Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

KAMPKLAR. Søren Pape Poulsen har brug for at lægge afstand til Venstre for at skabe fremgang for de konservative, lyder analysen for politiske kommentatorer.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

KAMPKLAR. Søren Pape Poulsen har brug for at lægge afstand til Venstre for at skabe fremgang for de konservative, lyder analysen for politiske kommentatorer.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommentatorer: Papes angreb på Venstre er det første af mange

Et presset Konservativt Folkeparti tilsidesætter harmonien i blå blok for at få stemmer, lyder vurderingen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre skal forberede sig på en byge af angreb fra sin gamle regeringspartner Det Konservative Folkeparti.

Det er vurderingen fra to politiske kommentatorer.

I dagens udgave af Berlingske lægger formand Søren Pape Poulsen afstand til Venstres idé om at forskelsbehandle på baggrund af nationalitet i udlændingepolitikken, og der er angiveligt meget mere i vente.

»Pape er nødt til nu at sætte gang i Pape-effekten, og da de konservative har foretaget den analyse, at det parti, som det er nemmest at hente stemmer hos, er Venstre så kommer vi til at se en hel masse konservative angreb på Venstre i de kommende måneder«, siger Hans Engell, der selv er tidligere konservativ formand.

»Pape er helt tydeligt på strandhugst i forhold til Løkkes vælgere. Det kan godt være, at de konservative klappede to dage i træk, men det bliver de altså ikke ved med, hvis han ikke kan skaffe fremgang i meningsmålingerne«.

Åbenlys taktik

Ifølge chefredaktør på Fyns Amtsavis Troels Mylenberg er de konservatives taktik åbenlys:

»Det er et af de ældste kapitler i bogen for, hvordan man lancerer politik, at man får mest mulig opmærksomhed ved at være imod dem, man egentlig gerne skulle være sammen med«.

»Oppositionen til Venstre er en god brudflade for Søren Pape. Han har behov for at fortælle vælgerne, hvad man får ved at stemme på de konservative, i modsætning til hvad du ville få hos dem, de ellers kunne tænkes at stemme på. Og der er jo rigtig mange af de konservatives vælgere, som er smuttet til Venstre eller Dansk Folkeparti«, siger han.

Skal genopfinde konservativ stemme

De konservatives efterhånden mangeårige krise skyldes ifølge de to kommentatorer, at det ikke er lykkedes dem at gøre opmærksom på, hvad der er særligt ved Det Konservative Folkeparti:

»Liberal Alliance har sat sig på mange af de grundlæggende ting i den økonomiske politik, Dansk Folkeparti har taget sig af det nationalkonservative, og Venstre har så den mere populære gren på det borgerlige område. Det Konservative Folkeparti faldet ned mellem det hele og blevet gjort uvæsentlige og ligegyldige. Papes halmstrå at klynge sig til er så at genopfinde en stemme. Og det gør man jo ved at sige noget andet end det, de andre siger«, siger Troels Mylenberg.

At det så betyder, at det udstiller en splittelse i den blå blok, er knap så væsentligt set med konservative briller, vurderer Hans Engell. I de seneste meningsmålinger står de konservative til at få lige over 5 procent af stemmerne, og det skal forbedres.

Ikke mindst hvis Søren Papes ambitioner om at komme i Folketinget skal blive til virkelighed:

»Pape er opstillet i et midtjysk område, hvor Konservative i dag ikke har nogen mandater. Så hvis ikke han skaber fremgang, bliver han ikke selv valgt, og så skal de konservative have ny partiformand igen. På den måde er hans succeskriterium til at tage at følge på«, siger Engell.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Strategi med risici

Men selv om de konservatives strategi om at lægge afstand til især Venstre synes logisk, er den dog forbundet med visse risici.

For det første kan den vise sig at lyde hul, hvis ikke formanden får gjort det klart, at han blot mener det, som de konservative altid har ment:

»Svagheden ved det her for Søren Pape er, at de konservative måske risikerer at være så langt nede i vælgernes bevidsthed og agtelse, at det bliver opfattet, som om at det er ham, der kopierer de andres politik. Det er derfor, Liberal Alliance har så travlt med at kalde ham liberal, og Dansk Folkeparti har så travlt med at klandre dem for ikke at være konservative. De forsøger at få det til at se ud, som om de konservative ikke har styr på deres rødder«, siger Troels Mylenberg.

»Hvis det her skal lykkes, skal Søren Papes næste skridt i kommunikationen være at sige, at det her er konservativ politik. Det er enormt vigtigt for de konservative at kunne sige sætningen: Det her har vi altid ment«.

Risikerer løftebrudssituation

For det andet skal de konservative ifølge Hans Engell passe på ikke at love mere, end de kan holde. På udlændingeområdet ser det svært ud, når han ikke har opbakning fra Venstre og Dansk Folkeparti, og Engell nævner også løftet om at fastfryse ejendomsskatterne for den rigeste del af danskerne, der blev præsenteret i forbindelse med de konservatives landsråd i weekenden, som en ting, der »aldrig nogensinde« vil blive indfriet under en Venstre-ledet regering:

»Pape risikerer jo at ende i en løftebrudssituation. Hvis der efter et valg er blåt flertal, og de konservative eventuelt skal med i en regering, at kommer han jo til at gå fra alt det, han lige har stået og lovet på det konservative landsråd. Så det mener jeg også er et problem for ham«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Derfor skal Pape passe på. Der er en hårfin balance mellem det, at lægge kant til Venstre og at skabe tvivl om det borgerlige samarbejde«.

Foreløbig har Venstre reageret afdæmpet på Søren Papes udmeldinger, og det vil de fortsætte med en rum tid endnu, forudser Hans Engell:

»Konsekvensmæssigt betyder det ikke noget. Venstre og Dansk Folkeparti har besluttet sig for, at den borgerlige lejr består af to store partier og to små, og hvis de to små begynder at bjæffe lidt, vil de store ikke gøre alt for meget ud af det. Hvis det begynder at koste alvorlige stemmer, kan det være, at de sætter sig i bevægelse, men ellers vifter de dem væk«, siger han.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden