Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Yves Logghe (arkiv)/AP
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Polihipsterens pensumliste: Partilederskift

Så stor er partilederens betydning for opbakningen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad betyder lederen af et parti egentlig for, hvor vi sætter vores kryds? I moderne mediepolitik kan man ofte få den fornemmelse at partilederen er partiet. Ikke omvendt.

De sidste par ugers stoleleg hos De radikale og Det Konservative Folkeparti genrejser spørgsmålet om lederens betydning. Lars Barfoed og Margrethe Vestager er ude og Søren Pape og Morten Østergaard er inde, så hvad skal vi vente os i målingerne de næste par måneder?

Denne uges Polihipsterens Pensumliste klæder dig på til at kunne sige noget nogenlunde begavet om effekten af et partilederskift.

Fire formandsskifter og fire løft i målingerne

Danske partier har opnået fremgang ved de seneste udskiftninger på formandsposten. Sådan kan man i hvert fald tolke de rå meningsmålinger ved de seneste fire formandsskifter i dansk politik.

Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative går alle frem, når vi sammenligner målingerne før skiftet med målinger seks måneder efter. Samme tendens kan genfindes, hvis vi ser på et gennemsnit over de seks måneder efter formandsskiftet. Det er især Kristian Thulesen Dahl, der løfter sig højt, dog følger de andre nye partiledere godt efter (se tabel).

Det er fristende at konkludere, at et formandsskift giver et hop i partiets tilslutning, men tallene skal tolkes varsomt. Det er svært at sige noget generelt på baggrund af fire cases, og læg dertil at vi ikke har testet for andre mulige forklaringer bag udviklingerne i partiernes målinger.

Bonus efter formandsskifte i Tyskland, England og Italien

Man skal dog ikke helt afskrive vælgernes belønning af udskiftninger i toppen. Politologen Diego Garzias har i sin forskning længe søgt at påvise, at partilederen har en betydning for vælgeradfærd.

Altså ikke blot et partilederskift, men selve lederens rolle for et partis tilslutning i befolkningen. Han undersøger effekten af partilederens person, og ser bort fra de ændringer i partiets politik eller strategi, som lederen fører med sig. Garzia konkluderer, at partilederen spiller en meget større rolle end den eksisterende forskning er kommet frem, se eksempelvis Holmberg og Oscarssons kapitel i bogen Political Leaders and Democratic Elections (af K. Aarts, A. Blais and H. Schmitt red. 2011).

Med vores udkig fra Danmark skal resultaterne dog tages med et gran salt. Forskeren, Mauro Barisione har undersøgt hvilke træk ved politiske systemer, der giver en større rolle til partilederens person. Og Danmark er et politisk system med mange partier og dermed mange partiledere at holde styr på for vælgerne. Det faktum gør lederne mindre vigtige som stemmeslugere, mener Barisione.

Danske forskere: Ingen effekt af et formandsskifte

Går vi til en dansk undersøgelse af partilederskift, får vi også et noget pessimistisk blik på effekten. »På kort sigt fører et partilederskift således oftere til svagere end forbedrede præstationer«, skriver forskerne Kasper Møller Hansen og Jens Ringmose fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet.

Kort sagt: Der er ingen systematisk effekt ved at skifte ud på topposten. Denne vurdering er de kommet frem til ved hjælp af en grundig undersøgelse af 26 formandsskift over en halvtredsårig periode (1953-2005), hvor de har kigget på de fire gamle partier: Socialdemokraterne, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Det Radikale Venstre.

Det sidste er langtfra sagt om partilederens betydning, men de næste seks måneder kan vi på nærmeste hånd følge Pape og Østergaards genvordigheder med vælgeropbakningen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden