IMOD. Uffe Elbæk stemmer nej til regeringens forslag, når han sent i aften skal stemme for eller imod en ny krig.
Foto: PETER MYDSKE (arkiv)

IMOD. Uffe Elbæk stemmer nej til regeringens forslag, når han sent i aften skal stemme for eller imod en ny krig.

Politik

Uffe Elbæk stemmer nej til at støtte militær aktion

Hverken Enhedslisten eller Uffe Elbæk vil sende F-16-fly til Irak.

Politik

Folketinget haster sig lige nu igennem behandlingen af regeringsforslaget om at øge det militære bidrag i kampen mod IS.

Regeringen vil sende F16-fly på vingerne og har ikke mødt modstand fra andre end den yderste venstrefløj hos Enhedslisten.

Men nu bakker partilederen for Alternativet og folketingsmedlem, Uffe Elbæk, også op om kritikken.

LÆS MERE

»Der er ingen tvivl om, at situationen med IS er dybt alvorlig, og jeg forstår fuldt ud behovet for umiddelbar handling – både hos den danske befolkning og blandt mine kollegaer på Christiansborg. Men alligevel støtter jeg ikke den del af regeringens forslag. der drejer sig om, at lade danske fly deltage i militæraktionen«, skriver han i en pressemeddelelse.

I stedet for at yde det Uffe Elbæk kalder et »i militær sammenhæng symbolsk bidrag«, vil han lade Danmark yde humanitær hjælp til områderne og bruge de omkostninger, der ellers ville være gået til en militær aktion.

Dermed lægger Uffe Elbæk sig i nogenlunde samme spor som Enhedslisten, som heller ikke vil støtte op om en ny krig, og tidligere i dag fremlagde deres eget beslutningsforslag som modtræk til regeringens.

Forud for aftenens anden behandlinger hælder Uffe Elbæk da også til at stemme for Enhedslistens forslag.

Holger K. afviser Enhedslisten

Enhedslisten vil sende våben og humanitær hjælp til Syrien, så de kurdiske styrker rustes mod angreb fra IS.

De fralægger sig altså ikke militær støtte, men vil give den lokalt i Syrien, som ellers er et land, det øvrige folketing frabeder sig at skulle involvere sig i.

SKRIV

Tanken om at støtte det kurdiske oprør i Syrien er ikke fremmed i folketinget og er blandt andet blevet forslået af Søren Pind fra Venstre.

Også SF's Holger K. Nielsen anerkender, at støtten til oprørere er en »vigtig diskussion«, men at forslå det som erstatning for F-16-fly er efter hans mening »at blande tingene sammen«.

»Det er ikke to ting, der udelukker hinanden. Indsatsen i Irak handler om at hjælpe irakerne og hjælpe den irakiske hær og civilbefolkning. Det gør du ikke ved, at man sender våben til Syrien«, siger han til Politiken.

Flere nej-stemmer kan endnu nå at melde sig på banen, inden der tidligst 19.30 er anden behandling af regeringens forslag om de syv F-16-fly samt Enhedslistens alternative beslutningsforslag.

Regeringens forslag forventes dog vedtaget sent i aften.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce