Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

TEST. Eksperter anbefaler nu, at man genindfører test af kød for at teste for MRSA. Og politikerne vil gerne lytte til anbefalingen.
Foto: LINE ØRNES SØNDERGAARD

TEST. Eksperter anbefaler nu, at man genindfører test af kød for at teste for MRSA. Og politikerne vil gerne lytte til anbefalingen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politisk flertal: Test kødet for MRSA, Dan Jørgensen

Flertal mener, modsat fødevareministeren, at test kan værne mod MRSA.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ingen er endnu sikker på, hvordan man kan forhindre den smitsomme og multiresistente stafylokokbakterie MRSA i at sprede sig.

Men et flertal af politikere bakker nu op om, at man genindfører test af kød for at undersøge, hvor stor en del af det danske kød der bærer bakterien, der kan give bylder og betændelse og i fire tilfælde har resulteret i dødsfald.

LÆS MERE

»Alle resistente bakterier skal vi selvfølgelig have nedbragt så meget som muligt. Derfor mener jeg også, at man skal begynde at teste kødet igen, og at man skal begynde at teste ude i svinestaldene. Sådan så vi kan få en fornemmelse af, om det smitter i avlsarbejdet, om det er dyrlægerne, der tager det her med rundt, og hvad er det for nogle initiativer, vi skal sætte i stand i forhold til hygiejne«, siger landbrug- og fødevarerordfører Rene Christensen fra Dansk Folkeparti.

Også i Venstre er man åbne for, at lade dyrene teste, selvom man afventer en eksperthøring i fødevareudvalget.

»Vi skal gøre, hvad vi kan for at bekæmpe og fjerne MRSA. Og jeg siger også, at genindførelse af test meget vel kan blive et af redskaberne«, siger Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen.

De konservative vil heller ikke afvise at støtte op omkring test af kød, men vil afvente en anbefaling af, om det inficerede kød så skal trækkes tilbage.

EL vil mærke kød med MRSA

Test for MRSA bakterien anbefales nu af DTU’s fødevareinstitut, der fra næste år vil have svine-, kyllinge- og kalkunkød testet.

Myndighederne har ellers ikke testet kødet for bakterien siden 2011 med begrundelsen om, at intet tydede på, at kød var en smittefare. Men det modsætter fødevareinstituttet sig altså.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil ikke afvise, at dyrene skal testes, men han udtaler i dag til DR, at han ikke tror på, at test er det rette fokus.

Hos Enhedslisten undrer man sig over, at man overhovedet har afskaffet ordningen, og bakker således også op omkring, at testene genindføres.

Men man er også villig til at gå endnu længere og mærke alt kød, hvor der er en chance for, at det kan være inficeret med MRSA.

»Som udgangspunkt må man sige, at der kan der være MRSA smitte i kødet. Så kan man overveje, om der er brug for at lave en mærkningsservice. Det, synes jeg, ville være passende at gøre opmærksom på MRSA på den måde, fordi det også kan motivere svineproducenterne til at få det her problem løst«, siger fødevarerordfører Per Clausen.

Den ordning er også blevet forslået af tidligere fødevareminister Ritt Bjerregaard, der i samme ombæring kommer med en opsang til Dan Jørgensen og beder ham om »at tage sig sammen«.

Mærkningen møder dog modstand hos både de konservative, Venstre og Dansk Folkeparti. Her ser man ikke nogen ide i ordningen, fordi alt for lidt kød vil kunne mærkes som MRSA-frit.

Svin på finansloven

Hos SF mener man ligefrem at de inficerede svin skal på finansloven. For her er man godt trætte af de kritiske historier de danske svin, der afholder flere og flere forbrugere fra at spise kødet.

»Vi synes, der nærmest hver uge er en dårlig sag for den danske svineproduktion, og i virkeligheden vil vi gerne have, at man får kulegravet fuldstændig, om den svineproduktion vi har, i virkeligheden ikke er med til at skabe alle de problemerne«, siger Trine Mach, fødevareordfører for SF.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selvom hun vil gennempløje hele svineproduktionen i Danmark, så er hun også åben for at få testet svinene, for ifølge hende, så bør man lytte til eksperternes anbefalinger.

LÆS MERE

SF tager kravet om et nedsat ekspertudvalg, der kan kulegrave svineproduktionen, med til dette års finanslovsforhandlinger. Og også Enhedslisten vil stille krav til regeringen om en mere bæredygtig svineproduktion på finansloven.

Fra den anden ende af folketinget er Dansk Folkeparti også klar til at kaste statsfinanser efter svinene.

»Vi skal gøre det hele nu, og så kan det godt være, det skal koste nogle penge. Men så tester vi den her branche benhårdt i et halvt år, så vi også kan sige, at vi har et fundament. Hvis vi kan komme foran med det her, så vil det være rigtig godt for forbrugerne og for eksporten«, siger Rene Christensen.

Sidste år blev 648 mennesker smittet med MRSA-typen CC398. I år er tallet allerede på 813. I 2010 blev kun en tiendedel af det antal mennesker smittet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden