg oplevede det, holdt statsministeren sin tale fuldstændig efter manuskriptet og uden at reagere på, hvad der skete foran scenen. Hun havde de første 20-30 meter udsigt til en gruppe primært DSU'ere med skilte, hvor der stod 'alle har ret til at blive hørt' og skilte med billeder af fløjter med streger over«, siger Nikolaj Heltoft.

Foto: DRESLING JENS

Allerede inden talen startede diskussionerne mellem de mennesker, der var mødt op for at høre Helle Thorning-Schmidt tale.

»Det var et tiltagende kaos i minutterne op til talen. Der var spredte diskussioner mellem folk med fløjter og andre, der mente, at man ikke skulle fløjte, når hun gik på«, siger Nikolaj Heltoft.

'Socialdemokrati, klasseforræderi'

Ungdomshusets store demonstration var angiveligt blevet forsinket på vej til Fælledparken. Derfor var det til at starte med en relativt lille gruppe, der stod foran scenen og ventede på landets statsminister.

»Demonstranterne fra Ungdomshuset ankom så kort efter, at Helle Thorning-Schmidt var gået på. Derefter opstod en kaotisk situation, hvor de prøvede at trænge sig frem mod scenen. Der blev tændt to romerlys og nogle røgbomber, som dog ikke blev kastet. Og så var der en del pufferi og skubberi inde i mængden af demonstranter«, siger Nikolaj Heltoft.

Ifølge Politikens udsendte i Fælledparken var der to forskellige grupperinger blandt dem, der forsøgte at overdøve statsministeren med fløjter.

»Der var en gruppe fløjteaktivister, der bare stod og fløjtede, og en gruppe, der forsøgte at trænge længere op mod scenen. Den ene gruppe bestod af sortklædte unge fra Ungdomshuset, der bar anarkistiske flag og flag fra Ugdomshuset. Den anden gruppe kom før dem og bestod af 40-50 unge med skilte fra Socialistisk Arbejderavis«, siger Nikolaj Heltoft.

»Gruppen fra Ungdomshuset råbte hele tiden: 'Socialdemokrati, klasseforræderi'«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fløjteaktivisterne ville ikke interviewes

Der var ikke muligt for Politikens udsendte at interviewe nogen af de fløjtende demonstranter.

»Der var ikke nogen, der havde lyst til at snakke«, siger Nikolaj Heltoft.

Efter talen fortsatte de spredte diskussioner blandt tilskuerne, og der blev diskuteret ophidset mellem unge fløjteaktivister og ældre socialdemokrater, der var sure over de unges opførsel.

Foto: DRESLING JENS

»Mange gav sig til at diskutere med de unge fløjteaktivister og ville vide, hvorfor de forsøgte at sabotere statsministerens tale. »Du er pinlig«, råbte en mand til en af fløjteaktivisterne, en gråhåret kvinde på omkring 60 år«, siger Nikolaj Heltoft.

Umiddelbart efter talen trak de unge sortklædte fløjteaktivister over til TV2's sendeområde, hvor statsministeren skulle interviewes.

»Der gav de sig igen til at råbe og fløjte for at få del i medieopmærksomheden. Det er slut nu, og derfor er aktivisterne fortrukket. Der er et relativt synligt, men ikke markant politiopbud inde i Fælledparken nu. Der står et par grupperinger af betjente i gule veste og nogle i kampudstyr. Men de står stille og roligt. Alt er roligt igen, og det tog ikke mere end et par minutter fra talen var slut, før det hele var roligt igen«, fortæller Nikolaj Heltoft.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden