Foto: JENS DRESLING (arkiv)
Politik

Enhedslisten og SF'ere: Kom nu ud af busken Villy

Både Enhedslisten og flere SF'ere afkræver udenrigsministeren svar på droneangreb.

Politik

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) optræder med en uklædelig overfølsomhed over for USA, når det gælder stormagtens omdiskuterede brug af ubemandede bombefly.

Sådan lyder anklagen nu fra røster i Søvndals eget parti samt andre dele af venstrefløjen.

De seneste dage har USA’s brug af de såkaldte dronefly – der har til formål at slå formodede terrorister ihjel, men som også tager mange civile med i faldet – været til heftig debat, efter at de radikale og Venstre har sidestillet droneangrebene med henholdsvis terrorisme og tortur.

Villy Søvndal ønsker ikke at forholde sig til spørgsmålet, men har i Politiken blot svaret, at »Danmark ikke anvender droner« og at internationale regler skal overholdes. Det er for slapt, mener en række SF’ere, der er stærkt imod USA’s linje.

LÆS OGSÅ »Det er fuldstændig uforståeligt, at Villy ikke kan sige, hvad han mener. Jeg er meget skuffet. Selvfølgelig kan han godt forholde sig til det«, siger Per Henriksen, der er medlem af SF Amager og tidligere rådgiver for folketingsgruppen. »Vi havde forventet, at SF kunne profilere sig på udenrigspolitik, for det har vi traditionelt gået meget højt op i. Villy skulle bruge sin platform til at tage fat på nogle af de emner, der kommer op. Droner kommer for fulde gardiner nu«.

Forslag stoppet af partitoppen
Under SF’s landsmøde i april forsøgte flere medlemmer af landsledelsen at presse en vedtagelse igennem, hvormed partiet skulle »fordømme« de »folkeretligt ulovlige og vilkårlige henrettelser fra amerikanske droner«. Forslaget nåede aldrig til afstemning, men blev stoppet af partitoppen.

Medlem af landsledelsen Trine Mach var medforslagsstiller og havde gerne set en mere aktiv linje fra partiformanden.

»Hvad enten man sidder i den ene eller anden stol, må man tage stilling til, om den handling, der bliver begået, overholder spillereglerne. Det handler ikke om at kunne lide USA eller ikke kunne lide USA«, siger Trine Mach.

Hun er helt enig med Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, der i tirsdagens Politiken beskyldte præsident Barack Obama for omfattende »snigmord«.»Søren Pinds sammenligning med snigmord er udmærket, for det er, hvad der er tale om. Det holder sig ikke inden for international ret, og det overholder heller ikke menneskerettighederne«, siger Trine Mach.

Eksperter har dog de seneste dage påpeget, at spørgsmålet om lovligheden af angrebene fra luften – uden rettergang – ikke er endeligt afklaret. Det er stadig en juridisk gråzone.

Tvinges til at tage stilling

Udenrigsministeren ønsker ikke at kommentere kritikken, og det er heller ikke lykkedes at komme igennem til et ledende medlem af folketingsgruppen. Søvndal bliver imidlertid snart tvunget til at svare.

Enhedslisten har formuleret en række spørgsmål til Villy Søvndal og forsvarsminister Nick Hækkerup (S), som partiet søger svar på i Udenrigspolitisk Nævn efter sommerferien. Bland andet afkræves de den officielle danske holdning til droneangrebene.

LÆS OGSÅ »Ministeren har en overforsigtig holdning over for USA. Når sågar en Venstre-mand (Pind, red.) kan sige sin ærlige mening, giver det jo ingen mening, at en SF-minister ikke kan. Det er for slapt«, siger udenrigsordfører, Christian Juhl (EL). Faktisk er Villy Søvndal også af amerikanske journalister blevet afæsket sin holdning til droner.Det skete på et fælles pressemøde med kollegaen Hillary Clinton i december. Adspurgt om de amerikanske droneangreb er et brud på international lov svarede Søvndal blandt andet:

»Jeg er en stor beundrer af amerikansk kultur. Nogle af os lyttede i vores unge dage til den samme musik, så de samme film, læste de samme bøger. Nogle af os har endda familie i USA«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce