Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flygtninge. Der forventes at komme omkring 20.000 asylansøgere i 2014 og næste år. Her ses to syriske flygtninge på asylcenteret i Sigerslev.
Foto: Jens DRESLING (arkiv)

Flygtninge. Der forventes at komme omkring 20.000 asylansøgere i 2014 og næste år. Her ses to syriske flygtninge på asylcenteret i Sigerslev.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udviklingsbistand skal finansiere asyludgifter

Stigende antal flygtninge udløser milliardregning, som skal betales primært gennem udviklingsbistanden.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den voldsomme stigning i antallet af flygtninge til Danmark får konsekvenser for flere af verdens fattigste udviklingslande.

Ifølge beregninger fra Finansministeriet vil de omkring 20.000 asylansøgere, der både forventes i 2014 og næste år, udløse en ekstraregning på omtrent 4,5 milliarder kroner i 2015 - udover hvad regeringen afsatte til asylområdet i finanslovsforslaget fra august.

Omkring 2,5 milliarder vil regeringen finde på ulandsbistanden. Resten skal findes på andre af statens konti. Men den halvanden mia. kr., som regeringen har afsat til fri forhandling under finanslovsforhandlingerne, er intakt, erfarer Politiken.

SF og Enhedslisten er blevet orienteret om de opsigtsvækkende tal hos finansministeren. Begge partier er imod at bruge udviklingsbistanden sådan og vil arbejde for en anden finansiering.

»Det er kortsigtet. Udviklingsbistanden er netop beregnet til at bekæmpe fattigdom og konflikter, så vi kan undgå store flygtningestrømme«, siger Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Udgør 21 procent af bistanden

Ifølge finansordfører Jonas Dahl vil SF gøre, »hvad vi kan for at finde finansiering andet sted og gøre beløbet så lille så muligt«.

»Det er absolut ikke vores kop te, at der skal skæres på ulandsbistanden for at gøre plads til flere asylansøgere, vi så hellere at pengene blev tilvejebragt på anden vis. Men vi står med et problem, der skal findes finansiering til«, siger Jonas Dahl.

Udviklingsbistanden i 2014 er på cirka 16 milliarder. Både S og R har tidligere været været skarpe kritikere af at bruge udlandsbistanden på asylområdet. Udviklingsminister Mogens Jensen (S) oplyser, at 21 pct. af den samlede bistand næste år vil gå til flygtningemodtagelse.

»Det er almindelig praksis, at udgifter til indkvartering og forplejning af flygtningene i Danmark det første år afholdes over udviklingsbistanden«, siger Mogens Jensen i en skriftlig udtalelse.

Ifølge ministeriets oplysninger bruger Sverige også en femtedel af bistanden på flygtningemodtagelse.

»Sverige har også oplevet markante stigninger i antallet af flygtninge og har derfor allerede to gange i år foretaget justeringer i udviklingsindsatserne for at afholde udgifter til flygtningemodtagelse. Sverige opgør ligesom Danmark og andre OECD-lande per automatik en række udgifter til flygtningemodtagelse som udviklingsbistand«, siger Mogens Jensen.

Minister: Det gør ondt

Ministeriet oplyser, at pengene skal findes ved at udskyde visse udviklingsprogrammer i Afrika og Asien, ved at nedjustere støtten til en række samarbejdslande og organisationer samt at annullere enkelte danske støttebidrag.

»Omlægningen er midlertidig og vil ikke betyde brud på allerede indgåede samarbejdsaftaler. Udviklingsbistanden gør en forskel, så det kan ikke undgå at påvirke aktiviteter og de mennesker. Det gør ondt – og det vil selvfølgelig også få konsekvenser for Danmarks mulighed for at påvirke den internationale udvikling i den retning, vi ønsker«, udtaler Mogens Jensen.

Ifølge Venstres politiske ordfører Inger Støjberg er den lempelige udlændingepolitik, der nu »slår bunden ud af statskassen«.

Partiet peger på, at lempelige familiesammenføringsregler, afskaffelse af den lave starthjælpsydelse og muligheden for at bo og arbejde uden for asylcentre har gjort det mere attraktivt for flygtninge at søge til Danmark.

»Nu bliver der færre penge til verdens fattige, fordi regeringen skal finansiere deres lempelige udviklingspolitik. Regeringen burde starte med at rulle deres lempelser tilbage og opprioritere hjælpen i nærområderne«, siger politisk ordfører Inger Støjberg.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden