Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pressemøde. Inger Støjberg, Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen.
Foto: KRABBE LARS

Pressemøde. Inger Støjberg, Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre: Lemper på 24-års regel for 'de rigtige indvandrere'

Venstres endelige udlændingeoplæg er stadig en stramning.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der bliver lagt op til lempelser af 24-års reglen og ændret i et enkelt beløb.

Men ellers er det en stram udlændingepolitik, der blev fastholdt på Venstres årlige sommergruppemøde i Maribo.

»Vi bliver nødt til at sortere. Vi kan ikke bare have, at Danmark står åbent«, sagde formand Lars Løkke (V) under pressemødet, der afsluttede en lang dag med diskussioner i Venstres varme mødelokale på Lolland.

Lemper på 24-årsregel

Det meste af udspillet var på forhånd lækket til pressen og dermed kendt.

Men enkelte ændringer er foretaget i det 26 siders udspil, der især strammer grebet om dem, som Lars Løkke Rasmussen kalder ’arbejdskraftsindvandrere’.

I afsnittet om 24-års reglen er der blevet glattet ud, så der ikke længere står, at »reglen fastholdes, men kun i sager, hvor udlændingen er mindre integrationsegnet«, som det var tilfældet i det lækkede oplæg.

I stedet kan man nu læse, at 24-års reglen, var en »grundlæggende succes«, men der indrømmes også, at reglen har hindret nogle unge i at finde kærligheden i udlandet.

Det vil Venstre nu gøre op med ved at »modernisere 24-års reglen« og i fremtiden fritage udlændinge, »der er integrationsegnede«, som det står i det nye udspil.

Nemmere med svenskere end dem fra Uganda

Ideen om at skelne mellem integrationsegnede indvandrere og ikke-integrationsegnede indvandrere er at finde i hele oplægget, der hedder ’Danmark- for dem der vil og kan’.

Og det er især forslaget om at lette adgangen til Danmark for visse lande og gøre det sværere for andre, der har skurret i ørene på Venstres kritikere.

Men forslaget stod Lars Løkke Rasmussen fuldt og fast på ved på dagens pressemøde.

»Det er lettere at integrere folk, der kommer fra lande, der minder om vores eget. Det er lettere at integrere folk fra Sverige end Uganda«, sagde Venstres formand på pressemødet.

Derfor fastholder Venstre også sit forslag om, at man skal tjene 400.000 kroner eller derover årligt, hvis man skal kunne komme til Danmark fra et hvilket som helst i verden.

Men er man fra et land, der rangerer på FN’s liste over udviklede lande, så kan man nøjes med at tjene 215.000 kroner.

En lille beløbsændring fra det oprindelige oplæg, hvor man kun skulle tjene 200.000, hvis man kommer fra et land med »lempelig adgang til Danmark«. Og dermed også en lille imødekommelse af de kritikere, der har været af udspillet.

En enkelt tog afstand fra udspil

Der var også kommet næsten fuld kontrol over egne venstrerækker, inden pressemødet begyndte.

Kun socialordfører Eyvind Vesselbo fastholdt sin kritik op til pressemødet, hvor han udtalte, at han ikke kunne støtte modellen, hvor der laves en beløbsændring for visse lande.

Den fastholdte kritik fra Eyvind Vesselbo tog Lars Løkke roligt til pressemødet, hvor han kommenterede, at Eyvind Vesselbo ikke stiller op til næste valg og dermed ikke behøver at stå bag valgoplægget.

Og der lød da heller ikke flere kritiske røster fra venstregruppen, selvom der før har lydt kritik fra blandt andre Eva Kjer Hansen og Jakob Elleman-Jensen.

Kritiker roser udspil

Jakob Elleman-Jensen var en af dem, der før sommermødet reagerede på Facebook over en kronik skrevet i Berlingske af Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg.

»Det er ikke nødvendigt at stille samme krav til alle«, skrev Støjberg i en Berlingske-kronik, »for i hovedreglen er det sådan, at der er stor forskel på evnen og viljen til integration, alt efter om det er en kristen amerikaner eller svensker og en muslimsk somalier eller pakistaner, der kommer hertil«.

Men den kommentar påvirker ikke længere Jakob Elleman-Jensens syn på Venstres udlændingeudspil.

»Jeg var ude at sige, at hvis nogle havde en opfattelse af, at Venstre ville sortere på baggrund af religion, så var det ikke noget, som jeg ville kunne stå indenfor. Og det har så vist sig, at det var heller ikke noget, som vi var ude i på noget tidspunkt, og det er jeg stærkt tilfreds med«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så der er ikke noget problem i, at man sorterer på baggrund af nationalitet?

»Det, vi gør i det her udspil, det er, at vi siger, at hvis du er højt specialiseret arbejdskraft, så er reglerne de samme. Så kan du komme ind, hvis du tjener 400.000 kroner om året. Og for mig er det en ret god målestok«.

’Vil have de rigtige indvandrere’

Lars Løkke Rasmussen brugte da også mange spørgerunder på at understrege ’at han er ligeglad med, hvilken religion 'indvandrere har’ - og svare på, om han mener, at muslimer er sværere at integrere end ikke-muslimer.

»Det kan godt være, der er røget en finke af panden«, var hans svar på debatten om Inger Støjbergs kronik, og han understregede igen og igen, at det handlede om vilje til at lade sig integrere sig og ikke religion.

Men Lars Løkke Rasmussen lægger ikke skjul på, at der er for mange indvandrere, der ikke gør det godt nok i Danmark, og at mængden af indvandrere skal granskes.

»Jeg vil have de rigtige indvandrere«, sagde han i dag til pressemødet.

Dermed er Venstres politiske sæson sparket i gang, og der bliver en sæson med flere udspil, lover Lars Løkke Rasmussen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden