Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
medicin. »Hvis man ønsker en psykiatri, som virker, er det vigtigt, at man ikke kun forsker i medicin, som vi hidtil har set«, udtaler Özlem Cekic (SF)
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

medicin. »Hvis man ønsker en psykiatri, som virker, er det vigtigt, at man ikke kun forsker i medicin, som vi hidtil har set«, udtaler Özlem Cekic (SF)

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

R vil bruge 60 millioner kroner på forskning i psykiatri

Uddannelses- og forsknings-minister Sofie Carsten Nielsen vil med nyt udspil ligestille psykiatrien og somatikken.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I maj i år fremlagde regeringen en psykiatriplan, som med et budget på 2,2 milliarder kroner skulle højne især de fysiske rammer inden for psykiatrien.

Men det er langtfra nok ifølge uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R), som nu ønsker at afsætte en historisk stor satsning på 60 millioner kroner til psykiatrisk forskning.

Forslaget er ifølge Sofie Carsten Nielsen en naturlig opfølgning på det løft, som psykiatriplanen allerede har indebåret: »Psykiske lidelser tegner sig for en rigtig stor andel af det totale sygdomsbillede, og vi har som mål at ligestille psykiatrien og somatikken. Det har vi taget et stort skridt mod med psykiatriplanen, men vi er nødt til at vide mere«, begrunder Sofie Carsten Nielsen sit udspil.

Hun nævner i samme ombæring, at antallet af psykiatriske patienter er steget de seneste år, og at det især indbefatter børn og unge.

Stigning i antal af førtidspensionister

»Der er en markant stigning i antallet af unge på førtidspension. For tre ud af fire af dem skyldes det en psykisk lidelse. Det er et meget ærgerligt sted at blive parkeret som ung, og samfundsøkonomisk er det dyrt«, siger hun og bakkes op af tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som anslår, at de samlede direkte og indirekte samfundsmæssige omkostninger ved mentale helbredsproblemer i Danmark årligt udgør 55 milliarder kroner.

Hovedparten af omkostningerne skyldes førtidspensionering, langvarigt sygefravær og nedsat individuel arbejdsevne.

Psykiske problemer er årsag til 50 procent af alle langtidssygemeldinger og 48 procent af alle førtidspensioner.

I 4 ud af 5 tilfælde tildeles unge på 30 år en førtidspension på grund af psykiske lidelser.

Med sit udspil ønsker Sofie Carsten Nielsen at blive klogere på, hvad der ligger bag den kedelige udvikling, så samfundet kan blive bedre til både at forebygge og behandle psykiske lidelser.

Behov for målrettet forskning

De 60 millioner skal udmøntes af Danmarks Innovationsfond på samme måde som øvrige forskningsmidler, så det med Sofie Carsten Nielsens ord bliver »et seriøst forskningsområde«, og det vækker jubel hos sundhedsordfører for SF Özlem Cekic:

»Det er helt fantastisk, at man er begyndt at sætte konkrete midler af til psykiatrisk forskning. Hvis man ønsker en psykiatri, som virker, er det vigtigt, at man ikke kun forsker i medicin, som vi hidtil har set. Psykiatrisk behandling kan og skal aldrig alene være baseret på en pille«, siger hun.

Også Venstres sundhedsordfører, Sofie Løhde, roser forslaget: »Der er ingen tvivl om, at der er behov for mere målrettet forskning og viden på det her område, så vi kan udvikle og øge indsatsen for mennesker med psykiske lidelser«, skriver hun i en sms til Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden