0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Historisk måling: Venstre-nedsmeltning sender Thorning i front

Venstre taber fem procentpoint i ny Megafon-måling. Rød blok fører for første gang siden valget.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Nedtur. To af Løkkes mest trofaste støtter, Troels Lund Poulsen og Søren Pind, må sammen med de øvrige Venstre-folk sande, at Venstre styrtdykker i meningsmålingerne.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens oprøret mod Lars Løkke Rasmussen spreder sig i baglandet, fortsætter den vilde vælgerflugt fra Venstre.

På under en uge har Venstre mistet hver fjerde vælger og ligger nu på blot 14,5 procent i en ny meningsmåling, som Megafon har foretaget for Politiken og TV 2.

Dermed ser Lars Løkke Rasmussens bilagssag ud til at kunne koste Venstre det, der ellers lignede en sikker valgsejr. Målingen, hvor Venstre går 4,7 procentpoint tilbage, viser nemlig for første gang siden folketingsvalget i 2011, at der nu er flertal for rød blok.

Helle Thorning-Schmidt og regeringsblokken får i målingen opbakning fra 51,5 procent af vælgerne. I sidste uge bakkede kun 48,1 procent af danskerne op om regeringen.

»Den her sag skader Venstre enormt, og den nærmest selvskrevne valgsejr er nu spillet dem af hænde med den ekstreme krise, Lars Løkke Rasmussen har kastet Venstre ud i«, siger Politikens politiske redaktør, Mette Østergaard.

»Det er ekstremt bemærkelsesværdigt, at Venstre kan falde så hurtigt i målingerne. Det siger noget om, at den fremgang, partiet fik efter valget, i virkeligheden var vælgere, der var tiltrukket af Lars Løkke, og at de ikke længere tror på hans lederskab«, siger hun.

Målingens statistiske usikkerhed er på +/- tre procentpoint. Den statistiske usikkerhed på Venstre er 2,2 procentpoint.

Venstres top må overveje Løkkes formandsfremtid

På mindre end en uge har Venstre altså smidt næsten fem procentpoint, og opbakningen til partiet er den klart dårligste tilslutning, som Megafon nogensinde har målt. Megafons målinger går tilbage til 1998.

Lars Løkke Rasmussen skal i morgen kæmpe for sin formandsfremtid på et hasteindkaldt krisemøde i Venstres hovedbestyrelse, efter at Venstre gik kraftigt tilbage og tabte et mandat ved sidste søndags valg til Europaparlamentet.

Venstres formand tog på valgnatten ansvaret for det nederlag på sine skuldre, efter en ny bilagssag om køb af luksustøj for 152.000 kroner og en gratis ferierejse på Venstres regning har givet partiet rå mængder af negativ omtale med betydelig intern opstandelse til følge.

Og med endnu en katastrofemåling, må Venstre-toppen nu overveje, om Lars Løkke Rasmussen fortsat er den rette formand, mener Mette Østergaard.

»Når vælgernes reaktion er så voldsom som det, vi ser nu, så må man også i Venstres top begynde at overveje, om man kun holder fast i Lars Løkke Rasmussen for hans egen skyld og ikke for partiets«, siger hun.

Politikens politiske redaktør forudser, at målingen også vil skabe usikkerhed blandt Venstres folketingspolitikere, der nu kan mærke pladsen i Folketingssalen glide dem af hænde.

»Der sidder nu en række folketingsmedlemmer, der kan se, de ikke bliver genvalgt, hvis det her fortsætter. Det øger selvfølgelig presset på dem og deres lyst til at komme af med Lars Løkke. Så på alle måder øger det her presset på Løkke for at gå af«, siger Mette Østergaard og fortsætter:

»Målingen gør, at man kan se, det her er ekstremt skadeligt for partiet, og det vil få flere lokalformænd til at erkende, at de ikke kan stoppe den her negative spiral, før Lars Løkke går af som formand«.