Foto: KLINT PETER
Politik

Minister fordobler asylprognose: Milliardregning venter

Regeringen regner nu med 20.000 asylansøgere til Danmark i år.

Politik

Dobbelt så mange asylansøgere vil komme til Danmark i 2014, i forhold til hvad regeringen regnede med for bare halvanden måned siden.

Midt i august signalerede justitsminister Karen Hækkerup (S) i et samråd, at forventningen var 10.000 asylansøgere i år. Der var dengang tale om en opjustering i forhold til de 7.500, der var forventningen tidligere i år.

Men nu arbejder regeringen med markant andre tal, som vil føre til ekstra milliardudgifter til asylansøgere.

»Lige nu tyder det på, at antallet af asylansøgere i 2014 kan komme op imod 20.000, og det er derfor, vi strammer markant op i asylpolitikken«, udtalte Karen Hækkerup sent i aften i en skriftlig kommentar efter Politikens henvendelse.

DF: Hvor skal pengene komme fra

I september gav Justitsministeriet et bud på, hvad asylomkostningerne vil være, alt efter hvor mange tusinde der kommer til landet (se boksen). Udgifterne dækker indkvartering og underhold af asylansøgere, kontante ydelser til asylansøgere, omkostninger til asylbehandling og udsendelse af afviste asylansøgninger.

Et asyltal på 20.000 betyder med andre ord udgifter i omegnen af fire mia. kr. - og ikke de omtalte 1,4 mia. kr. Lige nu arbejder Justitsministeriet på højtryk på at levere et justeret såkaldt aktivitetsskøn over de eksploderende udgifter, som oppositionen allerede nu kaster sig over.

»Det er jo voldsomt store beløb, det ser ud til at ville koste allerede her i 2014. Det, jeg så ikke forstår, er, at hvis regeringen virkelig mener, at det er et problem og en udfordring, som man vil gøre noget ved med skærpet lovgivning, hvorfor venter man så til november med at fremsætte et lovforslag«, siger Peter Skaarup, der ikke forstår, hvor pengene skal komme fra til de mange ekstra asylansøgere:

»Regeringen har jo i sit finanslovsforslag brugt tæt på rub og stub. Hvor vil de hente de milliarder fra«, spørger Skaarup.

Kritik fra EL

I dagens åbningstale overraskede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) med en stramning af asylreglerne. Stik mod tidligere meldinger fra såvel Karen Hækkerup som integrationsminister Manu Sareen (R) vil regeringen indføre strammere regler for asylansøgere, der kun kan få midlertidig opholdstilladelse. Først efter et år i Danmark kan denne nye kategori af asylansøgere opnå familiesammenføring.

Regeringen er på den måde havnet i en dobbeltild. På den ene side lyder der skarp kritik Enhedslisten mod de radikale for at give efter på flygtningeområdet.

»De radikale har været kendt for at have en noget anderledes udlændingepolitik end regeringen, og det er godt nok svært at få øje på«, siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Omvendt skyder Venstre med skarpt for at lade asylområdet sejle.

»Stramningen kommer for sent, og vi mener, det er alt for lidt i forhold til at løse det problem, der er. Som jeg læser regeringens lovprogram, kan de nye regler tidligst træde i kraft i foråret 2015«, siger retsordfører Karsten Lauritzen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce