Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

UTROVÆRDIGE? Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) har problemer med at overbevise danskerne om deres troværdighed og kompetence.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

UTROVÆRDIGE? Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) har problemer med at overbevise danskerne om deres troværdighed og kompetence.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne: Thorning og Løkke er hverken de mest troværdige eller mest kompetente

Statsministerkandidaterne halter efter både Kristian Thulesen Dahl og Margrethe Vestager i ny måling.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) er de to personer, der ved et kommende valg skal kæmpe om statsministerposten i Danmark.

Men selv om den socialdemokratiske partiformand allerede nu bestrider den magtfulde post, og Venstres ditto tidligere har gjort det, er ingen af dem den politiker, som et flertal af danskerne mener er landets mest troværdig og ej heller mest kompetente partileder.

En meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken viser, at det i stedet er Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl og de radikales Margrethe Vestager, der topper listerne.

Johanne Schmidt er mere troværdig end Løkke

Målingen er gennemført som en kombineret web- og telefonundersøgelse i perioden 4.-9. juni. 1.135 respondenter har medvirket i undersøgelsen, hvor de er blevet bedt om at nævne de tre partiledere, som de finder henholdsvis mest troværdig og mest kompetent, i prioriteret rækkefølge.

En plads som nummer et giver tre point, en plads som nummer to giver to point, mens en plads som nummer tre giver ét point. Når det gælder troværdighed, scorer Kristian Thulesen Dahl højest efterfulgt af Margrethe Vestager.

RUNE ENGELBRECHT

Helle Thorning Schmidt er nummer tre, Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen er nummer fire, mens Lars Løkke Rasmussen først kommer ind på femtepladsen.

På de resterende pladser finder man Pia Olsen Dyhr (SF), Anders Samuelsen (LA) og Lars Barfoed (K).

I målingen om partiledernes kompetence bytter Margrethe Vestager og Kristian Thulesen Dahl plads, Thorning holder sin tredjeplads, mens Løkke bytter plads med Johanne Schmidt Nielsen.

Løkkes bilag er ikke glemt

Ifølge politisk kommentator og chefredaktør for Fyns Amtsavis, Troels Mylenberg, er målingen »betegnende for tingenes nuværende tilstand i dansk politik«.

Lars Løkke Rasmussens troværdighed- og kompentenceproblemer skyldes åbenlyst hans seneste bilagssag og udfordringen af hans position som partiformand, mener Mylenberg.

»Verden er ikke så god mod Løkke, at folk efter tirsdag nat bare siger: »Nå, det var så det«. Man kan jo se rundt omkring i læserbrevsspalter osv., at det ikke er slut. Der er en lang generobringskamp for at genvinde noget troværdighed og tryghed omkring hans kompetencer«, siger Troels Mylenberg.

Thorning kæmper med sine løftebrud

Helle Thorning-Schmidts problemer med at overbevise danskerne om, at hun både er landets mest troværdige og mest kompetente partileder, er omvendt et resultat af beskyldningerne om løftebrud, som hun har været offer for, siden Socialdemokraterne og de radikale vandt regeringsmagten efter sidste valg, mener den politiske kommentator:

»Thorning har konstant de sidste snart tre år kæmpet med arven fra, at det var noget andet, hun sagde, hun ville gøre, end det hun endte med at gøre. Den kontrast har været enorm dyr og kostet på både troværdighed og kompetence. Derfor er det nu, det skal lade sig gøre for hende«, siger Troels Mylenberg.

LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»På kompetence skal Thorning håbe på, at billedet bliver, at det godt kan være, at det var utroværdigt, men at det var rigtigt, hvad der blev gjort. Det er det, de spiller deres kort efter, og det er jo noget af en gamling«.

S: Konsekvens af svære beslutninger

Socialdemokraternes politisk ordfører Maja Panduro mener, at hendes partileder lider under, at magtens centrum også er øretævernes holdeplads:

»Jeg synes selvfølgelig, at Helle Thorning burde scorer endnu højere, end hun gør. Når det er sagt, er der ingen tvivl om, at hun har stillet sig i spidsen for regeringen i en rigtig svær tid for Danmark. Hun har taget rigtig svære beslutninger uden at ryste i bukserne. Det tror jeg grundlæggende, at rigtig mange danskere har stor respekt for, men jeg tror da også, der er mange, der har syntes, at mange af de beslutninger, vi har taget, har været barske, og som derfor nu tænker, at de gerne vil se resultaterne, før de overgiver sig. Men resultaterne begynder også at vise sig«, siger hun og fortsætter:

»I sidste uge fik vi tal for beskæftigelsen, der viser, at 28.000 flere danske har fået et arbejde sidste år. Det er jo ikke noget, der er kommet af sig selv. Det er noget, der er kommet, fordi vi har haft ledere, som har turde tage svære beslutninger, når der har været brug for det«.

Dødt løb mellem blokkene

Statsministeren kan finde en smule trøst i det politiske indeks, som Megafon også har lavet. Her er hendes parti igen landets største med en tilslutning på 24,7 procent og dermed næsten tilbage på niveauet fra valget i 2011.

Venstre høster markant fremgang i forhold til sidste uges katastrofemåling. Den viste, at partiet kun ville få 14,5 procent af stemmerne, hvis der var valg i morgen. I dag har Løkke og co. opbakning fra 19,6 procent af vælgerne. Der er dog stadig langt op til valgresultatet fra 2011, hvor Venstre fik 26,7 procent af stemmerne.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den nuværende tilslutning gør Venstre til landets tredjestørste parti efter Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti på andenpladsen.

Samlet set er der reelt dødt løb mellem blokkene. De borgerlige partier kan tilsammen mønstre en opbakning på 50,2 procent mod 49,8 procent til Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne og de radikale.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden