Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kampklar. Søren Svendsen er tillidsmand for 20 smede i Tårnby. Han glæder sig til at fejre 1. maj, selv om »det til tider har været svært at mærke båndet mellem fagbevægelsen og regeringen«.
Foto: Joachim Adrian

Kampklar. Søren Svendsen er tillidsmand for 20 smede i Tårnby. Han glæder sig til at fejre 1. maj, selv om »det til tider har været svært at mærke båndet mellem fagbevægelsen og regeringen«.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1. maj-opråb: Thorning har svigtet fagbevægelsen

To tredjedele af lokalformænd i de store LO-forbund mener i en rundspørge, at den S-ledede regering har svigtet fagbevægelsen. Forholdet er på et historisk lavpunkt, siger professor.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi gav jer chancen – men I svigtede.

Så kort kan opråbet fra store dele af fagbevægelsen opsummeres på dagen, hvor socialdemokrater og fagforbund over hele landet fejrer arbejdernes internationale kampdag.

Politiken Research har spurgt landets lokalformænd i LO-forbundene HK, FOA, 3F og Metal til deres vurdering af regeringens indsats.

Af de 131 ud 262, der har svaret, anfører to tredjedele, at regeringen helt eller delvis har »svigtet at give fagbevægelsen bedre vilkår«. Kun 23 mener ikke, at det er tilfældet.

Økonomiske ruin Formand for Metal Aarhus Finn Andersen er vred over, at en S-ledet regering kan tillade, at 34.000 mennesker faldt ud af dagpengesystemet sidste år.

»Hvis man som regering opdager, at der er lavet beslutninger ud fra fuldstændig forkerte forudsætninger, handler politik om at ændre beslutningerne. Det vil man ikke, uanset om vi har pebet og skreget og sunget. Det er et helt utroligt svigt. Vi har medlemmer, som hver uge forlader os, fordi de er kastet ud i økonomisk ruin på baggrund af regeringens politik«, siger Finn Andersen.

Især tre punkter går igen hos de skuffede lokalformænd: at regeringen ikke har gjort tilstrækkeligt for at rette op på dagpengestramningerne; at Socialdemokraterne ikke – som lovet – har sikret et fradrag for faglige kontingenter; og at de sidste par års reformpolitik har ramt samfundets svageste for hårdt.

»Før sidste valg gjorde vi et stort stykke arbejde i f.eks. ’Skævt’-kampagnen, fordi vi troede, at et magtskifte ville gavne vores medlemmer. Men det er gået stik modsat. Regeringen gør nøjagtig, som det passer den – de end ikke lytter til os. Det er i den grad et svigt. Mange af vores medlemmer flygter«, siger formanden for FOA i Randers, Inge-Lise Christensen.

Kan ikke løse alt på en gang
Lignende ordvalg kommer fra en stribe tillidsfolk, også fra 3F og HK, som Politiken har talt med.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro, havde gerne været de negative signaler foruden.

»Det er jeg selvfølgelig ked af. Det vigtigste for arbejderbevægelsen må være, at der er arbejde til fagforeningernes medlemmer, og det er præcis, hvad vi er optaget af. Derfor har vi måttet tage nogle svære beslutninger og har ikke kunnet løse alting på en gang«, siger Maja Panduro.

Hun er til gengæld »rigtig glad« for de positive meldinger, regeringen har fået fra fagbevægelsen på udspillet til en beskæftigelsesreform.

Undersøgelsen blandt lokalformændene, der sammenlagt repræsenterer 913.000 medlemmer, er foretaget, inden beskæftigelsesudspillet i går blev fremlagt. Det rummer blandt andet mere uddannelse til ufaglærte og en større rolle til a-kasserne.

Ikke en køn optakt

Forelagt resultatet af Politikens rundspørge betegner arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet forholdet mellem fagbevægelsen og Socialdemokraterne som »historisk dårligt«.

»Det er mildt sagt ikke en særlig køn optakt til 1. maj, når det så klart bliver understreget, at hovedparten af de faglige folk er utilfredse«, siger Flemming Ibsen.

LÆS OGSÅ

Ifølge ham kan den manglende opbakning ikke blot aflæses i meningsmålingerne, hvor vælgerne siver fra Socialdemokraterne til bl.a. Dansk Folkeparti. Det lægger også gift ud for en kommende valgkamp. »Hvis man skal have bare en minimal chance for at genvinde regeringsmagten, skal man kunne mobilisere de faglige. Det er kernetropperne. Det er dem, der har de lokale netværk derude, det er dem, der kan mobilisere. Hvis de står af i apati og modvilje, har regeringen i sandhed et alvorligt problem«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden