Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Lærer-fravær får DF til at kræve evaluering af reform

Lærernes sygefravær er steget kraftigt i de store byer efter sommerferien.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kræver en grundig undersøgelse, at sygemeldinger fra folkeskolelærere tilsyneladende oftere tikker ind, efter de nye arbejdstidsregler og folkeskolereformen er trådt i kraft efter sommerferien.

Det mener Alex Ahrendtsen, undervisningsordfører for Dansk Folkeparti, som kalder det stigende sygefravær for »dybt bekymrende«.

»Vi bliver nødt til at have en systematisk evaluering af folkeskolereformen. Evalueringen skal fortælle os, hvad problemets kerne er. Hvis det viser sig, at det er arbejdstidsreglerne, der især er et problem, så skal vi handle derefter«.

»Hvis det viser sig, at folkeskolereformen har store ledelsesmæssige udfordringer, så skal der tages hånd om det«, siger han.

Hvordan der konkret kan handles, kan Alex Ahrendtsen ikke svare på endnu. Han vil ikke forholde sig til, om Dansk Folkeparti vil være parat til at foreslå ændringer i folkeskolereformen, som blev vedtaget i 2013 af regeringen, Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti.

»Det er for tidligt at sige noget om det. Vi bliver nødt til at have evalueringen først. Det, der er vigtigt nu, er, at der er ledelsesmæssigt fokus på sygefraværet på de enkelte skoler og ude i kommunerne«, siger ordføreren.

Alex Ahrendtsen vil blandt andet have svar på, om der er forskel på sygefraværet i de kommuner, der har lavet lokale aftaler med lærerne om deres arbejdstid, og så de kommuner, der kræver fuld tilstedeværelse på skolen i arbejdstiden.

»Her og nu vil jeg opfordre til, at kommunerne indleder et samarbejde med lærerne og taler sig frem til en lokalaftale, så lærerne bliver hørt og føler sig hørt. Vi har brug for engagerede lærere, der går ind i klasseværelserne med et smil. Ellers går det ud over børnene«, siger han.

Ifølge tv2.dk melder flere og flere lærere i København, Odense og Aarhus sig syge, efter at folkeskolereformen er trådt i kraft.

I København er sygefraværet steget med cirka 31 procent, mens det i Odense er steget med omkring 40 procent. For Aarhus er tallet omkring 26 procent.

Ifølge Alex Ahrendtsen er der ingen lokalaftale med lærerne i Odense, mens der er indgået lokalaftaler i København og Aarhus.

»Lokalaftaler kan nok ikke forklare det hele. Vi bliver også nødt til at se på, om problemerne skyldes dårlig ledelse, og hvordan de enkelte skoler og kommuner griber det an«, siger han.

Enhedslisten: rammer svage elever

I sidste ende er det eleverne, det går ud over, når folkeskolelærerne i stigende grad ringer til skolen og melder sig syge, lyder det fra Enhedslisten.

Derfor bør regeringen kigge folkeskolereformen efter i sømmene, siger undervisningsordfører Rosa Lund (EL), der mener, at lærernes stigende fravær kan kædes sammen med den nye folkeskolereform, der trådte i kraft efter sommerferien.

»Det kan ikke undgås at gå ud over undervisningen, at lærerne har så meget sygefravær. Og vi skal jo gerne have en folkeskole, hvor alle bliver så dygtige, de overhovedet kan. Men det bliver alle ikke, hvis lærerne hele tiden er syge«, siger hun.

Og selve reformen er baggrunden for lærernes øgede fravær, lyder det.

»Lærerne bliver stressede og syge af, at de ikke længere har tid til at forberede sig til deres undervisning. Det falder sammen med en inklusionsopgave og en helt ny folkeskolereform, der er faldet ned over skolen. Det er meget, man udsætter skolen for«, siger Rosa Lund.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Inklusionsreformen betyder at elever flyttes fra specialinstitutioner over i folkeskolen, mens folkeskolereformen blandt andet betyder en ændring i lærernes forberedelsestid, og at de skal undervise to klokketimer mere per uge.

Og det er regeringens ansvar, med børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) i spidsen, at rette op på det høje sygefravær, mener Enhedslisten.

»Det er regeringens ansvar, for den har med Antorini i spidsen stået for en folkeskolereform, som detailstyrer folkeskolen og dels en ny arbejdstidsaftale. Man bør opfordre kommunerne til at lave arbejdstidsaftaler lokalt med lærerne«, siger Rosa Lund.

Undervisningsministeren har ingen kommentarer til sagen, men henviser til KL, Kommunernes Landsforening.

ritzau

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden