Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fire begivenheder de snakker om på Slotsholmen

Den politiske elite i Danmark bor ikke på Christiansborg. Det er snarere på Slotsholmen, hvor ministre og embedsmænd holder til. Se hvad magtens mænd taler om i denne uge.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Foto: BORBERG THOMAS

Slotsholmen er navnet på den 21 hektar store ø, hvor landets politiske førstemænd holder til. Afsondret med kanaler fra det øvrige Danmark, regeres landet herfra med fast hånd.

Det er ofte her, at små hændelser kan få store konsekvenser for det politiske spil på Christiansborg. Så er man med på, hvad der sker på Slotsholmen, så er man ofte med på, hvad der kan ske de næste par uger i dansk politik.

Især fire begivenheder er samtalestof i frokostpausen blandt embedsmænd og ministre:

Ny offensiv spiller: Hald til Skatteministeriet

I sportsverdenen taler man gerne om en stor 'signing'. En sådan 'signing' indtræder når fodboldklubben Manchester United smider over 600 millioner kr. efter en argentinsk angrebsjuvel, fordi man tror spilleren besidder helt særlige talenter.

På Slotsholmen er det mindre glamourøst. Virkningen kan imidlertid være den samme.

For skarpskårne topembedsmænd kan ændre meget i en organisation, ligesom en stor spiller på en fodboldbane. Og det er netop, hvad man håber i Skatteministeriet, hvor man har ansat den anerkendte økonom Jacob Hald fra tænketanken Kraka.

Hald bliver afdelingschef i Skatteministeriet, fortæller flere kilder. Han har tidligere været topembedsmand i Finansministeriet, inden han slog pjalterne sammen med Peter Mogensen i Kraka.

Nu har departementschef Jens Brøckner fået ham med på holdet i Skatteministeriet. På Slotsholmen er der kæmpe respekt omkring Halds evner - og mange ser frem til, hvordan han vil tackle sin tidligere arbejdsgiver i Finansministeriet.

Læs også:

Topchefen sidder på gulvet

For et år siden kunne Information præsentere en opgørelse over departementschefernes tilstedeværelse i det offentlige rum. Dengang blev Morten Østergaards departementschef, Sophus Garfiel, kåret som den mest pressesky topembedsmand. De nøgne fakta i perioden mellem 2011 og 2013 ser sådan ud:

Navn: Sophus Garfiel
Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet
Dage som departementchef: 709
Udtalelser i landsdækkende medier: 1
Måneder mellem udtalelse (gennemsnit): 23.6
Dage mellem udtalelse (gennemsnit): 709

Meget har ændret sig i den sidste uges tid.

For Altinget har netop udgivet sit efterårsmagasin. Og som altid med meget spændende indhold. Det er dog billedsiden, som trækker denne gang ( Se her).

Bemeldte Garfiel er fotograferet siddende på gulvet uden slips - iført sandaler.

Et frisk pust til det noget støvet image som embedsmænd i visse kredse lider under, mener flere. Dette forsøg på at bevæge sig ud i presselyset bliver til gengæld ikke modtaget lige venligt alle steder.

Sladder-tanterne på Slotsholmen lader gerne bemærkninger som denne falde: »Det er ikke tilfældigt, at Garfiel sidder på gulvet.«

Disse tanter synes, at Garfiel er for svag en magtspiller på Slotsholmen. Især når det gælder forholdet til egen minister og armlægningen med de øvrige ministerier.

Andre embedsmænd tager dog Garfiel i forsvar. Ikke mindst fordi de anser ham som en mere moderne leder, både i udseende og udførelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Er finansloven i fare?

Før sommer fandt Finansministeriet sin nye departementschef i DR. Her stjal man økonomidirektøren. Nu har Danmarks Radio til gengæld fisket i Finansministeriet og hentet den 37-årige afdelingschef, Nicolas Lyhne-Knudsen. Han skal være den nye økonomigeneral i DR.

Det har efterladt et stort hul i ministeriet, eftersom Lyhne-Knudsen er en effektiv embedsmand, som har stået for finanslov og store politiske forhandlinger. Efterfølgeren er endnu ikke fundet.

Den nye departementschef og den nye afdelingschef bliver magt-tandemen i arbejdet med finanslovsforhandlingerne. Og disse forhandlinger kommer de næste par måneder op i kadence. På Slotsholmen tales der om en spirende nervøsitet i Finansministeriet for, hvordan det kommer til at gå.

Men gå skal det nok. Der har før været stor udskiftning, det er mere et spørgsmål om den kunsneriske udførelse.

Lykketoft-udvalget

For godt et år siden kastede regeringens topministre sig ud i et besynderligt angreb. I et brev stilet til Folketingets formand kritiserede ministrene - højest usædvanligt - Rigsrevisionen.

I det fire sider lange brev skrev de, at regeringens kvababbelser skyldes »meget væsentlige principielle overvejelser om forholdet mellem regeringen og Folketinget og om, hvilken rolle Statsrevisorerne og Rigsrevisionen skal have i den forbindelse«.

På godt dansk betyder det, at regeringen ikke ønsker, at Rigsrevisionen skal rode rundt i det arbejde, der går forud for en lov.

Der må være grænser for, hvad Rigsrevisionen kan interessere sig for, når den udfører sit arbejde med at kontrollere, om rigets penge bliver brugt fornuftigt.

Stridens kerne er det lovforberedende arbejde, som ministrene mener er politik – her findes ingen standard for, hvad der er rigtigt og forkert. Det skal revisorerne ikke kloge sig på, de skal i stedet passe deres regnskabsprotokol, når politikken er lavet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dengang for et år siden skabte det stort postyr, at fire topministre valgte at indskibe sig i en bureaukratisk grænsestrid, mens det hele handlede om endnu en af Løkkes bilagssager. På det tidspunkt V-formandens rejsesag.

Sagen om Rigsrevisionens arbejdsområde døde dog stille. Især fordi der blev lavet et udvalg med Lykketoft i spidsen, som skulle kigge på, hvem der havde ret: Regeringen eller Rigsrevisionen?

Ifølge en kilde i udvalget skulle man snart være klar med en række konklusioner. Eller rettere: konklusionen er, at man ikke rigtig kan blive enig. Men måske har udvalget alligevel løst sin opgave - debatten i offentligheden er forstummet.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden