Data. Et samlet kulturudvalg og retsudvalg i Folketinget udarbejdet en fælles beretning, der pålægger regeringen en række tiltag til at skrue op for den hjemlige datasikkerhed.
Foto: HOLM MAGNUS

Data. Et samlet kulturudvalg og retsudvalg i Folketinget udarbejdet en fælles beretning, der pålægger regeringen en række tiltag til at skrue op for den hjemlige datasikkerhed.

Politik

Regeringen tvinges til at beskytte data

To samlede folketingsudvalg pålægger i dag regeringen at tage en række skridt til at forbedre datasikkerheden.

Politik

Ubeskyttede registre med kørekortnumre i Rigspolitiet. Kreditkortoplysninger til salg hos Nets. Og cpr-numre til fri afbenyttelse på kommunale hjemmesider.

I lang tid har borgerne skullet afgive personfølsomme oplysninger i digitaliseringens navn, uden at de ansvarlige myndigheder og virksomheder har kunnet beskytte disse oplysninger tilstrækkeligt.

Men nu har et samlet kulturudvalg og retsudvalg i Folketinget udarbejdet en fælles beretning, der pålægger regeringen en række tiltag til at skrue op for den hjemlige datasikkerhed.

»Der er behov for at lægge pres på regeringen. Ikke bare den politiske del, men også de styrelser og centrale embedsmænd, der sidder med ansvaret. Vi ønsker at lægge et maksimalt pres, så danskernes personfølsomme oplysninger kan blive ordentligt beskyttet«, siger Karsten Lauritzen, retsordfører for Venstre, der tilføjer, at den tidligere VK-regering også negligerede databeskyttelse.

Reaktion på Se og Hør-sagen

Beretningen, som er vedtaget og i dag bliver overdraget til regeringen, er blevet til som reaktion på skandalen om de lækkede kreditkortoplysninger fra Nets til Se og Hør.

Et flertal uden om regeringen står bag skrivelsen. I sidste ende har også de to regeringspartier tilsluttet sig indholdet.

»I lyset af at en stadig større del af kommunikationen mellem borgere, virksomheder og myndigheder foregår digitalt(...) er det altafgørende for såvel borgernes privatliv som tillid til den fortsatte digitalisering (...) at sikkerheden omkring disse data matcher trusselsniveauet«, lyder det i beretningen fra kultur- og retsudvalgene.

Folketinget forpligter blandt andet regeringen til øjeblikkelig at indkalde til forhandlinger om at styrke Datatilsynet. Som Politiken tidligere har oplyst, har regeringen i finansloven lagt op til det stik modsatte – at beskære tilsynsmyndigheden de kommende tre år.

»Vi er nogle partier, der længe har påpeget problemet med, at Datatilsynet ikke har nok ressourcer, men først nu er der opbakning til dagsordenen. Det er med Se og Hør-sagen blevet åbenlyst for enhver, at sikkerheden omkring vore data ikke er så god, som vi gik rundt og troede. Handling er afgørende, for man kan som borger jo ikke slippe uden om at aflevere de data til myndigheder og virksomheder«, siger formanden for Retsudvalget, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

Er der behov for en it-minister?

Justitsminister Karen Hækkerup (S) har, som reaktion på sagen om Nets og Se og Hør, iværksat en yderst smal undersøgelse af sikkerheden ved kreditkortoplysninger.

Men de to udvalg tvinger nu ministeren til at udvide undersøgelsen »til at omfatte alle områder, hvor der opbevares personfølsomme oplysninger og data«.

Derudover pålægger Folketinget regeringen at lave en samlet strategi for sikring af danskernes persondata og levere en årlig redegørelse for datasikkerheden. Endelig kræver de folkevalgte, at regeringen i langt højere grad prioriterer datasikkerhed i de fælleseuropæiske regler, en ny forordning, der er i sin afsluttende forhandlingsfase.

Justitsminister Karen Hækkerup noterer sig kravene fra et samlet Folketing, men hun mener, at regeringen faktisk har været aktiv på området efter Nets-sagen.

»Som jeg har sagt mange gange før, er jeg fuldstændig parat til at indføre stærkere tilsyn, ny lovgivning, skrappere krav eller noget helt fjerde, hvis der er behov for det. Men jeg mener fortsat, at der kan være god fornuft i, at politiets og øvrige myndigheders undersøgelser i første omgang stiller diagnosen, og at vi så derefter i fællesskab drøfter kuren«, skriver Karen Hækkerup i en mail.

Med beretningen forpligter Folketingets partier samtidig sig selv til at lave to parlamentariske arbejdsgrupper, der skal inddrage eksterne eksperter i arbejdet med at skabe langsigtede løsninger. Blandt andet vil arbejdsgrupperne undersøge behovet for at samle dataansvaret hos én decideret it-minister.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden