Skandaløst. Danmark er et af de EU-lande, som tager imod meget færrest flygtninge, og det bør ændre sig, mener den svenske EU-kommisær, Cecilia Malmström.
Foto: Virginia Mayo/AP

Skandaløst. Danmark er et af de EU-lande, som tager imod meget færrest flygtninge, og det bør ændre sig, mener den svenske EU-kommisær, Cecilia Malmström.

Politik

Kommissær: Danmark bør tage flere flygtninge

Flere EU-lande yder en skandaløs indsats over for flygtninge, siger svensk EU-kommissær. Danmark gør sit, men kan gøre mere.

Politik

I en situation med historisk mange mennesker på flugt tager Danmark og særligt en stribe andre EU-lande imod alt for få flygtninge.

Sådan lyder en opsang fra EU-kommissæren med ansvar for indre anliggender, svenskeren Cecilia Malmström.

»Det sørgelige er, at det er 10 lande i EU, som hjælper til med flygtninge. 18 lande gør næsten ingenting. Det synes jeg er skandaløst«, siger hun.

»Enorm asymmetri«

Ifølge de officielle prognoser vil Danmark i 2014 blot tage imod en tiendedel af det antal asylansøgere, Sverige tager imod i år.

Den svenske pendant til Udlændingestyrelsen, Migrationsverket, anslår i en prognose fra juli, at der kommer ca. 80.000 til Sverige i 2014. I de seneste måneder er tilstrømningen af asylansøgere til Danmark steget. Ifølge Udlændingestyrelsen er det officielle skøn dog på samme niveau som sidste år, godt 7.500.

Migrationsverkets operative chef, Mikael Ribbenvik, påpeger, at byrdefordelingen mellem EU-landene i forhold til at håndtere asylpresset er udtryk for en »enorm asymmetri«. Adspurgt om Danmark er tilstrækkeligt solidarisk, lyder Mikael Ribbenviks svar:

»Det er ikke min opgave at give Danmark karakterer. Men når man ser på hele Europa, kan vi konstatere, at det kan blive sådan, at Sverige og Tyskland kommer til at tage imod halvdelen af alle asylansøgere i EU, når året er slut. Sådan så det ud ved halvårsskiftet. Det er klart, at det er en meget skæv fordeling«.

Op til politikerne

I de seneste dage har Politiken beskrevet, hvordan Nabil Hilaneh har taget flugten fra Syrien til EU via Middelhavet. Den 31-årige syrer klarede turen. Men FN vurderer, at mindst 1.500 andre er druknet alene i år.

Blandt andet på den baggrund vil EU-kommissæren have Danmark til at gøre en større indsats, selv om hun mener, at landet hører til den bedre halvdel af EU-landene. Konkret beder hun om, at Danmark hæver antallet af kvoteflygtninge, altså flygtninge, som på legal og sikker vis kan komme til landet med hjælp fra FN.

Danmarks årlige kvote er 500. Hvad synes du, den bør være?

»Tyskland tager 20.000 kvoteflygtninge. Men jeg kan kun bede om det – vi kan ikke gennemtvinge noget. Det er naturligvis op til de danske politikere at bestemme«, siger Cecilia Malmström.

EU-kommissær står ikke alene. Udlændingeordfører Marlene Borst Hansen (R) forklarer, at de radikale gerne vil diskutere et højere antal kvoteflygtninge.

På partiets kommende landsmøde skal et forslag om at fordoble antallet af kvoteflygtninge til afstemning. »Regeringen har ikke umiddelbart planer om at sætte antallet af kvoteflygtninge op. Men fra Radikale Venstres side synes vi, det er nogle spændende tanker, som vi vil diskutere i efteråret«, siger hun.

Minister: Ikke et mål at ligge i top

Generaldirektør Andreas Kamm, Dansk Flygtningehjælp, har foreslået mindst en fordobling af kvoten for kvoteflygtninge, hvilket politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL) hilser velkomment: »Jeg er enig med Cecilia Malmström i, at det ville være rigtig fornuftigt, at Danmark øgede antallet af kvoteflygtninge. Andreas Kamms forslag om 1.000 til 1.500 årligt er et fornuftigt niveau«.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) afviser imidlertid at hæve antallet af kvoteflygtninge. Danmark tilhører, siger ministeren, et mindretal af EU-lande, der gennem mange år har haft en fast årlig kvote for FN-flygtninge.

»Jeg synes ikke, at vi i Danmark har nogen grund til at bøje hovedet. Vi har også en stor og førende rolle at spille, når det drejer sig som indsatsen i nærområderne«, siger Karen Hækkerup, der påpeger, at det »ikke er noget selvstændigt mål for mig, at vi skal ligge i top« blandt de EU-lande, der tager imod flest asylansøgere.

Hun afviser kategorisk at få noget, der minder om svenske tilstande: »Jeg ville få ganske svært ved at se, hvordan vi skulle få en integrationsproces til at være lykkelig, hvis der kom så mange til Danmark«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce