Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

UTILFREDS. Problemerne med datasikkerheden går langt ud over behandlingen af danskernes kreditkortoplysninger, mener Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper.
Foto: JENS DRESLING

UTILFREDS. Problemerne med datasikkerheden går langt ud over behandlingen af danskernes kreditkortoplysninger, mener Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flertal vil presse regeringen til at udvide undersøgelse af datasikkerhed

Partierne fra EL til V lægger nu pres på justitsminister Karen Hækkerup (S).

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Undersøgelsen af datasikkerheden i Danmark skal ikke blot koncentrere sig om håndteringen af elektroniske oplysninger i forbindelse med brug af kreditkort.

Behovet for en mere generel kortlægning er stort, mener et flertal i Folketinget, som nu vil lægge pres på justitsminister Karen Hækkerup (S) for at få hende til at udvide det arbejde, hun allerede har sat i gang.

»Jeg synes måske, at man skulle have tænkt sig en lille smule om, inden man meldte et så snævert fokus ud. Vi har forhåbentligt mulighed for at presse regeringen i denne sag. Og hvis regeringen ikke vil lytte til flertallet, så må vi jo gennemtvinge den holdning i folketingssalen«, siger Venstres retsordfører Karsten Lauritzen, som bebuder flere brede initiativer fra Folketinget efter dagens samråd.

Han får opbakning fra blandt andre Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper.

»Jeg har ingen grund til at tro, at regeringen ikke tager det alvorligt, men vi har behov for at blive enige om, at der skal være større og længere visioner, så det ikke kun handler om kreditkortoplysninger«, siger hun.

I følge ordføreren er det et væsentligt problem, at den seneste tids debat stikker i mange forskellige retninger.

»Det handler ikke om at få bragt regeringen i mindretal, men om at få gjort det rigtige og vigtigste først. Her snakker vi nu sammen på tværs. Det er jo det, man kalder parlamentarisk arbejde«, siger Pernille Skipper, der i dag har afvist at støtte de borgerlige partiers forslag om højere straffe i forlængelse af Se og Hør-sagen.

Det latente flertal for en mere grundlæggende kortlægning af datasikkerheden tæller angiveligt både Venstre, Enhedslisten, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og SF.

Eksperter bakker op om bredere undersøgelse

Som Politiken skrev i dag, har den undersøgelse, som justitsministeren satte i gang, end ikke et skriftligt oplæg eller kommissorium til arbejdet. Oplægget er alene en mundtlig udtalelse i folketingssalen fra Hækkerup om, at Justitsministeriets og Erhvervs- og Vækstministeriets embedsmænd skal »kortlægge beskyttelsen af oplysninger om borgernes elektroniske betalinger mv.«.

Men ifølge en række eksperter rækker udfordringen med at beskytte borgernes private oplysninger langt videre end blot betalingsområdet. Og derfor bør regeringens undersøgelse af regler og håndhævelse være meget bredere, lyder det.

»Vi har i dag meget forskellige regler med forskelligt sigte og som kun gælder på nogle områder. Der er særlige regler for databeskyttelse i telesektoren, for finansielle virksomheder, ligesom nogle af de relevante bestemmelser i straffeloven er fra tiden før internettet«, siger Lars Bo Langsted, professor i strafferet med ekspertise i it-sager.

Han illustrerer behovet for en bred granskning af databeskyttelsesreglerne med at opliste de mange offentlige instanser, som har ansvar for at håndhæve regler om databeskyttelse: Forsvarets Efterretningstjeneste, PET, Erhvervsstyrelsen, Rigspolitiet, Datatilsynet og Finanstilsynet, refererer han.

»Der er en myriade af myndigheder, som arbejder med databeskyttelse. Der er en masse grænseproblemer; det giver en masse bøvl og forvirring og kan betyde, at ingen tager fat i sagerne«, siger Lars Bo Langsted fra Cyber Crime Research Center ved Aalborg Universitet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Minister fastholder miniundersøgelse

Karen Hækkerup forsvarede i dag på et samråd om sagen sit valg om at koncentrere undersøgelsen af datasikkerheden til håndteringen af elektroniske oplysninger i forbindelse med brug af kreditkort:

»Jeg afviser selvfølgelig ikke, at vi på et tidspunkt kommer til også at diskutere de andre ting, for den debat er ligesom åben, og jeg har bemærket mig, at flere andre ministre også har været ude at melde, hvordan de synes, der skal gøres noget på deres områder«, siger hun.

»Men her og nu har det handlet om den sag (Se-og-Hør-sagen, red.), som også politiet efterforsker, og det har givet anledning til spørgsmål om, hvordan vores oplysninger, herunder elektroniske oplysninger med kreditkort, har været håndteret«, siger Karen Hækkerup.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden