Stabilitet. Betingelserne for arbejdet med udsatte grupper i kan gøres bedre på finansloven end i satspuljen, mener Socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
Foto: Jens Dresling(Arkiv)/POLFOTO

Stabilitet. Betingelserne for arbejdet med udsatte grupper i kan gøres bedre på finansloven end i satspuljen, mener Socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Politik

Politisk flertal er klar til et opgør med omstridt milliardpulje

Samfundets svageste skal i stedet på finansloven, lyder det.

Politik

Et flertal i Folketinget erklærer sig nu klar til et opgør med det omstridte puljesystem, hvor politikere årlig fordeler et milliardbeløb til udsatte grupper som misbrugere, voldsramte kvinder og psykisk syge.

Finansministeriet har nedsat en taskforce, der skal gennemtrawle de omkring 800 projekter, som udgør den såkaldte satspulje. Og står det til Socialdemokraterne, skal stort set hele puljen lægges ind under de mere sikre rammer på finansloven, siger socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil.

Det kan føre til omfattende ændringer med færre korte og tidsbegrænsede projekter. Til gengæld kan flere organisationer få sikkerhed om de økonomiske rammer mange år frem.

S: Gå en anden vej

»I dag har vi ikke de bedste betingelser for at lave en ordentlig indsats over for de udsatte grupper i vores samfund. Indsatserne hopper fra tue til tue fra år til år. Når den taskforce har gennemgået det hele, vil jeg opfordre til, at partierne omkring satspuljen sætter sig sammen og lægger en bombe under hele systemet. Og går en helt anden vej«, siger Rosenkrantz-Theil.

Ifølge Socialdemokraterne skal kun 500 mio. kr. efterlades til de kortsigtede projekter, som typisk får penge til fire års arbejde.

Siden satspuljen blev indført i 1990, er den vokset til 12,8 mia. kr.

Penge, som kommer fra en nedregulering af overførselsindkomsterne. Systemet har i årevis været under hård kritik for at skabe utryghed, fordi organisationer føler sig underlagt et vedvarende pres for at gøre sig til for politikerne. Og fordi det åbner for en kritik af, at politikere kan uddele vennetjenester til lokale formål.

Blandet modtagelse

Enhedslisten støtter helhjertet S-forslaget, og det samme gælder SF, siger formand Pia Olsen Dyhr.

Dansk Folkeparti erklærer sig også positiv, dog uden at ville tilslutte sig en præcis model. »Det er en radikal omlægning, der lægges op til. Vi støtter ideen om, at projekterne kommer på finansloven. Men det er vigtigt for os, at vi får alle mellemregningerne med. Det ligger i et forhandlingsforløb, som vi vil gå positivt ind i«, siger finansordfører René Christensen.

Venstre vil endnu ikke tage stilling til spørgsmålet, mens Konservative er modstandere af ideen.

»Formålet med en del af satspuljen er jo at prioritere udviklingsprojekter og nye projekter. Jeg kan være bekymret for, om det i samme grad vil blive prioriteret, hvis man ændrer på styringen«, siger socialordfører Mai Mercado.

Hedt ønske

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra socialminister Manu Sareen (R).

Han henviser til finansminister Bjarne Corydon (S), som lægger op til politiske drøftelser i foråret 2015.

I organisationsverdenen har det i årevis været et hedt ønske at slippe for vedvarende at skulle søge politikerne om nye midler. Flere udtrykker et stort håb om, at forslaget kan blive til virkelighed. Eksempelvis formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen.

»Jeg er enig i, at man får mere for pengene ved at sikre en længerevarende budgettering end på satspuljen, hvor det sker på ad hoc-basis. Bevillinger på finansloven er bedre forankret – det er rigtigt at sikre en mere solid forankring af projekter til samfundets svageste«, siger han.

---------------------------

Rettelse: Vi skrev i en tidligere version, at satspuljen er på 12,8 milliarder kroner 'årlig'. Det er imidlertid det samlede beløb i ordningen - ikke den årlige uddeling. Der er netop indgået aftale om at uddele 1,2 milliarder kroner af puljen over de næste fire år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce