Børnetolke. Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil skærpe tolkningsbekendtgørelsen, så børn under 15 år ikke må fungere som tolke i sundhedsvæsenet. Men ministeren vil ikke lovgive om problematikken.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Børnetolke. Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil skærpe tolkningsbekendtgørelsen, så børn under 15 år ikke må fungere som tolke i sundhedsvæsenet. Men ministeren vil ikke lovgive om problematikken.

Politik

Minister: Børn under 15 må ikke bruges som tolke i sundhedsvæsenet

Godt, men ikke godt nok, siger SF's Özlem Cekic, der har indkaldt til samråd i morgen.

Politik

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil nu stramme reglerne for brugen af børnetolke i det danske sundhedsvæsen.

Fremover skal det ikke længere være tilladt for læger at bruge børn under 15 år som oversættere, når borgere med indvandrerbaggrund og et behov for tolkehjælp møder op til konsultation eller behandling på hospitaler eller i praksisser.

Det meddeler sundhedsministeren i en skriftlig udtalelse til Politiken forud for et samråd i Folketinget i morgen.

»Det er en rigtig dårlig ide at bruge mindreårige børn som tolke i sundhedsvæsnet. Det kan være grænseoverskridende for et barn at være til stede under en lægekonsultation og skulle høre om en mors eller fars sygdom. Og derfor vil jeg nu stramme op på reglerne, så det bliver helt klart, at mindreårige børn ikke skal bruges som tolke«, udtaler sundhedsministeren.

SF: Vi ville aldrig byde Louise, Anders og Jonas at sidde i de her situationer

Ifølge en rapport fra Institut for Menneskerettigheder, som Politiken omtalte i sommer, siger hver femte praktiserende læge herhjemme, at de ofte eller af og til bruger børn som oversættere, når sproget udgør en barriere.

Det fik SF's sundhedsordfører Özlem Cekic til at kalde sundhedsministeren i samråd, og nu melder Nick Hækkerup så ud, at tolkningsbekendtgørelsen skal ændres.

Kun i situationer, hvor lægen ikke kan vente på at rekvirere en tolk, skal det i fremtiden være tilladt læger at bruge børn under 15 år som tolke. Det kan eksempelvis være tilfældet i akutte eller livstruende situationer.

Men selvom det er positivt, at regeringen nu lægger op til at skærpe tonen og sætte en aldersgrænse, så er sundhedsministerens skridt ikke tilstrækkeligt, mener Özlem Cekic, der selv har prøvet at skulle tolke for sine forældre, da hun var barn.

»Der har hele tiden været en vejledning, hvor man fraråder at bruge børn som tolk. Så det signal, ministeren nu sender, har hele tiden været der. Problemet er, at vejledningen ikke bliver fulgt. Og det er derfor, vi bliver nødt til helt at forbyde det ved lov«, siger hun og fortsætter:

»Jeg hører hele tiden, at der kan være særlig alvorlige tilfælde. Men det er da lige præcis der, man ikke skal bruge børn. Et barn skal da ikke hives ind, når mor er ved at få hjertestop. Et barn skal ikke hives ind i forbindelse med en trafikulykke. Det er så traumatiserende for børn at føle, at noget gik galt, fordi de ikke tolkede rigtigt. Det ansvar kan man under ingen omstændigheder pålægge et barn«.

»Hvis man for alvor skal forstå, hvad vi udsætter de her børn for, så skal man bytte deres navne ud med Louise, Anders og Jonas på 10-11 år. Vi ville aldrig byde dem, at sidde i de situationer, og det bør vi heller ikke byde børn med minoritetsbaggrund«, siger hun.

Børnetolkning medfører ulighed i sundhedssystemet

Özlem Cekic mener, at et decideret forbud vil tvinge hospitalerne til at blive bedre til at lave aftaler med tolke og tilknytte egentlige tolketeams, der eventuelt ville kunne fungere som teletolke, der bistår læger og sygeplejersker over telefonen.

Hun advarer mod, at brugen af børnetolke risikerer at føre til fejlbehandling, fordi børnene ikke kan de nødvendige fagtermer. Det fører til ulighed i sundhedsvæsenet, påpeger hun.

Institut for Menneskerettigheder anbefalede i forbindelse med rapporten, at det bør fastslås i sundhedsloven, at børn kun må anvendes som tolke i akutte eller livstruende situationer. Den anbefaling fik dengang opbakning fra Red Barnet.

Det var i dag ikke muligt for Politiken at få lov at interviewe sundhedsminister Nick Hækkerup om hans bebudede skærpelse af tolkningsbekendtgørelsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden