Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
UNDERSKRIFTER. Alternativet er et af de partier, der netop nu kæmper for at få samlet nok underskrifter ind til at stille på til Folketinget
Foto: MIRIAM DALSGAARD (arkiv)

UNDERSKRIFTER. Alternativet er et af de partier, der netop nu kæmper for at få samlet nok underskrifter ind til at stille på til Folketinget

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elbæk roser ny digital opstilling: Hvem har kuvert og frimærker i dag?

De underskrifter et parti behøver for at gå til valg, vil fremover kunne hentes digitalt.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er gode nyheder på vej til alle, der drømmer om at stifte nyt parti.

I dag skal nye partier på gaden og indsamle 20.000 underskrifter i papirform for at få lov at stille op til Folketinget. Men fra foråret næste år bliver den proces digitaliseret.

»Vi fører en af demokratiets vigtige funktioner ind i det 21. århundrede, når vi nu gør det langt hurtigere og nemmere for partier at stille op til valg, og for borgere at støtte nye partier. Samtidig er det vigtigt, at vi bygger en stabil og sikker løsning og et gennemarbejdet system, der kan varetage denne vigtige funktion i vores demokrati«, siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard i en pressemeddelelse.

»Enklere og hurtigere«

Økonomi- og Indenrigsministeriet har efter en udbudsrunde hyret it-leverandøren KMD til at bygge et system, som kan løse opgaven.

Et parti skal med den hidtidige ordning indsamle over 20.000 underskrevne erklæringer, som det efterfølgende skal sende til godkendelse i de enkelte underskriveres kommuner. Kommunerne skal efter godkendelsen sende den enkelte vælgererklæring med posten tilbage til underskriveren, som så skal sende erklæringen tilbage til partiet, hvis vedkommende stadig ønsker at støtte partiets opstilling.

»Den nye digitale ordning gør hele processen enklere og hurtigere«, lover Økonomi- og Indenrigsministeriet.

»Her skal vælgeren blot give partiet en kontakt-e-mailadresse. Efter nogle dage får vælgeren en e-mail retur med et link til en selvbetjeningsløsning, hvor man logger sig ind med NemID og giver partiet sin støtteerklæring«, lyder det.

Alternativet klapper i hænderne

Hos et af de partier, der i øjeblikket kæmper for at skaffe de fornødne underskrifter, tidligere kulturminister Uffe Elbæks Alternativet, »klapper man i hænderne« over, at en digital løsning nu endelig ser ud til at blive til virkelighed:

Den nuværende ordning er nemlig ifølge Elbæk »nærmest demokratisk problematisk.

»Fra fase 1, hvor vælgerne skriver under enten på gaden eller vores hjemmeside, og til fase 2, hvor kommunen sender vælgererklæringen tilbage til vælgeren, og vælgeren så skal sende den ind til os, er der nærmest et drop på 80 procent, fordi folk i dag jo sjældent har en kuvert og et frimærke. Så processen er i sig selv rigtig langsommelig på det niveau«, siger han og tilføjer:

»Det andet, der har været problematisk, er, at nogle kommuner har været rigtig langsomme til at sende vælgererklæringerne retur til borgerne. På den måde får de jo den demokratiske indflydelse, at et parti ikke når at blive stillet op til et givent valg«.

Alternativet har på nuværende tidspunkt fået godkendt 9.093 vælgererklæringer efter den gamle model, og har »flere end 20.000« til godkendelse hos kommunerne.

Stadig kun muligt at støtte ét parti

Den nye digitale ordning bliver indført på baggrund af en politiske aftale om »en bedre og mere moderne løsning til vælgererklæringerne«,. som et enigt Folketinget indgik i oktober sidste år. I marts i år blev den nødvendige ændring af lovgivningen vedtaget.

KMD's løsning vil blive udviklet og afprøvet i løbet af efteråret og frem til foråret næste år, hvor den forventes at blive taget i brug.

Ligesom i den eksisterende løsning vil det med den kommende kun være muligt for den enkelte vælger kun støtte ét parti pr. valgperiode.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden