Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JOACHIM ADRIAN (arkiv)
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Usikkert. Mette Bock (LA) og flere af Folketingets øvrige it-ordførere kræver regeringen på banen efter to dage med sager om brist i it-sikkerheden.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ordførere om datasvigt: Tilliden til it-sikkerheden ligger i grus

Partier kræver regering i aktion, efter politet overså advarsel om sikkerhedshul.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er blevet meget svært at have tillid til den offentlige danske datasikkerhed, og derfor må regeringen stille sig i front for en grundlæggende gennemgang af området.

Sådan lyder reaktionerne fra Christiansborg, efter Politiken i dag afslører, at Rigspolitiet og it-selskabet CSC i 2012 var blevet advaret om alvorlige sikkerhedshuller i den offentlige it-leverandørs systemer, et helt år før hackeres tyveri af 4 millioner kørekortnumre fra politiets registre endelig fik CSC til at lukke hullerne i 2013.

Afsløringen kommer dagen efter, at 900.000 danskere ved en anden databrist i går fik deres cpr-numre lagt ud på nettet. Det skete, da hverken Indenrigs- og Økonomiministeriets cpr-kontor eller selvsamme CSC havde ført kontrol med en liste, der blev lagt ud til brug for danske virksomheder.

Sagerne får hovederne til at ryste om kap blandt Christiansborgs it-ordførere.

»Vi må konstatere, at tilliden til, at der er styr på it-sikkerheden i Danmark, ligger i grus. Når der oven i købet kommer en advarsel for to år siden, som man ikke reagerer på, så viser det, at datasikkerheden er blevet behandlet alt for lemfældigt«, siger Liberal Alliances it-ordfører Mette Bock.

Hun bakkes op af SF's fungerende it-ordfører Jonas Dahl:

»Det er dybt kritisabelt, at man nu igen-igen sover i timen. Det gør jo, at man som borger kommer grundlæggende i tvivl om, hvorvidt det offentlige magter at forvalte de oplysninger, der gives. I går var det 900.000 cpr-numre. I dag er det, at Rigspolitiet angiveligt vidste, at de her kørekortnumre kunne forsvinde ud i cyberspace«.

Kræver stram styring: »Jeg er direkte sur«

Sagerne er de seneste i en række eksempler dette forår, hvor der er blevet stillet spørgsmålstegn ved myndigheder og it-leverandørers håndtering af borgernes personfølsomme oplysninger. Derfor vil flere partier i Folketinget nu have regeringen til at indkalde til en samlet drøftelse af problemerne med datasikkerheden.

»Det vælter ud med den ene it-skandale efter den anden i øjeblikket. Så nytter det jo ikke noget, at vi politisk vedtager fine erklæringer om, hvor vigtigt det er, at vi beskytter borgernes data. Jeg må indrømme, at jeg er gået hen og blevet direkte sur over det her. Vi er nødsaget til at følge op på alle de løse ender, som de forskellige sager har blotlagt. Der skal en helt anden stram styring på nu«, siger Michael Aastrup Jensen (V).

Og hvis ikke regeringen vil tage ansvar for en samlet drøftelse af de løse ender, vil støttepartiet SF ikke stå tilbage for tvinge den, bebuder Jonas Dahl:

»For vi kan ikke leve med, at dybt fortrolige oplysninger florerer ad libitum i forskellige fora. Det er i sidste ende regeringens ansvar, men hvis ikke den kan løfte opgaven, må vi jo se, om vi kan skabe et politisk flertal uden om regeringen«.

Ansvaret skal kunne placeres

De tre partiers ordførere vil også have klartlagt, hvor ansvaret skal placeres, når datasikkerhden svigter. I sagen om Rigspolitiet og CSC's manglende lukning af sikkerhedshullerne, vil det være svært at straffe nogen af de to aktører for den konkrete forsømmelse, siger flere eksperter i dag til Politiken.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man må jo kræve, at kompetencefordelingen og ansvarsfordelingen for de store systemer, vi har her i Danmark, er så præcist beskrevet, at der ikke er den mindste tvivl«, siger Mette Bock.

Men den fremadrettede styrkelse af it-sikkerheden har dog forrang for kampen om det bagudrettede ansvar, bemærker alle tre partiers ordførere.

»Selvfølgelig skal der placeres et ansvar, hvis nogen har siddet nogle helt åbenlyse advarsler overhørig. Men først og fremmest har vi en interesse i at få løst dette fremadrettet, så vi ikke ser de gentagne huller i it-sikkerheden, hvor det nærmest bare er et spørgsmål om, hvad dagens afsløring er«, siger Jonas Dahl.

Justitsminister Karen Hækkerup er på ferie (S) og har derfor ikke udtalt sig om den oversete advarsel om sikkerhedshullet i Rigspolitiets systemer.

I sagen om de 900.000 offentliggjorte cpr-numre har indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) igangsat en intern undersøgelse af forløbet, ligesom hun har åbnet for en grundlæggende forandring af cpr-systemet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden