POLITIKER. Erik Ninn.Hansen (K) nåede at side 41 år i folketinget og bestride tre ministerposter, inden Tamil-sagen væltede ham.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

POLITIKER. Erik Ninn.Hansen (K) nåede at side 41 år i folketinget og bestride tre ministerposter, inden Tamil-sagen væltede ham.

Politik

Erik Ninn-Hansen er død

Den tidligere minister og hovedperson i tamilsagen blev 92 år gammel.

Politik

Den tidligere konservative justitsminister og formand for Folketinget Erik Ninn-Hansen er død.

Det bekræfter Det Konservative Folkepartis pressetjeneste.

Ninn-Hansen, der var syg kort op til sin død, blev 92 år gammel. Han var i årtier en fremtrædende politiker i Det Konservative Folkeparti og nåede udover justitsministerposten også at virke som forsvarsminister og finansminister.

Han er dog først og fremmest kendt for sin hovedrolle i Tamil-sagen, som endte med at vælte Schlüter-regeringen i 1993.

Dom stoppede hans karriere

Erik Ninn-Hansen var den ansvarlige minister i sagen, der handlede om familiesammenføringer for tamilske flygtninge fra det borgerkrigshærgede Sri Lanka. Som følge af en rigsretssag blev han i 1995 idømt fire måneders betinget fængsel for overtrædelse af loven om ministeranvarlighed.

Dommen bragte hans politiske karriere til ende. En karriere, der begyndte i 1953, hvor han blev valgt til Folketinget. Siden sad han uafbrudt i landets lovgivende forsamling i 41 år.

Erik Ninn-Hansen var i 53 år gift med sin kone Astrid, indtil hun døde i 2010. Sammen havde de en datter, der gik bort, mens Tamil-sagen kørte.

Ninn-Hansen blev Ridder af Dannebrogordenen 1967, Kommandør i 1969 og Kommandør af 1. grad i 1984. Men Ninn-Hansen måtte levere ordnerne tilbage, efter at han blev dømt ved rigsretssagen.

Han blev i 1989 æresmedlem af Konservativ Ungdom, der allerede hylder ham på de sociale medier.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce