Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Line Ørnes Søndergaard
Foto: Line Ørnes Søndergaard

Partistiftere. De tre brødre, Asif (tv.), Kashif (i midten) og Aamer Ahmad blev landskendte, da de i 2005 arrangerede en støttekoncert for jordskælvsofrene i Pakistan. Nu har de dannet et nyt politisk parti.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre dansk-pakistanere stifter politisk parti

Nyt parti vil fokusere på udlændingepolitik og danske værdier. Navnet bliver Nationalpartiet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De danske værdier er under angreb.

Tidligere tiders fællesnævnere som tolerance, respekt og åbenhed er forsvundet, og i stedet har vores samfund fået en retorik med racistiske undertoner.

Det mener Kashif Ahmad, formand for Nationalpartiet, der lanceres i morgen.

Forsvarer de danske værdier

Sammen med sine to brødre Asif Ahmad og Aamer Ahmad har han stiftet det nye politiske parti, der allerede er godkendt af Indenrigsministeriet, har sin egen forening og bestyrelse og nu er gået i gang med at indsamle underskrifter for at blive valgberettiget.

»Vi har en diskurs i samfundet, hvor indvandrere og efterkommere i stigende grad bliver gjort til negative objekter. Retorikken er blevet så ekstrem, at vi bliver nødt til at gøre noget for at forsvare de danske værdier, som vores egne forældre mødte, da de kom til Danmark – et land, vi selv er født og opvokset i, og som vi betragter som vores fædreland«, siger Kashif Ahmad, der indtil september var medlem af Hvidovrelisten i Hvidovre Kommune, men siden har været løsgænger.

Som eksempel på et afsporet politisk klima nævner Kashif Ahmad debatten fra i sommer om indvandringen, hvor Venstre ifølge ham delte vestlige og ikke-vestlige indvandrere op i et A- og et B-hold.

»Der er simpelthen en racistisk undertone i debatten. Debatten har flyttet sig så meget, at det er blevet stuerent at tale nedsættende om en hel befolkningsgruppe«.

Op ad bakke

Og partiets mærkesager er konkrete og klart definerede:

»24-års reglen skal afskaffes, så alle får ret til at vælge sin egen partner. Tilknytningskravet skal afskaffes. Og så skal vi værne om retten til at bære religiøse symboler i det offentlige rum, som jo er en grundlovssikret ret«, forklarer Kashif Ahmad.

Men at komme i Folketinget kan godt blive op ad bakke, siger professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Anne Rasmussen. For det kræver over 20.000 verificerede underskrifter at få lov at stille op.

»Det er en kæmpe udfordring. Selv et nyt parti som Alternativet, der har kendte ansigter i spidsen, må kæmpe hårdt for at få godkendt så mange underskrifter, og der er ikke længe til næste valg«, siger hun.

Ligner andre partier

Næste hurdle bliver at komme over spærregrænsen. For det kræver, at man rammer noget, befolkningen føler, de mangler, siger professoren.

»Med de ting, de har meldt ud indtil videre, mener jeg ikke umiddelbart, at de adskiller sig ret meget fra Enhedslisten. Så det kan godt blive svært«.

Men kunne partiet ikke appellere til vælgere med en anden etnisk baggrund end dansk?

»Det vil jeg ikke udelukke. Men det er forsimplet at tro, at alle, der ikke er etnisk danske, har noget til fælles og derfor vil stemme på Nationalpartiet«, siger Anne Rasmussen.

Heller ikke Kashif Ahmad regner med at komme i front for et parti, der udelukkende kan indfange vælgere med anden etnisk baggrund end dansk:

»Mange i samfundet er trætte af denne her form for ekskluderende retorik og frygtbaserede politik. Jeg tror på, at selv Hans Jørgen i Sønderjylland vil kunne se, at det ikke længere er de oprigtigt danske værdier, der hersker i Danmark«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden