Politik

Enhedslisten er et mandat større end SF

Styrkeforholdet er ændret på venstrefløjen, hvor SF nu er mindre end liste Ø.

Politik

SF står til at blive det mindste parti i Folketingets røde blok.

I en ny Megafonmåling bliver partiformand Villy Søvndal og co. for første gang nogensinde i Megafons historie overhalet af Enhedslisten .

Hvor det i valgkampen var noget nær sensationelt, at SF blev distanceret af de radikale, er det nu politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen og Enhedslisten, som høster vælgere på SF’s bekostning.

Siden valget er SF gået tilbage til 7 procent, mens Enhedslisten tilsvarende er vokset fra 6,7 til 7,5. Bladrer man godt halvandet år tilbage i tiden til marts 2010, er der tale om et dramatisk skred i de to partiers interne styrkeforhold.

Dengang stod SF til 18,1 procent, mens Enhedslisten lå nær spærregrænsen med blot 2,5 procents tilslutning.
Tæt parløb med S får skylden

Politisk ordfører Jesper Petersen (SF) forklarer tilbagegangen med det tætte parløb med Socialdemokratiet før, under og efter valgkampen.

»Vi havde jo en valgkamp, hvor vi bevidst gik i en tæt alliance med socialdemokraterne. Derfor havde vi også en mindre skarp profil selv. Uden den tætte alliance var det ikke lykkedes at få en ny regering. Det har haft nogle omkostninger for os, og vores opgave er nu at vise, at man aldrig har fået så meget indflydelse for sine penge ved at stemme på SF som nu«, siger Jesper Petersen.

Siden valget har SF gentagne gange været genstand for kritisk omtale. Regeringsgrundlaget blev i brede kredse udlagt som en sejr for de radikales økonomiske strammerkurs på bekostning af SF’s.

Partiet blev beskyldt for løftebrud, bl.a. fordi blot seks af de tolv konkrete mål, som partiet i sommer ville måles på efter valget, har fundet vej til regeringsgrundlaget.

Der er for længst kogt suppe på Sohn
Desuden har medierne i de sidste par uger været domineret af historier om vækstminister Ole Sohns (SF) fortid som DKP-formand.

Og ikke mindst Sohns tvetydige forklaringer om hans egen rolle i at få stoppet Sovjetunionens leverancer af såkaldt Moskvaguld. Men den debat har ifølge Petersen ingen betydning.

»Jeg tror ærligt talt, at folk har taget det med i deres overvejelser for lang, lang tid siden. Det er en 20 år gammel sag, som der for længst er kogt suppe på«, siger Jesper Petersen.

Men problemet er vel, at han ikke har talt sandt – heller ikke i den senere tid?

»Han har beklaget en udtalelse, han kom med sidste år, men ellers har han faktisk konsekvent i 20 år, senest i denne uge, taget afstand fra, hvad der foregik i DKP. Det har vælgerne været klar over, også de tusindvis af vælgere, der har stemt på ham gennem årene«, siger den politiske ordfører.

EL vil trække regeringen i en grøn, social retning
Politiken var i går i kontakt med en række medlemmer af SF’s folketingsgruppe, som ikke ønskede at kommentere, hvorvidt Sohnsagen kan have påvirket partiets aktuelle meningsmålingstal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceFor Johanne Schmidt-Nielsen er målingen anderledes opmuntrende.

Vælgerne ser ud til at belønne partiets medvirken ved finanslovsforhandlingerne, f.eks. bedre vilkår for de arbejdsløse, et servicetjek af nordsøaftalen og et loft over klassekvotienten på ungdomsuddannelserne.

»Jeg har ikke nogen kommentarer til SF’s resultat, men i forhold til vores eget resultat ligger vi jo pænt. Det tror jeg er udtryk for, at det, vi sagde, vi ville, før valget, også er det, vi gør nu. Vi sagde meget klart, at vi ville arbejde for at trække en ny regering i en mere social, grøn retning. Det er lige præcis det, vi har gjort i forbindelse med finanslovsforhandlingerne«, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Er det ikke lidt overraskende, at alle jeres ræverøde vælgere nu belønner jer for at tage ansvar for både kongehuset og krigene og alt muligt andet, som man jo gør, når man vil stemme for en finanslov?

»Det mener jeg ikke, vi gør. Jeg tror, at vores vælgere er helt med på, at vi forsøger at trække finansloven så langt til venstre som muligt. Og at få så mange af vores mærkesager igennem som muligt«, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

S har bremset tilbagegang
I den nye måling ser Socialdemokratiet ud til at have bremset tilbagegangen.

Partiet ligger med 23 procent i tilslutning et stykke fra valgresultatet, som er det dårligste i partihistorien. Resultatet betyder, at S lige nu halter 10 procent efter Venstre, og det er ifølge politisk ordfører Magnus Heunicke (S) ikke godt nok.

»Nej, det er ikke tilfredsstillende. Det bliver et langt, sejt træk. Vi er i gang med at bygge Danmark op, vi har overtaget landet i en situation med mange ubetalte regninger og en stor krise. Nu skal vi ind og betale de regninger. At Venstre ligger så højt, skyldes også, at de har kannibaliseret voldsomt hos de konservative«, siger han.

Det er skidt for de konservative
Hos de konservative står det ganske rigtigt skralt til.

Partiet kan notere endnu en kæberasler hos vælgerne og nærmer sig med 3,3 procent spærregrænsen, der er på 2 procent. Det behager selvsagt ikke politisk ordfører Benedikte Kiær (K).

»Det er skidt. Tendensen fra valget ser vi desværre forstærket«, siger hun og fortsætter:

»Vi er i en svær situation, fordi vi fik et historisk dårligt valgresultat. Vi ved godt, at det er alvorligt, og det vil tage noget tid, før vi begynder at rejse os«, siger Benedikte Kiær.

Styrkeforholdet mellem de to gamle regeringspartier er nu monumentalt. Trods marginal tilbagegang for Venstre, der netop har holdt landsmøde, har partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) nu næsten ti gange så stor opbakning som den konservative kollega, Lars Barfoed (K).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce


FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce