Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: FRANDSEN FINN
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen omfavner Papes afstand til Venstre

Statsministeren »undrer sig« sammen med K-formand, mens de radikale kalder hans udmelding »fantastisk«.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når man støder gamle venner fra sig, kommer nye ofte til. Og det er præcis, hvad der nu sker for Søren Pape Poulsen.

De konservatives nyvalgte formand tager i dagens udgave af Berlingske afstand til Venstres idé om at sortere indvandrere uden for EU efter deres nationalitet ved at stille færre krav til folk fra mere udviklede lande, der minder om Danmark.

Pape er »totalt ligeglad med, hvor folk er født, og hvad de tror på«, siger han, og de ord kunne de ikke have sagt bedre selv i regeringspartiet Det Radikale Venstre, hævder integrationsordfører Marlene Borst Hansen.

»Vi er enige med de konservative i, at når en arbejdsgiver skal ud at ansætte en medarbejder, så har jeg fuld tillid til, at arbejdsgiveren ansætter det menneske, som han har brug for i sin virksomhed, uanset om det mennesker kommer fra det ene eller det andet land, og uanset om det menneske tror på det ene eller det andet«.

»Jeg synes, det er fantastisk, at de liberale tunger i blå blok lige pludselig er konservative«, siger hun.

DI vil have flere faglærte

Søren Pape Poulsen går i rette med det udlændingeudspil, som Venstre præsenterede i sommer. I det lægger partiet op til, at alle skal have lov til at komme til Danmark, hvis de har et job på hånden, som giver en årlig løn på mindst 400.000 kroner. Kommer de udenlandske arbejdstagere fra lande på en særlig positivliste kan de dog nøjes med et job, der blot giver 215.000 kroner årligt.

Forskelsbehandlingen kan de konservative ikke acceptere, fastslår han.

Meldingen kommer, samtidig med at Dansk Industri holder topmøde i Forum på Frederiksberg.

Organisationens administrerende direktør har som optakt til mødet netop slået et slag for, at det skal være nemmere at rekruttere almindelig faglært arbejdskraft såsom smede, elektrikere og svejsere fra såkaldte tredjelande uden for EU, fordi Danmark efter hans opfattelse kommer til at mangle faglærte i de kommende år.

R: Dumt at diskvalificere på forhånd

Det bør politikerne lytte til, mener Marlene Borst Hansen:

»Der er ved at være flaskehalsproblemer flere steder i det danske arbejdsliv. Det bør være arbejdsgiverne, der rekrutterer de bedste medarbejdere. Det har jeg 100 procent tillid til, at de sagtens kan finde ud af. Det skal ikke være folketingspolitikere, der sidder i et eller andet kontor på Christiansborg og dikterer, om virksomhederne skal have medarbejdere fra det ene eller det andet land«.

»Det giver simpelthen ingen mening, at vi diskvalificerer nogen på forhånd«.

Thorning undrer sig

De samme toner lyder fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der netop har været på talerstolen hos netop DI.

»Hvorfor er det egentlig, at den danske stat skal blande sig i, hvor I får jeres medarbejdere fra?«, spørger hun retorisk.

»Hvorfor skal det være sværere at ansætte en ingeniør fra Pakistan, end en der kommer fra for eksempel Brunei? Og hvorfor skal vi pege på Brasilien som et land, hvor vi nødigt vil have medarbejdere fra, samtidig med at vi alle taler om Brasilien som et vækstmarked, som vi gerne vil have mere samarbejde med? Der er et eller andet der, der ikke passer sammen«.

»Jeg undrer mig, og jeg har noteret mig, at jeg ikke er den eneste, der undrer mig i denne sag«, siger hun med hentydning til Søren Pape Poulsen.

V: Vi skal nok blive enige

Hos Venstre tager man kritikken fra de konservative roligt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi er ligesom de konservative interesserede i at skabe adgang for den nødvendige kvalificerede arbejdskraft. Det er der forskellige måde at gøre på, og vi mener så, at vores er bedst«, siger udlændingeordfører Karsten Lauritzen.

»Det at skelne efter nationalitet er et kendt princip i vores udlændingelovgivning«

Karsten Lauritzen henviser til EU-borgere og nordiske borgere, der har rettigheder, som andre udlændinge ikke har.

»Jeg tror, at når de konservative får kigget på lovgivningen, som den er i dag og får lavet deres eget udspil, så skal vi nok få enderne til at mødes«.

Afviser DI

Dansk Industris ønske om nemmere adgang til faglærte arbejdere giver Venstre imidlertid ikke meget for:

»Jeg forstår godt, at Dansk Industri gerne vil have billig arbejdskraft til Danmark og tænker på, hvad der er bedst for de danske virksomheder. Men vi er også forpligtet til at tænke på, hvad der er bedst for det danske samfund. Der er nogle omkostninger forbundet med DI's forslag, og det er omkostninger, samfundet skal bære«, siger Karsten Lauritzen.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden