Slik. Kommer alligevel ikke til at koste mere. Den såkaldte sukkerafgift rulles tilbage.
Foto: THOMAS BORBERG

Slik. Kommer alligevel ikke til at koste mere. Den såkaldte sukkerafgift rulles tilbage.

Politik

Regeringen giver udskældt sukkerafgift sparket

Den skal »begraves«, siger de radikale om sukkerafgiften, som partiet selv har vedtaget.

Politik

Den omdiskuterede afgift på sukker, som regeringen sammen med Enhedslisten har vedtaget at indføre fra 1. januar 2013, står til at blive droppet.

Det erfarer Politiken fra flere kilder. Gennem hele 2012 har der lydt konstante advarsler fra især erhvervslivet om at indføre afgiften, der skal indbringe statskassen 1,3 milliarder kroner årligt.

Tilbagetog Nu vil Det Radikale Venstre endegyldigt have beslutningen rullet tilbage. »For os har kongstanken været, at det ikke kun handlede om at kradse en milliard kroner ind fra producenter og forbrugere, men at sukkerafgiften skal have en sundhedsmæssig effekt. Og jeg kan ikke se for mig, at den rette model findes«, siger den radikale skatteordfører, Nadeem Farooq. »Jeg forventer, at skatteministeren tager sagen op i regeringen, så vi kan finde finansiering, der reelt kan begrave sukkerafgiften«.

LÆS ARTIKEL

Nadeem Farooq vil dog foreløbig ikke give et bud på, hvor pengene alternativt kan findes.

Umulig at gennemføre
Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) er på ferie og kan derfor ikke kommentere sagen. Men for tre uger siden lagde han selv op til et opgør med såvel sukkerafgiften som den fedtafgift, VK-regeringen indførte i 2010.

Ifølge Politikens oplysninger er erkendelsen i regeringen, at sukkerafgiften i praksis har vist sig umulig at gennemføre.

I Skatteministeriets første version skulle afgiften lægges på selve den sukkerholdige vares samlede vægt. Men det ville medføre, at eksempelvis en sukkerfattig yoghurt ville stige dramatisk i pris, mens en stor sukkerbombe af en flødekage kun ville blive minimalt dyrere. Modellen blev forkastet, fordi den var sundhedsmæssigt urimelig.

Bøvlet afgift
En anden mulighed på bordet har været at lægge afgiften direkte på den enkelte vares sukkerindhold. Men det ville kræve en bøvlet skelnen mellem en række forskellige sukkertyper som for eksempel frugtsukker og tilsat sukker. Og det ville kræve, at samtlige de tusindvis af varer indeholdende sukker blev vurderet enkeltvis. Det ville være administrativt umuligt.

Da det ikke er lykkedes at finde en ny og forbedret model, må ideen altså tilsyneladende droppes.

Det åbner så til gengæld for et nyt, politisk slag om det økonomiske hul, som sukkerafgiften efterlader. Regeringen kan nu se frem til at skulle finde en milliard kroner i indtægter til staten efter sommerferien.

EL: De rige må til lommerne
Enhedslisten har aldrig været tilhænger af sukkerafgiften, som partiet altså selv lagde stemmer til på finansloven. I venstrefløjspartiet opfattes afgiften som socialt skæv, fordi den vil ramme lavere bemidlede mennesker forholdsmæssigt hårdest.

Faktisk var en afskaffelse med i det udkast til en skatteaftale mellem regeringen og dens parlamentariske grundlag, som til sidst blev forkastet.

Men gruppeformand Per Clausen (EL) har et klart krav, hvis Enhedslisten skal med på ideen.

»Vi er helt indstillet på at fjerne sukkerafgiften. Men finansieringen skal klart betales af folk med høje indkomster. Det er en måde, hvorpå vi kan rette op på skaderne efter skatteaftalen«, siger Per Clausen.

Samlet aftale

Skatteminister Thor Möger Pedersen vil efter alt at dømme forsøge at trække Venstre med til forhandlingsbordet, så der kan nås en samlet politisk aftale, der foruden sukkerafgiften også udrydder den allerede indførte fedtskat. Venstre og de konservative afviser dog at finde de 2,5 milliarder kroner, som det samlet ville kræve at fjerne begge afgifter. Det sker med henvisning til, at regeringen vil finansiere det ved at hæve bundskatten. Danske virksomheder slipper nu efter alt at dømme for en af de afgifter, som de har harceleret kraftigt imod. Det vækker glæde hos adm. direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov. »Det er en god og positiv nyhed. Det vil der være meget stor tilfredshed med i erhvervslivet. Vi har haft ’skæg’ nok ved denne fedtafgift, som kom sidste år. At skulle rode sig ud i endnu en type afgift, som er besværlig og byrdefuld, og som fremmer grænsehandlen – det ville næsten være for meget«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce