Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sundhedsudspil. »Regeringen har lagt nogle ganske udmærkede initiativer frem. Men der er også områder, som ikke er ambitiøse nok« siger sundhedsordfører Sophie Løhde (V)
Foto: THOMAS SJØRUP (arkiv)

Sundhedsudspil. »Regeringen har lagt nogle ganske udmærkede initiativer frem. Men der er også områder, som ikke er ambitiøse nok« siger sundhedsordfører Sophie Løhde (V)

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre klar med ny kræftplan: En milliard skal løfte sundheden

I sit udspil til næste års finanslov vil Venstre tilføre sundhedsvæsnet en milliard kroner - eller dobbelt så meget som regeringen. Partiet vil gå til valg på udspillet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En markant satsning på sundhed og især kræftbehandling er klar fra Venstre. I morgen præsenterer partiet sit finanslovsudspil med titlen ’Et sundt Danmark’.

Hovedsatsningen bliver en milliard kroner ekstra til sundhedsvæsnet i 2015, hvoraf 380 mio. kr. går direkte til en såkaldt kræftpakke 4. Beløbene er det dobbelte af regeringens satsning på sundhedsvæsnet næste år.

»Regeringen har lagt nogle ganske udmærkede initiativer frem. Men der er også områder, som ikke er ambitiøse nok, og hvor der er behov for en øget indsats. Det tager vi konsekvensen af med dette udspil om en ny kræftplan og en investering i det øvrige sundhedsvæsen«, siger sundhedsordfører Sophie Løhde (V).

Vil prioritere kræftområdet højt

Vælger regeringen at indgå en aftale om en finanslov med støtte fra SF og Enhedslisten, vil Venstre gå til valg på udspillet og gennemføre det efter en valgsejr:

»Udfordringen for kræftområdet forsvinder ikke, uanset om der kommer en rød eller en blå finanslov. Vi lægger selvfølgelig dette frem, fordi vi også agter at gennemføre det efter et folketingsvalg«, siger Venstres sundhedsordfører.

De resterende 620 mio. kr. skal gå til styrkede patientrettigheder, herunder retten til hurtigere udredning og behandling. Mens regeringen har lagt en fireårig plan frem med ekstra midler til især kræftbehandling og forebyggelse, vil Venstre ikke sætte beløb på i årene frem. Men Sophie Løhde lover, at det ikke bliver mindre end en milliard om året.

Er det ikke nærmere en tyk omgang spin, at det lige nøjagtig er dobbelt så meget som regeringen, at I sætter af?

»Jeg synes ikke, det er spin at sige, at vi har en ambition om at prioritere kræftområdet højt. Det gjorde vi alle dage under VK-regeringen«.

Sophie Løhde vil ikke svare præcist på, hvor de ekstra penge til kræftpakken skal komme fra, men nævner lavere udviklingsbistand og besparelser på udlændingsområdet som finansieringskilder.

Overbudspolitik

Med kræftpakke 4 vil Venstre blandt andet sikre en mere ensartet behandling på tværs af regionerne. Mens det kun er 52 procent af patienterne med nyrekræft i Region Hovedstaden, der bliver opereret til tiden, er det 83 procent i Region Syddanmark. Samtidig skal de have en ’patientansvarlig’ læge, der følger dem for at sikre færre svigt og bedre kvalitet i behandlingen.

Sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, vurderer, at Venstres udspil både har »gode og dårlige elementer«.

»Det bærer præg af et valgoplæg i form af en overhaling, som kommer, lige efter at regeringen har meldt sit sundhedsudspil ud. Både Venstre og regeringen har gennem mange år investeret rigtig meget i cancer, og det er fint og sympatisk. Men man skal passe på, at det ikke bliver overbudspolitik, fordi der snart er valg. Og man skal passe på, at man ikke glemmer alle de andre patienter«, siger han

Hækkerup: det ligner et valgoplæg

Også sundhedsminister Nick Hækkerup (S) mener, at udspillet »mere ligner et valgoplæg end en seriøs plan for vores fælles sundhedsvæsen«.

»Det giver ingen mening kun at sætte penge af et år frem. Vi kan desværre være ret sikre på at der jo altså også er kræftpatienter, der skal behandles i 2016, 2017 og 2018«, skriver han i en mail.

I Dansk Folkeparti er finansordfører René Christensen positivt stemt:

»Det om at få en fast læge lyder godt, det vil give tryghed, men spørgsmålet er, om det kan lade sig gøre rent praktisk«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden