Løftes. Overbelægningen på hovedstadens sygehuse lægger et massivt pres på både patienter og personale.
Foto: Carsten Andreasen(Arkiv)

Løftes. Overbelægningen på hovedstadens sygehuse lægger et massivt pres på både patienter og personale.

Politik

Finanslov skal hjælpe ældre væk fra hospitalsgangen

1,5 milliarder kroner på finansloven skal få ældre patienter væk fra gangene og lette presset på landets fødeafdelinger. Pengene »falder på et tørt sted«.

Politik

To konkrete områder højt på den sundhedspolitiske dagsorden har udsigt til at få et markant ekstra løft i de kommende år.

Det er kernen i en stor delaftale på finansloven, som regeringen sammen med Enhedslisten og SF ifølge Politikens oplysninger er nået til enighed om rammerne for.

I øjeblikket er der stort pres på mange sygehuse, eksempelvis i hovedstaden, hvor især ældre patienter i dagevis stuves sammen på gangene, mens de venter på at komme hjem.

Denne overbelægning vil partierne nedbringe markant. Også fødeafdelingerne, hvor jordemødre har klaget over stress, personalemangel og haltende omsorg, står til at få flere penge.

Et spørgsmål om værdighed

I alt vil parterne afsætte 1,5 milliarder kroner ekstra over de kommende fire år – startende med 100 millioner næste år. Af dem går 50 millioner til at få patienter væk fra sygehusgangene og 40 millioner til indsatsen på fødeafdelingerne. Beløbene stiger kraftigt i årene 2015-18.

Især patienter placeret på gangene ser partierne frem til at gøre op med.

»Det handler i bund og grund om værdighed. Det må være utilfredsstillende for alle, når vi oplever, at ældre mennesker bliver nødt til at ligge på gangene, fordi der ikke er en stue med en seng til dem. Det synes jeg ikke, vi kan være bekendt. Derfor er det et vigtigt problem for os at få løst«, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

SF-formand Pia Olsen Dyhr stemmer i:

»De penge vil gøre en forskel, fordi de har fokus på de ældre medicinske patienter, som har været en overset gruppe i mange år. Det kan godt være, at det går langsomt i gang, men det vigtige er det lange, seje træk. Derfor er der sat flere penge af fremadrettet«.

Falder på et tørt sted

Foruden de to nævnte områder rummer pakken også en pulje til forebyggelse af eksempelvis selvmord og bekæmpelse af hormonforstyrrende stoffer.

Regeringen kommenterer ikke de igangværende forhandlinger, men centrale kilder bekræfter, at en sundhedsaftale er tæt på at være i hus.

»Ingen skal være i tvivl om, at et stærkere og mere solidarisk sundhedsvæsen er noget af det, vi som SR-regering arbejder benhårdt for«, siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

En række organisationer, herunder Danske Patienter, Ældre Sagen og Jordemoderforeningen, jubler over udsigten til et økonomisk løft. Alle understreger, at pengene »falder på et tørt sted«, fordi både medicinske afdelinger og fødegange er presset til det yderste.

Optimerer trafik

Når det gælder overbelægningen, skal pengene blandt andet gå til mere sundhedsfagligt personale og til at styrke kommunernes mulighed for at tage hurtigt imod raske borgere.

Sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, advarer da også imod at bruge pengene direkte på ekstra senge. I stedet gælder det om at optimere trafikken til og fra hospitalerne.

»Løsningen er ikke flere senge. Det har vi på sigt ikke råd til alligevel«, siger han.

Udsigten til, at regeringen får sine to støttepartier med i en samlet finanslovsaftale, blev bedre i aftes, da parterne nåede til enighed om en finansiering af de eksplosivt stigende asyludgifter.

1 milliard kroner til det formål spares på udviklingsbistanden, men den egentlige fattigdomsbekæmpelse friholdes.

De kommende dage forhandler partierne videre om andre presserende emner – inklusive den store og afgørende knast i forhandlingerne: dagpenge.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce