Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Statslig. Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen måtte i dag svare på spørgsmål om tøjindkøb i sin tid som statsminister.
Foto: JENS DRESLING

Statslig. Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen måtte i dag svare på spørgsmål om tøjindkøb i sin tid som statsminister.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mette Østergaard: Derfor er tøjsag så farlig for Venstre

Tilliden til Løkke Rasmussen er på spil, vurderer Politikens politiske redaktør.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstres statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen måtte i dag forsikre om, at han selv har betalt for sin private brug af de sokker, boksershorts, habitter, slips, bukser og sko, som partiet har fået indkøbt til ham.

Det skete som reaktion på, at Ekstra Bladet i dag har fremlagt en række bilag, som viser, at tøjindkøbene på partiets regning løber op i en samlet værdi af 152.000 kroner.

Mette Østergaard, hvorfor er sagen om Venstres tøjindkøb til Lars Løkke Rasmussen på 152.000 kroner overhovedet et problem for Venstre?

»Sagen er et stort problem for Venstre, fordi den endnu en gang skader Lars Løkke Rasmussens troværdighed. Vi har at gøre med en statsministerkandidat, og mange danskere vælger statsminister efter, hvem de har mest tillid til. Den nye sag udhuler tilliden til Lars Løkke Rasmussen, fordi det ikke er den første billagssag, men den sidste i en længere række. Den første kom i 2008, lige inden han blev statsminister, med en masse små bilag på alt fra enkelte kopper kaffe til hotelregninger. Så kom 3GI-sagen, hvor det kom frem, at han ikke havde betalt for en flybillet til sin datter, som han ellers skulle. Og nu kommer der så en sag om tøj, hvor Venstre har betalt for noget, mange nok vil mene er et anliggende for Lars Løkke selv«.

Men er det ikke op til partiet selv, hvad de vil bruge medlemmernes penge på?

»Venstre bestemmer selvfølgelig selv, om de vil betale for Lars Løkke Rasmussens tøjudgifter. Men der er nogle overordnede uafklarede problemer i forhold til skattebetalingen. Hvis Lars Løkke har modtaget dette i tillæg til sin løn, skal han betale skat af det. Her risikerer han at ryge ind i en debat, hvor det endnu en gang bliver diskuteret, om en statsministerkandidat betaler det, han eller hun skal i skat. Det var en diskussion, som også ramte Helle Thorning-Schmidt. Mange mener jo, at vi betaler rigtig meget i skat i Danmark, og derfor vil folk selvfølgelig forvente, at en statsminister eller en statsministerkandidat også betaler sit. Her er det ikke bare en sag om Venstres interne anliggender, men selve spørgsmålet om hvorvidt en statsministerkandidat betaler sin skat«.

Så det er både signaler og skattejura, der er i spil?

»Bestemt. Venstre er jo i en situation, hvor de ikke har fremlagt ret meget politik, der viser, hvad de vil efter et valg. Derfor er det meget bundet op på Lars Løkke Rasmussens person. Man skal tro på ham som kandidat, hvis man stemmer på Venstre. Og en sag som denne bærer jo stof til et billede af en mand, som man måske ikke har tillid til, fordi han omgås penge og bilag mere sløset, end mange danskere måske mener er godt for en statsmand. Så det største problem for Lars Løkke Rasmussen er klart, at sagen truer med at undergrave tilliden til ham«.

Alt er gået rigtigt for sig, siger V-formand. Kilde: Politiken

Hvor stor kan denne sag blive?

»Sagen er ekstremt alvorlig, fordi Lars Løkkes troværdighed i forvejen er yderst belastet. Vi kunne se, at meningsmålingerne gik ned for Venstre under 3GI-sagen, og denne sag har potentiale til at gøre det samme og dermed give Helle Thorning-Schmidt en platform til at skaffe sig en smule oprejsning. Disse sager kan vende op og ned for, hvem det går godt og skidt for i dansk politik«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden