Forrådt. Ifølge Wikileaks søgte FBI at indhendte oplysninger om Julian Assange, organisationens stifter,  som har levet under politisk asyl på Ecuadors engelske ambassade siden 2012.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Forrådt. Ifølge Wikileaks søgte FBI at indhendte oplysninger om Julian Assange, organisationens stifter, som har levet under politisk asyl på Ecuadors engelske ambassade siden 2012.

Politik

Danmark anklages for at skjule FBI-samarbejde

WikiLeaks kræver politiundersøgelse af danske myndigheders kendskab til møder med afhopper, som spionerede for FBI. PET vil ikke udtale sig.

Politik

Lækageorganisationen WikiLeaks forlanger nu en undersøgelse af, om danske myndigheder medvirkede til ulovligheder, da agenter i den amerikanske efterretningstjeneste FBI ved tre lejligheder holdt møder i Danmark med en WikiLeaks-afhopper, som hemmeligt gav FBI interne oplysninger fra organisationen.

Møderne i Danmark – som afhopperen i dag i detaljer bekræfter over for Politiken – var en del af amerikanske myndigheders efterforskning, efter at WikiLeaks i samarbejde med medier verden over blandt andet havde offentliggjort belastende hemmelige dokumenter om USA’s krige i Afghanistan og Irak.

»Jeg gav agenterne interne dokumenter fra WikiLeaks, og de ville vide alt om sikkerheden omkring Julian Assange (WikiLeaks’ stifter og leder, red.)«, siger afhopperen, islandske Sigurdur Thordarson.

Kravet fra WikiLeaks blev rejst fredag i en anmeldelse af Thordarson og unavngivne FBI-agenter til Østjyllands Politi samt en anmeldelse af Politiets Efterretningstjeneste og Østjyllands Politi til Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Reglerne bliver langt fra altid fulgt

Østjyllands Politi er i søgelyset, fordi det sidste møde, hvor Thordarson afleverede en række harddiske med interne WikiLeaks-dokumenter på og modtog penge til gengæld, fandt sted i Aarhus.

»Det er illegal aktivitet på dansk jord. Vi finder det svært at tro, at det er foregået uden tilladelse fra myndighederne«, siger WikiLeaks’ talsmand, Kristinn Hrafnson.

FBI-agenternes samtaler med Thordarson begyndte i Island, hvor agenterne var med den islandske regerings vidende, men de blev bedt om at forlade landet igen, fordi de ikke havde tilladelse til at drive efterforskning mod WikiLeaks. Samtalerne blev derefter straks henlagt til Danmark, oplyser Sigurdur Thordarson.

Ifølge juraprofessor Lars Bo Langsted, Aalborg Universitet, ville det kræve tilladelse fra danske myndigheder

Men reglerne bliver langtfra altid fulgt, siger Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef for PET:

»Man skal ikke foregøgle sig, at FBI orienterer PET og dansk politi om alt, hvad de foretager sig. Man samarbejder, men man er ikke venner og bonkammerater, som fortæller hinanden alt – og det er PET fuldstændig klar over«, siger han.

Justitsministeriet vil ikke svare

PET vil hverken kommentere den konkrete sag eller udtale sig generelt om udenlandske tjenesters aktiviteter i Danmark.

Politikommissær Vagn Martinussen, Østjyllands Politi, siger, at »ingen her har hørt noget om sådan et møde i Aarhus«.

Da oplysningerne om FBI-møderne i Danmark kom frem første gang i et amerikansk medie for et år siden, svarede daværende justitsminister Morten Bødskov(S) Folketinget, at »Hverken Justitsministeriet, PET eller Rigspolitiet har noget nærmere kendskab« til møderne, og ministeriet fandt »ikke grundlag for« at »foretage yderligere undersøgelser«.

Justitsministeriet ønsker i dag ikke at svare på spørgsmål om sagen.

WikiLeaks er parat til at gå hele vejen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg med sagen:

»Individers ret er krænket her, og ting er blevet stjålet. Hvis dansk politi ikke vil efterforske det til bunds, er det en alvorlig sag, som bør forfølges til det højeste niveau«, siger talsmand Kristinn Hrafnson.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce