Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Venstre har ikke et eneste eksempel på en skævvridning af fakta i Flygtningenævnet, men bebuder alligevel et opgør med sammensætningen af nævnet. Samtidig vil partiet stramme skruen over for flygtninge i Danmark. Kilde: Politiken.tv / Peter Vintergaard

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre vil gøre det sværere at være flygtning i Danmark

Menneskesmuglere sender bevidst flygtninge mod Danmark, mener Inger Støjberg.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark virker som en magnet på flygtninge, der med hjælp fra menneskesmuglere finder vej hertil, fordi forholdene for asylansøgere er bedre end i mange andre lande.

Derfor vil en Venstre-ledet regering stramme reglerne, så det er mindre attraktivt at søge mod Danmark. Det siger partiets politiske ordfører, Inger Støjberg, i et interview med Politiken.

Afviste asylansøgere skal hurtigt sendes ud af landet. Det skal være slut med, at asylansøgere - ikke mindst de afviste - kan bo og arbejde uden for asylcentrene. Starthjælpen og kontanthjælpsloftet skal genindføres, og det skal være sværere at få adgang til børnepenge.

Med blandt andet disse tiltag vil Venstre - såfremt landets største parti får regeringsmagten efter det kommende folketingsvalg - rulle den nuværende regerings politik tilbage. For regeringens lempelser har gennem de senere år betydet, at Danmark er blevet et alt for attraktivt land for asylansøgere, mener Venstre.

Stærke asylansøgere i Danmark

Inger Støjberg peger på, at de svageste flygtninge sidder tilbage i Syrien. Mellemgruppen sidder i flygtningelejre i nærområderne, mens det er de stærkeste flygtninge, som kommer til Danmark.

»De har en menneskesmugler bag sig, som hjælper dem til at det land, hvor forholdene er bedst. Man kan ikke fortænke dem i det, men man kan klandre regeringen for at skabe et system, der får menneskesmuglerens nål til at ramme Danmark«, siger Inger Støjberg.

Antallet af asylansøgere i Danmark vil ifølge regeringens prognose nå 20.000 i år, hvilket er det højeste tal de seneste 20 år.

»Vi har fået rigtig mange asylansøgere i Danmark. Vi har taget flere end det antal, 15 EU-lande har taget tilsammen. Det må være, fordi forholdene er bedre her«, siger Inger Støjberg.

LÆS ARTIKEL

Over halvdelen af asylansøgerne, der når Danmark, kommer fra borgerkrigen i Syrien, der på tre-et-halvt år har kostet 200.000 mennesker livet og sendt millioner af mennesker på flugt.

Udviklingen har fået regeringen til at bebude en stramning i reglerne for, hvem der kan få asyl i Danmark.

Ifølge et udkast til et lovforslag skal ikke-individuelt forfulgte flygtninge fra eksempelvis en borgerkrig fremover kun have midlertidigt ophold på et år, hvorefter det skal skal vurderes, om forholdene i hjemlandet er blevet bedre, så de kan rejse hjem igen.

I det første år kan flygtningene ikke søge om at få deres familie til Danmark.

Regeringens forslag rammer en fjerdedel af syrerne

Forslaget vil ramme cirka en fjerdedel af asylansøgerne fra Syrien, da omkring trefjerdedele er individuelt forfulgte asylansøgere, som får status som konventionsflygtninge i henhold til FN's Flygtningekonvention.

Stramningerne går uden om denne gruppe, som Danmark har pligt til at tage imod.

Foto: DALUM ASTRID

Forskere har peget på, at flygtninge fra borgerkrigen i Syrien ikke har overskud til at orientere sig efter, hvor forholdene for asylansøgere er bedst. De tænker blot på at komme væk fra krigens rædsler, lyder det.

Men Inger Støjberg tvivler på, at det er en korrekt udlægning. Hun henviser til oplysninger fra politiet.

»Når man (asylansøgere, red.) kommer til Center Sandholm, så ved man lige præcist, hvilke rettigheder man har. Helt ned til hvor mange håndklæder der skal ligge på hvert enkelt værelse«, siger Inger Støjberg.

Venstre vil stemme for regeringens lovforslag

Den politiske ordfører siger, at Venstre forventer at stemme for regeringens forslag om stramninger i reglerne for at få asyl i Danmark.

Samtidig siger Inger Støjberg, at en borgerlig regering i højere grad vil prioritere at hjælpe flygtninge i nærområderne til Syrien. Det er lande, hvor der allerede nu sidder millioner af syrere i kæmpe lejre. Vi kan hjælpe mange flere i nærområderne for de samme penge, lyder det fra Støjberg.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden