Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Folkelig. Ed Miliband-rådgiveren Arnie Graf er inviteret til Danmark af Cevea for at dele erfaringer fra over 50 års arbejde blandt såkaldte alminde lige mennesker, som her i Sydhavnen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Græsrod: Socialdemokrater har tabt forbindelsen til folket

Græsrodsguruen Arnie Graf vil give Socialdemokraterne gode råd om at kapre stemmer tilbage fra DF.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På dagen, hvor Dansk Folkeparti afslutter et sommergruppemøde med spørgsmål om, hvorfor de som et af landets største partier ikke vil i regering efter næste valg, får socialdemokratiske topfolk gode råd til at genetablere forbindelsen til det arbejdende folk.

Anbefalingen kommer fra Arnie Graf, en amerikansk græsrodsorganisator med over 50 års erfaring i at stemme dørklokker hos såkaldte almindelige mennesker.

»De socialdemokratiske partier har mistet forbindelsen til det arbejdende folk. De har efterladt et vakuum, som er overladt til højrefløjspopulister som Tea Party-bevægelsen i USA, UK Independence Party i Storbritannien og Dansk Folkeparti her i Danmark«, siger Arnie Graf, da Politiken møder ham på Mozarts Plads i Københavns Sydhavn.

Mistet forbindelse

Her er næsten alle vejene opkaldt efter store socialdemokrater eller store komponister. Det var her, få hundrede meter nede ad Borgbjergsvej, at Anker Jørgensen boede i sin beskedne lejlighed, indtil han flyttede på plejehjem. Altså et klassisk socialdemokratisk arbejderkvarter.

Men koblingen mellem Socialdemokratiet og arbejderne er ikke længere en selvfølge.

Og det er farligt, hvis det klassiske arbejderparti mister forbindelsen til det arbejdende folk, mener centrumvenstre-tænketanken Cevea, der derfor har inviteret Arnie Graf til Danmark. Den 70-årige græsrodsguru har haft en ung Barack Obama på skolebænken og rådgiver i dag den britiske Labourleder Ed Miliband om at genetablere forbindelse til almindelige mennesker.

Alt for mange møder i partiet

Han begyndte sit arbejde i Storbritannien med at tage til en masse lokale møder i Labour-partiet. Efter et stykke tid spurgte Ed Miliband, hvad amerikaneren egentlig syntes om møderne ude i landet.

»Jeg svarede, at jeg hellere ville gnave min egen arm af med tænderne, end jeg ville tilbage til de møder. Det bedste ved møderne er, at man tager på pubben efterfølgende. Hvem vil ønske at blive medlem af det?«, spørger Arnie Graf.

Labour i Storbritannien har 200.000 medlemmer, hvilket er relativt færre end Socialdemokraternes 40.000 danske medlemmer, men ingen af partierne bør være imponerede, mener Arnie Graf, der vil rulle topstyringen tilbage og igen give medlemmerne reel magt til at udvikle politik med udgangspunkt i deres egne liv.

Men vigtigst af alt, hvis de store venstrefløjspartier skal gøre sig håb om at kapre stemmer tilbage fra højrefløjen, så skal politikerne ud og lytte til almindelige menneskers bekymringer. Det er ikke nok at oprette hjemmesider om, hvordan Dansk Folkepartis politik er luftkasteller, som de danske socialdemokrater har gjort. Man kan ikke vinde tilliden tilbage ved belæringer.

»Politiske partier på venstrefløjen har haft en tendens til at tro, at deres politik var så god, at folk ville indse det før eller siden. Men folk vil gerne inddrages og føle sig lyttet til«, forklarer Arnie Graf.

Basen i partiet

Derfor vil han i aften råde Socialdemokraterne til at komme ud og tale med de mennesker, der altid har udgjort basen i partiet.

»De må gå ud og lave hundreder og atter hundreder af møder med folk fra arbejderklassen. Lære dem at kende og anerkende noget af deres vrede. Man kan ikke automatisk lukke ned, når folk begynder at brokke sig over indvandrere. Selvfølgelig vil der være nogle racister, som man ikke skal spilde sin tid på, men min erfaring er, at de fleste måske nok har nogle fordomme, men at de ikke er racister. De er bare bange og har fundet en syndebuk i indvandrerne«, siger Arnie Graf.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han vil give nogle konkrete redskaber til at skabe forbindelse til lokale afdelinger og frivillige organisationer. Og så vil han råde ledelsen i Socialdemokratiet til at lytte til befolkningen i stedet for blot at holde lange taler, når de er ude i landet.

»Ørerne frem for munden«

»Man skal bruge ørerne frem for munden. Når politikerne har mødt folk, skal de spørge sig selv, om de talte 70 procent af tiden, eller om de lyttede 70 procent af tiden. Hvis de talte 70 procent af tiden, så skabte de ikke en forbindelse«.

Indtil han blev hentet til Storbritannien af Ed Miliband, havde Arnie Graf aldrig beskæftiget sig med partipolitik. Det store spørgsmål er, om de velmenende redskaber fra den frivillige verden passer til moderne politik. Om ikke designpolitik og fokusgrupper er mere effektive end det langsommelige græsrodsarbejde?

»Det er et eksperiment, også for mig. Jeg har været organisator i 51 år nu. Indtil jeg var 67 år, havde jeg aldrig arbejdet med partipolitik direkte. Så jeg ved ikke, om det virker, men vi har positive erfaringer fra enkelte lokalvalg«, siger Arnie Graf.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden