Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Karriere. Henrik Dam Kristensen og Mette Frederiksen præsenteres som nye ministre af Helle Thorning-Schmidt. Rokaden sætter fokus på en ny tendens i politik.
Foto: NIELS HOUGAARD

Karriere. Henrik Dam Kristensen og Mette Frederiksen præsenteres som nye ministre af Helle Thorning-Schmidt. Rokaden sætter fokus på en ny tendens i politik.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvornår åbner Folketinget en HR-afdeling?

Karen Hækkerups farvel til dansk politik kaster lys på den postmoderne politikere, hvor det politiske arbejde er gået fra et kald til en karriere.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Helle Thorning-Schmidt blev valgt som formand for Socialdemokraterne i 2005, lagde hun ud med at indkalde hele folketingsgruppen til MUS-samtaler. Moderne management skulle kendetegne den nye S-leder. Og derfor skulle alle – også Svend Auken, som havde svært ved at finde en grimasse, der kunne passe – forbi formandskontoret på 2. sal. Her blev »udviklingsopgaver« og »karriereplaner« drøftet lidenskabeligt.

Hvad Karen Hækkerup dengang betroede Thorning, kan kun få vide. Men næppe at hun ville indfinde sig i landbrugets rækker inden for ti år.

Alligevel er det måske ikke så overraskende, at Hækkerup i dag sagde farvel til dansk politik. Det skyldes, at vi det seneste årti – på godt og ondt – har oplevet, at et arbejde som politiker næsten er blevet lig med ethvert andet karrierejob: Er der bedre muligheder andre sted - så er man skredet. Til et andet parti. Til Bruxelles. Til erhvervslivet.

Eller også annoncerer man sine længsler efter et direktørjob. Af de helt store. Sådan som Brian Mikkelsen gjorde i de døende måneder af VK-regeringen.

Kort sagt er hvervet som politiker gået fra et kald til en karriere. Der mangler kun en HR-afdeling i Folketinget til at fuldbyrde udviklingen.

Panikalder

Der er ikke noget nyt i, at politikere skifter job fra tid til anden – også topfolk hos S. Eksempelvis stod den socialdemokratiske finansminister, Knud Heinesen, for et af de mere markante skift, da han blev højre hånd for Janni Spies i hendes rejseimperium.

Det handler snarere om, hvornår politikere rykker videre. Det kunne tyde på, at den politiske panikalder rammer tidligere end nogensinde, som forfatterparet Susanne Hegelund og Peter Mose har benævnt det.

Tidligere skulle politikere gerne være over de 50 år, før uroen bredte sig, og man søgte væk fra Borgen. I dag ser vi, at det er folk i 40’erne, som tripper utålmodigt. Og selv politikere i 30’erne kan ytre ønske om »nye udfordringer«, hvis det ikke blev til en ministerpost i denne omgang.

LÆS MERE

Postmoderne politikere

Hækkerups spring ud af dansk politik er selvfølgelig interessant, fordi det efterlader en fornemmelse af, at selv regeringstoppen ikke tror på en valgsejr.

Imidlertid er beretningen om Hækkerups farvel også en fortælling om dagens danske demokrati. En fortælling om postmoderne karrierepolitikere, der opløser tidligere faste forestillinger om folkevalgtes idealisme.

To bevægelser skubber på denne udvikling.

For det første, at politikere bruger politik som et springbræt til en karriere uden for Borgen. Altså at man starter som politikere - og så kommer ud i virkeligheden bagefter. Ikke omvendt.

Kigger man på de otte partiledere, så er deres erhvervserfaring på et absolut minimum. Og kigger man rundt i folketingssalen, er rigtig mange friske fra fad - uden nævneværdig erhvervserfaring. Ja, gennemsnitsalderen er faldet gennem mange år i Folketinget.

For det andet har klumpspillet på midten af dansk politik gjort det nemmere at hoppe rundt til andre partier eller brancher, som en politiker i første omgang ville stå i opposition til. Det er her, Hækkerups skifte er relevant. For kunne Landbrug og Fødevarer i 1990’erne have ansat en fuldblods-sosse som topchef? Næppe.

LÆS MERE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mikkelsens modne valg

Det er svært at bebrejde den enkelte i denne udvikling. Så tillykke til Karen Hækkerup. Hun har været en dygtig minister og bliver sikkert også en dygtig landmandschef.

Omvendt er det værd at nævne Jeppe Mikkelsen i denne forbindelse. Han er medlem af Folketinget for Det Radikale Venstre og gjorde en kometkarriere, da han i en meget ung alder blev valgt ind i 2011.

Han har gjort det godt med forskellige ordførerskaber de sidste par år. Og høstet roser fra mange sider.

Men for syv uger siden sagde han stop. Det gik temmelig ubemærket henover det politiske Danmark.

Nogen vil dog mene, at hans historie kalder på mere plads i spalterne.

Da han annoncerede sit farvel, skrev han et længere aftrædelsesbrev. Her er kernen i hans exit - med Mikkelsens egne ord:

»20. august 2014

Jeg genopstiller ikke til næste valg. Det har været en svær beslutning, for jeg er ikke færdig med at være politiker. Jeg tror faktisk, jeg skal være politiker rigtig mange år af mit liv. Men mit liv er meget langt, og jeg bliver nødt til at prøve kræfter med andre udfordringer også. Jeg skal kunne andet end det politiske håndværk. Derfor er det tid til en pause fra Christiansborg og omegn.

Én ting er dog sikkert – jeg fortsætter som partisoldat i Radikale Venstre. Og om vælgerne og de radikale medlemmer vil det, returnerer jeg til Christiansborg om en rum tid.

Så husk. Det er IKKE et ”farvel og tak”. Det er et ”på gensyn.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS MERE

I gamle dage var et folketingsmedlem, og endnu mere en minister, en person med gravitas. Ofte med erfaring fra det virkelige liv som enten handskemager, degn eller skolelærer. I dag er det anderledes. Det er samfundet også, men spørgsmålet er, om demokratiet mister sin nerve, hvis udviklingen med karrierepolitikere kommer op endnu højere fart.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden