Førstebejler. Skulle statsminister Helle Thorning-Schmidt forlade Danmark til fordel for en post som EU-præsident, ligner beskæftigelsesminister Mette Frederiksen afløseren som S-formand.
Foto: Finn Frandsen

Førstebejler. Skulle statsminister Helle Thorning-Schmidt forlade Danmark til fordel for en post som EU-præsident, ligner beskæftigelsesminister Mette Frederiksen afløseren som S-formand.

Politik

Magtkabale: Sjælden harmoni er brudt ud hos S

Skulle Helle Thorning-Schmidt forlade sin post, har Socialdemokraterne ro om arvefølgen.

Politik

Ævl og kævl. Mytteriplaner. Fløjkrige. Kaffeklubber. Dramatiske gruppemøder. Hemmelige bogskriverier. Magtkampe om selv den mindste ordførerpost.

Den socialdemokratiske folketingsgruppe har været et sikkert arnested for ballade gennem små tre års regeringsdeltagelse med Helle Thorning-Schmidt (S) for bordenden.

Derfor er det så meget desto mere ironisk, at der nu – hvor den største post af alle muligvis kan skifte ejer inden for kort tid – hersker ganske fredsommelig sommerstemning blandt de 47 medlemmer af S-gruppen.

Fredsommelig overgang

Ingen i folketingsgruppen ved reelt om Helle Thorning-Schmidt skal besætte en af de prestigefulde poster i toppen af EU-systemet. Eller for den sags skyld, om hun stiler efter det. Kun en yderst snæver kreds af folk i og omkring Statsministeriet er indviet i de overvejelser.

Men derfor er det mulige magtskifte alligevel det altoverskyggende samtaleemne hos de socialdemokratiske folketingsmedlemmer, som Politiken har taget en rundtur hos. Og de samtaler tegner et billede af en ganske fredsommelig overgang, hvis Thorning-Schmidt pludselig krones til præsident for EU.

Ingen ønsker at blive citeret ved navn på grund af den nuværende følsomme situation omkring Thornings fremtid. Men den gængse vurdering af tilstanden i S er, at der hersker en »sjælden harmoni« i partiet.

Samme linje – ny betoning

Hvis Thorning går af for at træde ind i en ny EU-toppost, vil beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) overtaget statsministerposten uden modkandidater. I løbet af valgperioden har hun bevæget sig fra at være en af 3-4 mulige Thorning-efterfølgere til at være den helt oplagte – i en allerede fasttømret magtalliance med primært erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).

Folketingsgruppens tre kaffeklubber har tilsyneladende allerede indstillet sig på scenariet: ’Rustbankerne’ er tilfredse, fordi de står til at få en formand med en mere rød profil. ’Netværket’, som Mette Frederiksen i dag er frontfigur i, vil helt naturligt blive tilgodeset. Og partiets traditionelle højrefløj i ’Morgenmadsklubben’ lader ikke til at have et formandskandidat i sig.

Enkelte medlemmer pipper om, at forsvarsminister Nicolai Wammen ikke helt har lagt formandsambitionerne i graven. Men ingen tror for alvor på scenariet.

Til gengæld er det en historisk sandhed, at Socialdemokratiets formand altid slås med hård modstand – også internt. Trods enigheden om magtfordelingen spår flere medlemmer af folketingsgruppen da også, at partiets højrefløj kan komme til at agere opposition på de indre linjer, hvis Frederiksen udnævnes.

Ny kommissær og valg forude

Spekulationer i den Socialdemokratiske gruppe går i øjeblikket på, om Mette Frederiksen som statsminister kunne finde på at skille sig af med finansminister Bjarne Corydon (S), som visse steder i partiet er en upopulær skikkelse. Det tror kun meget få dog på. Dertil er Corydon alt for vigtig for regeringen.

Den udbredte vurdering er, at Mette Frederiksen vil gå efter en så smidig og udramatisk overgang som muligt. Hun skal selv have en efterfølger som beskæftigelsesminister, hvortil de tætte allierede Pernille Rosenkrantz-Theil og Ane Halsboe-Jørgensen nævnes som emner.

Mens de radikale vil sikre sig, at regeringens kurs fortsætter uforandret, kan Frederiksen til gengæld omkostningsfrit melde, at hun i sagens natur er en anden person med en anden betoning.

I en af sommer første udfordringer bliver, at udpege en dansk EU-kommissær. EU-ordfører Morten Bødskov har længe været favorit, men han regnes kun for at have en chance, hvis Thorning-Schmidt sidder som statsminister. Og selv i det tilfælde kan hans kandidatur blive udfordret af et vrangvilligt EU-parlament, der udtrykte stor mistillid til ham under det danske EU-formandskab.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Frederiksen peger på Antorini

Får Mette Frederiksen i stedet valget, er undervisningsminister Christine Antorini (S) aktuelt det varmeste navn i gætterierne. Nick Hækkerup, Nicolai Wammen og Dan Jørgensen nævnes som outsidere.

Den anden beslutning er udskrivelsen af et folketingsvalg, som det altid er en statsministers ret af udskrive. Det vil Mette Frederiksen måske med fordel kunne allerede i efteråret – blandt andet på i lyset af krisen i Venstre. Det scenario trives blandt andet hos de radikale.

Omvendt taler noget for at vente, etablere sig som statsminister med en rød finanslov og i stedet tage et forårsvalg.

Alle disse spekulationer er selvfølgelig aflyst, hvis Helle Thorning-Schmidt bliver i Danmark. Selv det scenario skræmmer dog ikke længere gruppemedlemmer, der tidligere var mere krigerisk stemt. Meget har ændret sig efter det stemningsskifte, som Venstres forårskrise har affødt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce