Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
nyt. Alternativet vil bryde med mange af de fasttømrede tankegange på Christiansborg og omegn.
Foto: Peter Klint

nyt. Alternativet vil bryde med mange af de fasttømrede tankegange på Christiansborg og omegn.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elbæks parti vil gøre op med vækst

Uffe Elbæk løfter nu sløret for sit parti Alternativets program.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når Politiken i dag kan løfte sløret for det nystiftede parti Alternativets udkast til et partiprogram, skyldes det, at partiet med den radikale udbryder Uffe Elbæk i spidsen mente, at det var det rette sted – i kølvandet på en artikelserie, avisen kørte i påsken om partiet.

Det vil man i dag kunne læse på partiets hjemmeside i en såkaldt mediedeklaration, hvoraf det også fremgår, at andre medier havde bedt partiet om lov til at omtale programmet først. Samt at partiet har aftalt opfølgende dækning på DR i dag.

De utraditionelle oplysninger er en del af den åbenhedsstrategi, som partiet vil insistere på. Som det hedder i programmet, så laver Alternativet ligesom andre partier spin – »vi fortæller bare åbent om det«.

Åbenheden kommer også til udtryk, ved at partiets repræsentanter i debatter underlægges debatdogmer om blandt andet at erkende egne fejl.

»Det vigtige for mig er, at vi rent faktisk forsøger at gøre det«, siger Uffe Elbæk, der peger på, at partiet af samme grund vil oprette et ombudsmandsråd bestående af tre-fire udefrakommende debattører, der skal holde partiet op på principperne.

Hellere kulturel og intellektuel vækst

I det hele taget vil Alternativet bryde med mange af de fasttømrede tankegange på Christiansborg og omegn. Blandt andet ved at gøre op med mantraet om, at økonomisk vækst er godt.

»Vi tror på, at det er fuldstændig nødvendigt med et nyt perspektiv for den måde, vi tænker samfund og økonomi på. Vi mener ikke, vi skal forbruge mere. Vi har fået nok i vores del af verden. Der placerer vi os et helt andet sted end langt de fleste partier, der vil have danskerne til at svinge dankortet og sætte gang i hjulene. Vores holdning er, at hvis vi skal tage verdens tilstand seriøst, så skal vi udvikle et andet vækstbegreb. I stedet for materiel vækst skal vi fokusere på kulturel, social og intellektuel vækst«, forklarer Elbæk om programudkastet, der nu skal files til af de cirka 850 medlemmer.

»Det er et forsøg på at vende retorikken væk fra den meget konkurrencefokuserede. At vi skal være de bedste i verden, de bedste i Pisa-undersøgelser og de bedste i alt muligt. Det handler om, at vi skal være de bedste for verden«, mener han.

Det må gerne lyde hippieagtigt

Blandt de konkrete forslag fra Alternativet er en omlægning til 100 procent økologisk produktion i Danmark, mulighed for kultur på recept fra lægen, indførelse af en ugentlig vegetardag i alle offentlige institutioner, økonomisk støtte til alternative boformer samt indførelse af en fast basisydelse uden kontrolforanstaltninger i stedet for kontanthjælp.

Kultur på recept og en ugentlig vegetardag. Det lyder en lille smule hippieagtigt. Er det det?

»Ha ha, jamen, det må gerne lyde hippieagtigt. Der er faktisk rigtig meget godt fra den periode«, siger Uffe Elbæk, der peger på Helle Thorning-Schmidt som statsminister, men ikke vil placere sit parti på højre- eller venstrefløjen.

»Vi synes, vi scorer højt på lighedsdimensionen, men også frihedsdimensionen. Når det handler om fordelingspolitik, er der masser af overlap med Enhedslistens tanker, og det er der også på miljøområdet. Men hvis vi kigger på hele iværksætterdiskussionen, har vi overlap med Liberal Alliance«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden