Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flygtning. 120 syrere bor midlertidigt i sociale boliger i Nordborg.
Foto: Peter KLINT

Flygtning. 120 syrere bor midlertidigt i sociale boliger i Nordborg.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen fremlægger ekstra stramme regler for hjemsendelse

Nyt forslag lægger op til, at asylansøgere skal søge helt forfra, hver gang de søger om forlængelse de første fem år.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der kommer til at gælde ekstra stramme regler for hjemsendelse for de hovedsagelig syriske flygtninge, der kun kan opnå midlertidig beskyttelse efter de nye regler om asyl.

I de første fem år i Danmark vil personer på midlertidig opholdstilladelse kunne blive udsendt uden de traditionelle hensyn til, hvor godt integreret personen er blevet i Danmark, eller personens alder, helbred og eventuelle personlige tilknytning til danskere.

Alle disse forhold er beskrevet i udlændingelovens paragraf 26 som ting, der skal tages hensyn til i hjemsendelsessager. Men af det lovforslag, som justitsminister Mette Frederiksen (S) fredag aften sendte i høring, fremgår det, at den centrale paragraf ikke gælder for personer på midlertidigt ophold.

»Beskyttelse mod inddragelse i udlændingelovens paragraf 26 stk. 1 finder ikke anvendelse ved afgørelsen om forlængelse«, hedder det i bemærkningerne til lovforslaget i en central passage om de fornyede vurderinger af personers beskyttelsesgrundlag.

Asylansøgerne skal »derimod starte forfra i forbindelse med hver enkeltansøgning om forlængelse af opholdstilladelsen«, lyder det.

Som udgangspunkt skal personer på midlertidig opholdstilladelse have fornyet deres beskyttelsesstatus efter et år i landet og herefter hvert andet år.

Efter fem vil de ifølge lovforslaget kunne meddeles tidsubegrænset opholdstilladelse. Men indtil da bliver det springende punkt, om de danske myndigheder vurderer, at der er opstået ro nok i hjemlandet, til at personer på den nye midlertidig opholdstilladelse kan blive sendt hjem.

Radikale: Der kan gøres undtagelser

SF og især Enhedslisten har gennem de seneste uger generelt udtrykt sig skeptisk om stramningerne af asyllovgivningen. Men fredag aften havde hverken politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen eller SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, nået at læse lovforslaget.

Derimod havde både Venstre og de radikale sat sig ind i lovforslaget, og de er begge godt tilfredse med den nye bestemmelse. Retsordfører Karsten Lauritzen (V) mener, at der er tale om en relevant stramning, som han dog tvivler på vil gøre den store forskel i virkelighedens verden.

»Vi vil gerne være med til at sikre, at opholdet bliver midlertidigt i Danmark. Men der er det aktuelle problem, at der ikke umiddelbart er udsigt til bare en lille smule forbedret situation i Syrien. Hverken på etårig eller flerårig basis«, siger Karsten Lauritzen.

Den radikale udlændingeordfører, Marlene Borst Hansen, peger på, at der fortsat er dispensationsmuligheder ved særlige forhold i Udlændingelovens paragraf 9 C.

»9 C er den undtagelsesparagraf, som er der, hvor for eksempel børnekonventionen optræder. Den kan også bruges allerede, når de søger om at få familien herop. 9 C er en vigtig paragraf, og den er nævnt en del gange, og undtagelser gives hele tiden i henhold til 9 C«, siger hun.

Juridisk set er der umiddelbart intet, der hindrer regeringen i at operere med særlige rettigheder for den nye kategori af flygtninge på midlertidig beskyttelse, så længe Danmarks forpligtelser i forhold til øvrige internationale konventioner overholdes, vurderer Thomas Gammeltoft-Hansen, forskningschef ved Institut for Menneskerettigheder:

»Man kan i princippet godt nationalt opdele og give en anden rettighedspakke til denne gruppe, så længe de generelle menneskerettigheder overholdes. Kun konventionsflygtninge er sikret den mest omfattende pakke af rettigheder«, sagde han med det forbehold, at det konkrete forslag på det tidspunkt endnu ikke forelå.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden