Skik følge. Inger Støjberg mener, at muslimer, som ikke vil følge danske normer og værdier, bør finde et andet sted at bo.
Foto: Jens Dresling(Arkiv)

Skik følge. Inger Støjberg mener, at muslimer, som ikke vil følge danske normer og værdier, bør finde et andet sted at bo.

Politik

V-ordfører går til angreb på muslimers værdier

Efter besøg hos Det Islamiske Trossamfund opfordrer Venstres Inger Støjberg utilfredse muslimer til at finde et andet land at bo i.

Politik

Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg, langer i Kroniken i dagens udgave af Politiken hårdt ud efter de muslimer i Danmark, der »konstant modarbejder, konstant stiller spørgsmålstegn, er utilfredse«.

LÆS OGSÅ

Hun har en kontant opfordring til muslimer, der nedgør danske værdier:

»Til alle jer; find et andet sted at leve og bo. Ingen holder på jer eller tvinger jer til at blive. Vi har taget imod jer, og nu er det op til jer at udvise den fornødne respekt for vort samfund og de værdier, det bygger på«, skriver hun.

Trossamfundet inviterede Baggrunden for Kroniken er, at Inger Støjberg for et halvt års tid siden var inviteret til dialogmøde i Det Islamiske Trossamfunds moske i København. Forinden havde den forhenværende minister gjort sig bemærket med en kommentar om, at muslimer med radikale holdninger burde »fise hjem til de taberlande, hvor deres holdninger deles«. Trossamfundet ville gerne i dialog med politikeren, som de mente udtalte sig unuanceret negativt om muslimer.Inger Støjberg kritiserer i sin Kronik Det Islamiske Trossamfund for at acceptere arrangerede ægteskaber og for ikke at tage entydig afstand fra stening. Talsmand Imran Shah syntes, at de havde et godt møde, og kan ikke forstå, hvordan Inger Støjberg kan få »så forkerte konklusioner og overfortolkninger« ud af det.

»Men jeg tror aldrig nogensinde, at hun har udtalt sig positivt om den muslimske minoritet i Danmark, så hendes udtalelser er ingen overraskelse for os, og derfor tager vi dem med et gran salt. Men det er til gengæld meget uansvarligt over for den danske befolkning. Vi skal finde nogle løsninger på de økonomiske udfordringer i stedet for at kaste mudder på hinanden. Det virker så hovedløst, at hun går ud i en forkvaklet værdikamp, som ikke findes nogen steder, i stedet for at være løsningsorienteret over for de virkelige problemer«, siger Imran Shah.

»Hun kan gøre, hvad hun vil«
Inger Støjberg skriver, at muslimer i Danmark må finde sig i kritik og diskussion af deres tro. Hun forbeholder sig retten til at male profeten Muhammed på sin husmur med en kalot på hovedet.

»Hun kan gøre, hvad hun vil. Det kommer ikke til at røre os. Vores kærlighed til profeten Muhammed er uændret af folks tilsvininger eller mangel på respekt. Men det er sjovt, at hun taler om, at man ikke skal nedgøre værdier, hvis man vil være i samfundet, når hun er ude i samme ærinde over for danske muslimer«, siger Imran Shah.

Til alle jer; find et andet sted at leve og bo. Ingen holder på jer eller tvinger jer til at blive. Vi har taget imod jer, og nu er det op til jer at udvise den fornødne respekt for vort samfund og de værdier, det bygger på

Inger Støjberg skriver også i Kroniken, at repræsentanterne fra Det Islamiske Trossamfund med henvisning til Koranen ikke ville tage utvetydigt afstand fra stening. Det genkender Imran Shah ikke .

»For det første står der intet om stening i Koranen, så her manipulerer hun. Og for det andet er der ingen muslimer i Danmark, der snakker om stening overhovedet. Ingen kræver, at stening skal indføres. Hun læser muslimer, som fanden læser Bibelen«, siger han. Han ser det ikke som trossamfundets pligt og ansvar at kommentere stening i andre lande.Men hvis I ville undgå kritik, kunne I jo sige, at I tager afstand fra stening alle vegne?

»Hvorfor skulle vi? Nogle mennesker vil blive ved med at komme frem med samme retorik for at markedsføre sig selv, og så er det ligegyldigt, hvilke argumenter man kommer med«, siger Imran Shah.

Ingen facitliste for danskhed

Støjberg kritiserer også, at Det Islamiske Trossamfund ikke tager afstand fra arrangerede ægteskaber.

»Hvis forældre og børn er enige, og alle samtykker uden at blive tvunget til noget, hvad er der så galt med at arrangere ægteskaber?«, svarer Imran Shah.

Socialdemokraternes formand for Integrationsudvalget, Trine Bramsen, deler bekymringerne om holdninger til bl.a. stening og arrangerede ægteskaber.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er ikke en facitliste for, hvad det vil sige at være dansk. Men når man kommer med så ekstreme værdier og bryder med tanken om, at alle er lige, er der grund til bekymring. Jeg forstår til fulde Inger Støjbergs bekymring, når nogle mennesker lægger værdier ind, som er meget langt fra danske værdier«, siger hun.

LÆS OGSÅ Den konservative formand, Lars Barfoed, er enig i, at der er visse grundværdier, som alle må indordne sig under, men:

»Vi skal bare hele tiden huske, at der er massevis af muslimer, som er moderne indstillet og fuldt ud accepterer de grundlæggende demokratiske værdier, dette samfund bygger på. Som bidrager positivt til vores samfund«, tilføjer han.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, er enig i, at man skal bekæmpe »dybt konservative« holdninger. Men der stopper forståelsen.

»Det er svært at se, hvad Inger Støjbergs ærinde er – ud over at komme i medierne. På den ene side siger hun, at friheden til at mene, hvad man vil, er helt grundlæggende for et samfund som det danske. På den anden side siger hun, at mennesker, der mener noget andet end hende selv, skal finde et andet sted at bo«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce