Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
PARTINYT. Uffe Elbæk og Alternativet har præsenteret første udkast til partiprogram.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

PARTINYT. Uffe Elbæk og Alternativet har præsenteret første udkast til partiprogram.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elbæks gamle venner: Hvor skal pengene komme fra?

Regeringen tager positivt imod Alternativets partiprogram, men er skeptiske over for økonomien.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor skal pengene komme fra?

Det er spørgsmålet, som regeringspartierne, S og R, står tilbage med efter at have læst udkastet til det partiprogram, som Alternativet og formand Uffe Elbæk i dag præsenterer i Politiken.

»Helt overordnet synes jeg, det er et meget flot og visionært program, og man får jo i den grad et billede af et godt liv, når man læser det. Men man får til gengæld et knap så klart billede af, hvad man så skal leve af, og det er måske det, der er udfordringen i programmet«, siger gruppeformand hos Elbæks gamle parti, Radikale Venstre, Christian Friis Bach.

Nyt vækstbegreb

Et skelsættende punkt for Alternativet er, at partiet vil gøre op med det vækstbegreb, som man traditionelt opererer med.

»Vi tror på, at det er fuldstændig nødvendigt med et nyt perspektiv for den måde, vi tænker samfund og økonomi på. Vi mener ikke, vi skal forbruge mere. Vi har fået nok i vores del af verden. Der placerer vi os et helt andet sted end langt de fleste partier, der vil have danskerne til at svinge dankortet og sætte gang i hjulene. Vores holdning er, at hvis vi skal tage verdens tilstand seriøst, så skal vi udvikle et andet vækstbegreb. I stedet for materiel vækst skal vi fokusere på kulturel, social og intellektuel vækst«, sig Uffe Elbæk.

Netop det synspunkt har Socialdemokraterne svært ved at følge.

»Jeg tror ikke, at de, der står uden for job- og uddannelsesmarkedet, synes, at de har fået deres del«, siger gruppeformand Henrik Dam Kristensen og tilføjer:

»Der må man sige, at den modsatte politik, som regeringen har stået for, med orden og styr på økonomien, har gjort, at nationalbankdirektøren eksempelvis i dag kan sige, at man kan ane opsvinget for enden af tunnelen. Vi er ikke fuldstændig igennem, men det er jo regeringens politik, der gør, at ganske almindelige mennesker, som i dag ikke har et job, er tættere på jobmarkedet, og det synes jeg, er en helt afgørende ting for de menneskers hverdag«.

Christian Friis Bach er enig:

»Vi kan jo trods alt ikke leve af at sortere vores affald, og vi kan heller ikke nødvendigvis leve af andelsbevægelser og social bæredygtighed. Det er der, det bliver mere luftigt for Alternativet. Hvem er det, der skal producere? Man skal ikke underkende, at Danmark er et meget rigt land, og det skyldes jo, at vi producerer rigtig mange ting. Jeg tror, der er mange rundt omkring i store virksomheder eller intensive landbrug, som ikke helt kan se sig selv i det her. Så der er et stykke vej igen«, siger han.

SF: Vækst skal skabe arbejdspladser

Hos SF giver gruppeformand Jonas Dahl Alternativet kredit for at tage hul på diskussion om vækst:

»Jeg synes, det er positivt at se på vores forbrug og ressourcer og hvordan vi kan bruge dem bedre, så den dagsorden er vi meget enige med Uffe Elbæk i. Vi kan så håbe, at han også vil være med til i forbindelse med en vækstplan eller andet at presse regeringen til at sætte en grøn dagsorden. Det er der brug for, for vi er nødt til at respektere, at vi har begrænsede ressourcer til kommende generationer«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Helt at gå væk fra idéen om økonomisk vækst gennem øget forbrug, vil Jonas Dahl dog ikke være med til:

»Som jeg forstår Uffe Elbæk, er Alternativet nærmest bange for vækstbegrebet. Jeg synes, man skal lade være med at sige, at vækst som sådan behøves at være negativt. Det handler om, at vi skal skaffe den rigtige vækst. Det er en grøn vækst med respekt for vores ressourcer, men også en vækst som skaber arbejdspladser til dem, der er uden for arbejdsmarkedet«, siger han.

Ligheder med Enhedslisten

Ifølge Uffe Elbæk har Alternativet tænkt sig at pege på Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister, hvis partiet kommer i Folketinget efter næste valg. Han vil dog ikke placere Alternativet på den klassiske højre-venstre-skala.

»Vi synes, vi scorer højt på lighedsdimensionen, men også frihedsdimensionen. Når det handler om fordelingspolitik, er der masser af overlap med Enhedslistens tanker, og det er der også på miljøområdet. Men hvis vi kigger på hele iværksætterdiskussionen, har vi overlap med Liberal Alliance«, siger han.

DOKUMENTATIONLæs udkastet til Alternativets partiprogram(eksternt link)

Ligehederne med Enhedslisten kan gruppeformand Stine Brix (EL) godt se:

»Jeg er fuldstændig enig i, at vi bliver nødt til at tænke vækst på en anden måde, end den som er mest udbredt i dag. Alene af den årsag at vores jordklode ikke kan holde til, at vi bliver ved med at vækste og øge vores forbrug ud i det uendelige«, siger hun.

LÆS FEATURE

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Modsat de øvrige partier på centrum-venstre-fløjen ser Stine Brix ikke de store økonomiske problemer i idéen om at holde det private forbrug i ro:

»Jeg taler ikke om, at vi ikke skal blive ved med at tjene penge. Jeg taler bare om, at vores økonomi måske ikke behøver at udvide sig hele tiden. Det, mener jeg ikke, hænger sammen i forhold til, at både det enkelte menneske og jorden har en begrænsning i en eller anden forstand«.

Alternativet går nu igang med at finpudse sit partiprogram. Efter planen bliver den endelige udgave præsenteret 11. juni i Allinge på Bornholm i forbindelse med Folkemødet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden