Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 MIE BRINKMANN (arkiv)
Foto: MIE BRINKMANN (arkiv)

krav. Nu skal man som udgangspunkt have bestået dansk og matematik for at blive håndværker eller sosu-assistent

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen stiller karakterkrav i reform

Et 2-tal i dansk og matematik bliver et krav for at komme ind på erhvervsuddannelserne i fremtiden. Venstre: Nu ser regeringen endelig lyset.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen er nu klar til at stille konkrete karakterkrav til unge, der vil ind på landets erhvervsuddannelser.

I det udspil til en reform på området, som regeringen inden længe fremlægger, indgår kravet om, at elever skal have bestået dansk og matematik i folkeskolen. Det erfarer Politiken fra centrale kilder.

LÆS OGSÅ

Mens de beståede eksaminer ser ud til at blive hoveddøren til erhvervsskolerne, kommer der angivelig også to andre veje ind: Hvis eleven allerede på forhånd har sikret sig en praktikplads. Eller gennem en optagelsessamtale og -prøve. Begge er dog kattelemme, der vil gælde i langt mindre omfang end for de karaktermæssigt kvalificerede.

S: Karakterkrav hæver kvaliteten
Socialdemokraternes erhvervsuddannelsesordfører, Ane Halsboe-Jørgensen, bekræfter, at karakterkravene ser ud til at blive en del af regeringens udspil – om end ikke som eneste vej ind på uddannelsen.

»Det er helt naturligt at sige, at man som udgangspunkt skal have bestået dansk og matematik for at kunne blive elektriker, sosu-assistent eller maler. Du har brug for at kunne læse og regne i de fag«, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Man skal som udgangspunkt have bestået dansk og matematik for at blive elektriker eller maler

»Lærerne skal ikke bruge undervisningstiden på elementær folkeskolematematik. De skal have fokus på det fag, som de unge er kommet for at lære. Det vil hæve kvaliteten og mindske frafaldet. Vi lukker døren til erhvervsskolerne, hvis du ikke har de rette kvalifikationer. Men så åbner vi nogle andre døre«.

S-ordføreren henviser til, at der skal oprettes en 10.- klasse-linje, der direkte skal ruste unge med faglige udfordringer til erhvervsskolerne, ligesom der oprettes en såkaldt fleksuddannelse.

SF: Det kan ikke stå alene
Karakterkravene har længe været det store stridspunkt i uddannelsesdebatten – ofte med regeringen i en skeptisk rolle.

Regeringen afviste at skrive det ind i sommerens reform af folkeskolen, selv om de borgerlige partier pressede på. Og i foråret brød et trepartssamarbejde mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter sammen, fordi parterne ifølge regeringen gik for langt i deres anbefalinger. En af anbefalingerne var de beståede eksaminer som adgangskrav.Også i SF har der i årevis været skepsis over for ideen. Men partiets holdning er nu afklaret, siger finansordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF).

»Det har været en udvikling, vi har været igennem det seneste par år. Tidligere var vi ikke så glade for det, men vi bliver nødt til at se på, at faglige færdigheder spiller en rolle. Vores synspunkt er nu, at grundlæggende kundskaber er nødvendige for uddannelsen. Det kan bare ikke stå alene«, siger Lisbeth Bech Poulsen.

3F: Fornuftigt

Forbundssekretær i 3F Ejner K. Holst er glad for det, han betragter som en »ny position fra regeringen«. »Det er da fornuftigt, at de har lyttet til rådene fra arbejdsmarkedets parter. Det handler ikke om at holde nogen ude, men om at løfte fagligheden for dem, der er inde«, siger Ejner K. Holst.

Reformen af erhvervsuddannelserne skal forhandles i efteråret – med Venstre som sandsynlig forligspartner. Det store oppositionsparti har længe betegnet karakterkrav som en direkte forudsætning for, at partiet kan være med i reformen.

LÆS OGSÅ Derfor hilser uddannelsesordfører Peter Juel Jensen også nyheden velkommen. »Det er bedre at se lyset lidt for sent end slet ikke at se lyset«, siger han. Flere andre dele af regeringens udspil begynder så småt at sive. Angivelig lægges der op til en såkaldt fast-track, der skal give voksne elever merit fra tidligere job og forkorte studietiden.Derudover skal antallet af ’døre’ ind i systemet beskæres kraftigt for at gøre uddannelsen mere overskuelig for unge.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden