Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: ADRIAN JOACHIM
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dyreetisk Råd: Ikke nødvendigt at forbyde dyresex

Dyrene er allerede beskyttet godt nok af loven, mener råds formand.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) er på vej med et forbud mod sex med dyr, men det er unødvendigt, vurderer Det Dyreetiske Råd.

Loven beskytter nemlig allerede dyrene, siger formand Bengt Holst.

»Reglerne er gode nok, som de er. Der står i dyreværnsloven, at dyr ikke må udsættes for unødvendig lidelse«, siger han.

Netop fordi den eksisterende lovgivning forbyder, at dyr påføres smerte, lidelse, angst eller varige men, har et flertal i Folketinget hidtil afvist at ændre loven.

Holst: Ikke Dyreetisk Råds opgave at moralisere

Men nu ser der ud til at tegne sig et flertal, og efter nytår skal Folketinget behandle en ændring af dyreværnsloven. I langt de fleste tilfælde er dyresex nemlig et overgreb mod dyrene, mener Dan Jørgensen, og under alle omstændigheder må tvivlen komme dyrene til gode.

Men der er ingen grund til at ændre loven, mener Bengt Holst.

»Set fra dyrenes synspunkt, så er der taget højde for lidelse i dyreværnsloven. Så kan man mene om dyresex, hvad man vil. Men det er ikke Det Dyreetisk Råds opgave at moralisere«, siger han.

Det giver heller ikke mening, hvis årsagen til et forbud er at beskytte dyrenes integritet, mener Bengt Holst, den er nemlig allerede blevet brudt.

»Det er os mennesker, der styrer, hvornår og hvordan dyrene kan få lov til at reproducere. Når man tapper sæd af en hingst til kunstig befrugtning, udfører man nøjagtig det samme, som hvis man har sex med et dyr. Fysisk er det det samme, man gør ved dyret«, siger han.

Forbud vil bringe Danmark på linje med resten af Norden

Derfor frygter Bengt Holst, at det vil blive meget svært at afgrænse, hvilke aktiviteter et forbud mod dyresex vil gøre ulovlige.

Det Dyreetiske Råd består af 12 medlemmer. Medlemmerne er udpeget af Fødevareministeriet efter råd fra dyreværnsorganisationer, landbrugsorganisationer og Forbrugerrådet.

Med et forbud kommer Danmark komme på linje med resten af Norden. Både Norge og Sverige har allerede forbud mod seksuelle akter med dyr. I 2011 blev dyresex forbudt i Norge, mens Sverige fulgte efter med et forbud i foråret i år.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden