Ministerholdet. Der var glæde og lettelse blandt flere ministre, da statsminister Helle Thorning-Schmidt i dag rokerede på sit ministerhold. For enkelte blev rokaden dog et nederlag.
Foto: Joachim Adrian

Ministerholdet. Der var glæde og lettelse blandt flere ministre, da statsminister Helle Thorning-Schmidt i dag rokerede på sit ministerhold. For enkelte blev rokaden dog et nederlag.

Politik

Thornings store kabale: Her er vindere og tabere

Med regeringsrokaden har SF sikret sig et par opgraderinger og en overraskende overlevelse. En del socialdemokrater blev til gengæld slukørede. Her er rokadens op- og nedture.

Politik

Langt de fleste ministerrokader nyformulerer politiske skæbner.

Giver avancement og fjer i hatten til nogle. Sender andre ud af rampelyset.

Ministerrokaden i regeringen Thorning-Schmidt I er heller ingen undtagelse. Her er en oversigt over vinderne og taberne i gårsdagens omfattende ministerrokade.

VINDERNE Henrik Sass Larsen (S)Ny erhvervs- og vækstminister Forfremmelsen af Henrik Sass Larsen er både en politisk og personlig sejr for Socialdemokraternes stærke mand.

Som ny erhvervs- og vækstminister får han mulighed for at støve den socialdemokratiske erhvervsprofil af i en tid, hvor en forbedring af konkurrenceevnen vurderes til en af de vigtigste politiske mål.

Han kommer også – endelig, vil mange sige – tæt på magtens indercirkel efter tumulten omkring regeringsskiftet i 2011.

LÆS MERE

Dog ikke helt derind: En lille begmand kan ses i, at Sass ikke får et sæde i regeringens magtfulde Økonomiudvalg, hvor mange afgørende beslutninger tages.

Men det er til at leve med for Sass – han skal nok blive hyppig gæst hos Corydon alligevel.

Pia Olsen Dyhr (SF)
Ny transportminister

Den anden store vinder, Pia Olsen Dyhr, fik hele to gode nyheder, da hun midt under Skanderborg Festival blev ringet op af statsministeren.

Hun rykker frem i bussen til det tunge Transportministerium, hvor hun i den kommende tid blandt andet skal stå i spidsen for at mindske trængslen på vejene og skaffe hurtigere tog.Men derudover rykker Pia Olsen Dyhr noget overraskende også ind i regeringens mest prestigefulde udvalg, Koordinationsudvalget, side om side med Annette Vilhelmsen.

Det giver dermed SF et ansigt mere i regeringens centrale udvalg.

Villy Søvndal (SF),
Udenrigsminister

Helt uden at rykke sig en tomme må udenrigsminister Villy Søvndal også betegnes som en vinder.

Samtlige medier har løbende vurderet den tidligere formand som et af rokadens sikre ofre.

Derfor er det en overraskelse af de større, at han får lov at beholde sit ministerium, som han ifølge kritikere ikke har formået at profilere synderligt.

LÆS ARTIKEL

Sigge Winther Nielsen mener, at rokaden er offensiv Kilde: Politiken.tv

Optimister fremhæver omvendt, at Søvndal med et sikkert sæde frem til næste valg kan agere mere frigjort og måske få en ’anden luft’.

Nicolai Wammen (S)
Ny forsvarsminister

At loyalitet betaler sig – og at det modsatte også er tilfældet – kan Nicolai Wammen tale med om.

Før valget gjorde Wammen sig mildt sagt ikke anstrengelser for at nedtone sine egne formandsdrømme, hvis ikke det skulle lykkes Thorning-Schmidt at blive statsminister.

Det betalte han efterfølgende prisen for med den lidet prestigiøse position som europaminister.Siden da har han dog arbejdet loyalt for sin formand. Blandt andet i forbindelse med EU-formandskabet, hvor Helle Thorning-Schmidt kunne høste hæderen for en stor del af Wammens arbejde i kulisserne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den helt store drøm har Wammen imidlertid ikke fået opfyldt: Han ville så gerne være udenrigsminister.

Annette Vilhelmsen (SF)
Ny social-, børne- og integrationsminister

Som social-, børne- og integrationsminister får Annette Vilhelmsen (SF) for alvor mulighed for at profilere mere traditionelle SF-værdier end på posten som erhvervs- og vækstminister.

Vilhelmsen kom voldsomt på kant med erhvervslivet, da hun i et interview med hjemegnens Kjerteminde Avis beskyldte erhvervslivet for at have en interesse i, at det ikke skulle lykkes regeringen af få vendt krisen.Officielt beklagede hun efterfølgende udtalelserne som »upræcise«. Politiken fik dog for nylig aktindsigt i en mail mellem hende og lokaljournalisten, hvori Vilhelmsen fuldt ud godkendte og bifaldt, hvad han ville citere hende for.

Nu får SF-formanden mulighed for at sætte et SF-aftryk på integrationspolitikken. Men de politisk sprængfarlige ting på f.eks. udlændingeområdet er lukket land for hende. Det er justitsminister Morten Bødskovs (S) ressort.

Taberne


Nick Hækkerup (S)
Ny handels- og europaminister

Nick Hækkerup så slukøret ud i går, og det er der en grund til.

Efter som minister at have taget et større opgør med supertankeren forsvaret og sikret store besparelser på over to milliarder kroner må han forlade et ministerium, han var kommet til at holde af.

En berørt Hækkerup forsøgte at nedtone skuffelsen med, at den nye rolle som handels- og europaminister er et »tilvalg«. Han undlod at fortælle, hvilket alternativer Helle Thorning-Schmidt havde givet ham.

Degraderingen af den tidligere næstformand er samtidig et symptom på, at hele Hækkerup-klanen på et enkelt døgn har mistet magt i Socialdemokratiet.

Mette Gjerskov (S)
Tidl. fødevare-, landbrugs- og fiskeriminister

Alle i regeringstoppen har travlt med at understrege, at det er med blødende hjerte, at der er blevet udstedt en fyreseddel til Mette Gjerskov.

Det er svært at pege på egentlige skandalesager som årsag, og i Gjerskov-lejren er holdningen da også, at hun har håndteret svære sager forbilledligt. Tidligere fødevareministre er røget på mindre end hestekødsskandalen, lyder rationalet.

LÆS MERE

En oplagt årsag er, at Gjerskov relativt nemt kunne ofres – ikke mindst set i diverse popularitetsmålinger, hvor danskerne generelt har placeret hende lavt.

Hun får imidlertid et plaster på såret i form af en post som formand for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

Henrik Dam Kristensen (S)
Tidl. transportminister

Den rutinerede minister har kæmpet med et hav af dårlige sager, som man reelt ikke kan klandre ham for: kaos i DSB, IC4-skandalen og bøvlet med rejsekortet for at nævne nogle få. Selv ikke betalingsringen gav ridser i lakken til Dam Kristensen.

Med flere ministerposter i Nyrup-regeringerne på cv’et har Henrik Dam Kristensen ydet sit, og han har angiveligt ikke haft indvendinger mod at sige farvel til regeringen.Der venter nu Henrik Dam Kristensen nu en velvoksen opgave som ny formand for den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Karen Hækkerup (S)
Ny fødevare, landbrug- og fiskeriminister

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Havde Karen Hækkerup (S) selv kunnet vælge, havde hun næppe valgt at ende i Fødevareministeriet. Men sådan bliver det. Kabalen skulle gå op med SF-formandens ønske om selv at blive socialminister.

LÆS MERE Endnu en degradering af en Hækkerup. Hendes mand, Ole Hækkerup, misser med rokadens udformning desuden muligheden for en fremtrædende post i S-gruppen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce