Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PETER KLINT
Foto: PETER KLINT

Asyl. Regeringen har bebudet stramninger i udlændingepolitikken, der vil ramme flygtninge fra borgerkrigen i Syrien. (arkivfoto)

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringens asyl-strid er guf for de borgerlige partier

Morten Østergaards nedtoning af asyl-stramninger fremhæver splittelse mellem S og R.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De borgerlige partier gnider sig i hænderne denne søndag, efter at den radikale partileder Morten Østergaard har nedtonet betydningen af de stramninger på reglerne for asyl og familiesammenføring, som regeringen har bebudet.

For Østergaards udtalelser viser med al tydelighed, at de to regeringspartier de radikale og Socialdemokraterne har et vidt forskelligt syn på og udgangspunkt for flygtningepolitikken. Og denne splittelse vil den borgerlige fløj i Folketinget gøre alt for at holde i live højt på dagsordenen frem til Folketingsvalget, der kommer om mindre end et år.

Sådan lyder analysen fra chefredaktør på Fyns Amts Avis Troels Mylenberg efter dagens historie i Jyllands-Posten, hvor Morten Østergaard gør det klart, at mange syriske flygtninge vil gå fri af de strammere asylregler.

Partileder presset af sine egne

Partilederen er under pres fra det radikale bagland, hvor flere har udtalt sig kritisk om regeringens bebudede stramninger, hvor flygtninge fra borgerkrigen i Syrien, der ikke er individuelt forfulgte, får en særlig tidsbegrænset opholdstilladelse i Danmark og samtidig må vente et år på at få deres ægtefælle og/eller børn til landet under reglerne om familiesammenføring.

Mange radikale kan ikke genkende sig selv i den politik, som splitter familier på flugt fra en borgerkrig, der på tre år har kostet 200.000 mennesker livet og sendt halvdelen af den syriske befolkning på flugt.

»De borgerlige partier har fået en angrebsflanke, hvor de kan vise, at R og S er uenige«, siger Troels Mylenberg.

LÆS ARTIKEL

Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti har da også allerede kaldt det et bluffnummer, da Helle Thorning-Schmidt fortalte om stramningerne fra talerstolen i Folketinget i sin åbningstale. Og Karsten Lauritzen fra Venstre har sået tvivl om, hvad man overhovedet kan regne med fra regeringens side, og har fremført, at det som sædvanlig ender med, at de radikale får deres vilje.

Ifølge Troels Mylenberg er det vigtigt at notere sig, at det ikke er en politisk ordfører eller en udlændingeordfører for de radikale, der udtaler sig som stramningerne. Derimod er det partiets nyslåede politiske leder Morten Østergaard, der føler en trang til at markere den radikale politik.

»For Helle Thorning-Schmidt har strategien været, at hun skulle vise, hvem der bestemte i regeringen, og at hun har vredet armen rundt på Morten Østergaard og tvunget disse stramninger igennem. Men den strategi bliver udfordret nu. Morten Østergaard har et klart behov for at sende følgende budskab til sin egne partifæller både i Folketinget og i baglandet: 'Jeg har hørt, hvad I siger, men det er slet ikke så galt, som I tror'. For det er gået højlydt for sig i de radikale siden åbningstalen i Folketinget. Det er ikke et radikalt ønske at lave nogen som helst stramninger her. Og det var da heller ikke den tone, Morten Østergaard slog an, da han for nylig holdt sin tiltrædelsestale som ny partileder. Derfor er det svært at tolke hans udtalelser i dag som andet end et forsøg på at sige: 'Det bliver slet ikke så slemt'«, siger Troels Mylenberg.

Stramninger rammer kun en mindre del af syrerne

Fra Folketingets talerstol sagde statsministeren i sin åbningstale, at regeringen vil stramme asylreglerne. Målet er at begrænse antallet af flygtninge, der kommer til Danmark. Anslået vil 20.000 komme til Danmark i år. Et tal, der er blevet opjusteret flere gange på kort tid, i takt med at flere og flere syriske flygtninge når Danmark.

Men i dag siger Morten Østergaard så til Jyllands-Posten, at »rigtig mange« vil gå helt fri af de bebudede stramninger, der nemlig ikke gælder for de flygtninge, der er indviduelt forfulgte. De vil have samme ret til asyl som hidtil og samme ret til øjeblikkelig familiesammenføring. Og denne gruppe udgjorde i 2013 omtrent to-tredjedele af det samlede antal flygtninge fra Syrien.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dermed er der kun en tredjedel ikke-individuelt forfulgte tilbage, som bliver omfattet af stramningerne. De vil få en tidsbegrænset opholdstilladelse på et år, og de vil skulle vente et år på at blive familiesammenført. Og for denne tredjedel gælder, at mange af dem »kommer med deres familier«, som Østergaard siger. For dem er stramningen af regler for familiesammenføring altså ligegyldig, da de ikke har brug for familiesammenføring.

LÆS BAGGRUND

Chefredaktør Troels Mylenberg peger på, at Socialdemokraterne og de radikale har to helt forskellige dagsordener, selv om de er parter i en fælles regering.

»Socialdemokraterne er politisk på linje med de borgerlige partier og Dansk Folkeparti i udlændingepolitikken. Ligesom befolkningen. Det er der, vælgerne er. De ønsker en strammere politik, og det vil Socialdemokraterne også. Partiet ønsker ikke endnu en gang at blive smadret af de borgerlige på det her område. Både fordi de mener det, og af strategiske årsager«, siger Troels Mylenberg og understreger, at netop udlændingepolitikken er et af få rigtig store stridspunkter mellem Socialdemokraterne og de radikale.

»For de radikales udgangspunkt er et helt andet. Partiet er orienteret mod en mere lempelig udlændingepolitik. Husk på, at partiets tidligere udviklingsminister Anita Bay Bundegaard engang sagde, at Danmark skulle tage imod flygtninge, der alene flygtede, fordi de var fattige. Udgangspunktet for de radikale er, at vores velstand skal komme flere til gode. Mange vil sige, at det er naivt, men sådan har partiet det. Det er en stor del af den radikale selvforståelse at føre en borgerlig økonomisk politik og en lempelig, human udlændingepolitik«, siger Troels Mylenberg.

Borgerlige vil holde debatten i live frem til valget

Det er denne forskel, der gør det interessant for de borgerlige partier at holde fast i debatten om udlændingepolitikken helt frem til valgdagen. De borgerlige partier har mellem sig ikke samme uenighed om udlændingepolitikken som S og R, men vil i samlet flok »ud over stepperne med stramningerne«, som Mylenberg siger. Derfor er udlændingepolitikken kommet for at blive.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Regeringen vil lade flygtede syrere vente et år på at få børn og ægtefæller til Danmark. Det er en frygtelig situation for de børn, der må undvære en forælder, erkender de radikales udlændingeordfører, Marlene Borst Hansen. Kilde: Politiken

»Det var faktisk det, som Helle Thorning-Schmidt tog bestik af i åbningstalen, da hun lancerede stramningerne. Hun har erkendt, at udlændingepolitikken - hvad enten hun vil det eller ej - bliver en del af valgkampen. Spørgsmålet er imidlertid, om statsministeren havde tænkt det helt igennem inden, for hvis regeringen går til valg på en stram udlændingepolitik, som det ene regeringsparti grundlæggende ikke er enig i, så får vælgerne den opfattelse, at her er et uafklaret spørgsmål. Vælgerne vil spørge sig selv: Hvilken udlændingepolitik vil der komme, hvis S og R genvinder regeringsmagten?«, siger Troels Mylenberg og fortsætter:

»Undersøgelser viser, at vælgerne i meget høj grad interesserer sig for de emner, som politikerne siger er vigtige. De borgerlige vil derfor gøre udlændingepolitik til en helt central del af valgkampen, hvor de igen og igen vil sige: S og R er ikke enige om det her. Ligesom vi har hørt dem sige det i dag som reaktion på Morten Østergaards udtalelser om de bebudede stramninger«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden