Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

narkopolitik. »Vi ved, at det ikke hjælper at straffe folk for at være i besiddelse af stoffer«, siger Anders Samuelsen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

LA vil legalisere hash og hård narko til eget forbrug

Liberal Alliance vil lovliggøre besiddelse af den narkotika, man selv skal bruge. V og S er imod.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Liberal Alliance foreslår af gøre det lovligt at besidde både hash og hård narkotika til eget forbrug.

Det kom frem på partiets sommergruppemøde i dag, ligesom de ønsker øget brug af medicinsk anvendt cannabis i sundhedssektoren og anbefaler at fortsætte ordningen med fixerum.

Ifølge partiformand Anders Samuelsen er dansk narkopolitik slået fejl, og ifølge partiet er lovgivningen over for de svagt stillede stofmisbrugere »ekstremt restriktiv på grund af en moraliserende, formynderisk tilgang over for borgerne«.

»Vi ved, at det ikke hjælper at straffe folk for at være i besiddelse af stoffer. Vi taler ikke om en total liberalisering af handel med stoffer. Det skal stadig være ulovligt at sælge stoffer, men det skal ikke være ulovligt at besidde stoffer«, siger Anders Samuelsen og nævner, at partiet er inspireret af Portugal.

Samuelsen: Vi tager udgangspunkt i virkeligheden

»Der er rigtig mange, som tager stoffer uden at have et problem med det. Der er nogen, der har et problem med det på grund af deres sociale baggrund, de miljøer, de er i, og så videre. Men de problemer bliver bare forstærket af, at man kriminaliserer dem«, siger Samuelsen.

Men er det ikke noget lovgivningsmæssig miskmask, at du godt må besidde en vare, som det er forbudt at sælge?

»Nej, det er at tage udgangspunkt i virkeligheden i stedet for at tage udgangspunkt i en eller anden teori. Det er et redskab, som virker i Portugal, og som WHO nu direkte anbefaler. Vi prøver at komme de mennesker i møde, som virkelig har det svært, og hvor det ikke giver mening bare at give dem et gok i nøden oveni og så tro, at det bliver bedre af det«.

Ingen opbakning fra S og V

Men bliver virkningen ikke, at f.eks. ecstasy bliver endnu mere udbredt blandt unge?

»Nej, det tror jeg ikke. Det er i forvejen enormt udbredt. Vi starter et andet sted her ved at se på de mennesker, som virkelig er i klemme i stedet for at tage udgangspunkt i den store gruppe, som benytter sig af et eller andet en gang i mellem, og hvor man siger, at det må I ikke. Man skal starte med at se på dem, som kommer i klemme på grund af de regler, vi har. Og det er de svage. Vi ved, at det ikke virker over for dem«, siger Samuelsen.

Ideen får ikke opbakning fra hverken S eller V. Sundhedsordfører Sophie Løhde (V) tror ikke på »billedet af den lykkelige weekendnarkoman« og mener, at LA’s forslag er »den helt forkerte vej at gå«.

»Vi skal absolut ikke lægge op til en udbredelse. Desuden skal vi tage afstand fra heroin i skolegården på landets ungdomsuddannelser – det er jo konsekvensen, hvis man må have det til eget forbrug som myndig«, siger Løhde.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Problem i Østeuropa

Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) er også imod: »Liberal Alliance mangler at se konsekvensen af euforiserende stoffer i øjnene«.

LA’s udspil citerer overlæge Jens Lundgren, der er klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet for, at afkriminalisering af stofmisbrugere »ud fra et folkesundhedssynspunkt er det eneste rigtige«. Jens Lundgren bekræfter, at WHO i sommer har anbefalet at afkriminalisere besiddelse af narkotika til eget forbrug.

Han forklarer dog samtidig, at anbefalingen først og fremmest er møntet på en række lande i den tidligere østblok, der har en stenhård politik over for stofmisbrugere. I disse lande er stofmisbrug et afgørende problem for udbredelse af smitsomme sygdomme.

»Stofmisbrug er en helt drivende problemstilling for smitsomme sygdomme i Østeuropa. Det er ikke håndteret tilfredsstillende, og der er behov for et markant holdningsskifte hos myndighederne i de pågældende lande, hvis man faktisk skal få inddæmmet sine epidemier af hiv, tuberkulose og smitsom leverbetændelse«, siger Jens Lundgren.

Han nævner, at stofmisbrug i Danmark ikke er det store problem ved udbredelse af smitsomme sygdomme: »I Danmark har vi ikke stofmisbrug som en drivende mekanisme bag for eksempel udbredelsen af hiv. Inden for mit område ser jeg ikke et billede i Danmark, der overhovedet ligner de pågældende andre. Om der er andre positive konsekvenser af at afkriminalisere, vil jeg ikke udelukke. Men det vil være ud fra andre argumenter«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden