Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

SF: Unge kriminelle og deres ofre skal selv blive enige om straf

Partier støtter alternativ for unge kriminelle, men ikke SF's forslag.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når en ung lømmel smadrer lamperne i en boligforening eller stjæler skolens computere, får han i dag en bøde eller kommer for en dommer.

Står det til SF, skal han i fremtiden blive enig med offeret for sin forbrydelse om en passende straf, der kan være med til at gøre hans handling god igen.

Retsordfører for SF Karina Lorentzen peger på, at der er for mange unge, som starter med småkriminalitet som hærværk og tyverier, og som slipper med en bøde eller et tiltalefrald.

»Rigtigt mange af de unge misforstår det som om, der ikke skete noget, da de begik den her kriminalitet. Og så fortsætter det. Det, vi har brug for, er, at de følelsesmæssigt involverer sig i det, de har gjort. At de oplever, at det gik ud over nogen og havde konsekvenser for dem, det gik ud over«, siger Karina Lorentzen.

Den unge gerningsmand og offeret for forbrydelsen skal ikke mødes alene, men have en professionel facilitator, bisiddere eller advokater, forældre eller en værge og en person fra de sociale myndigheder med.

Og ungemødet skal for offerets skyld både være frivilligt fra offerets og fra gerningsmandens side, understreger Karina Lorentzen.

Færre begår kriminalitet igen

Forslaget er kraftigt inspireret af en ordning i Nordirland, og hvor 81 procent af de ofre, der har deltaget i et ungemøde, efterfølgende siger, at de foretrækker det frem for en almindelig retssag og 88 procent vil anbefale ungemødet til andre i samme situation. Det viser en rapport fra Institut for Kriminologi og Kriminalret ved Queen's University i Belfast.

Samtidigt viser en undersøgelse fra Nordirlands Kontor for Ungdomsret, at kun 30-40 procent af de unge kriminelle, der har deltaget i et ungemøde eller lignende alternative former for straf, begår ny kriminalitet. Blandt alle de unge, der løslades efter en varetægtsfængsling er det 68,3 procent.

SF henviser desuden til, at man i Norge efter en 5-årig forsøgsperiode har gjort en lignende ordning permanent. Her har en dommer mulighed for at bestemme eksempelvis straffens varighed. Også her har det haft en positiv effekt på andelen af unge, der deltog, kriminalitet igen, fortæller Karina Lorentzen.

Det hænger sammen med, at en ung kriminel bliver konfronteret med konsekvenserne af deres handlinger, mener mener hun.

»Der er måske nogen, der vil sige, at det her er lidt blødsødent, men det er faktisk rigtig svært at møde op og kigge ind i øjnene på dem, man har gjort noget i forhold til. Det at være tvunget til at høre på offerets version og hvad de gjorde ved offeret rent følelsesmæssigt, det har en super god virkning«, siger hun.

En ny måde at tænke straf på

Karina Lorentzen påpeger, at man ikke slipper med en bøde, for man skal levere en form for samfundstjeneste.

»Så det er en ny måde at tænke sanktion på, men det virker i forhold til de unge«, siger Karina Lorentzen, der ikke har lagt sig fast på, hvilke typer forbrydelser, der skal kunne afgøres ved et ungeråd, og hvilke der skal for en domstol.

I Nordirdland er kun mord og særligt voldelige voldtægter undtaget unge-ordningen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Radikale Venstre har tidligere foreslået, at unge kriminelle skal gå i skole i stedet for i fængsel, og i oktober bebudede regeringen et forslag om, at førstegangskriminelle i højere grad skulle dømmes til samfundstjeneste i stedet for fængsel.

Den socialdemokratiske retsordfører Trine Bramsen er meget positiv over for idéen om at lave offer og gerningsmand mødes, men mener, at der er behov for et mere konkret forslag og en grundigere undersøgelse af, hvordan idéen kan tilpasses det danske retssystem.

»Vi har allerede nogle principper, der gælder i vores retssystem, og det er klart, at dem bliver vi nødt til at skele til, når vi indfører en ny model«, siger Trine Bramsen.

Borgerlige: Ungeråd skal ikke erstatte domstole

Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har tidlere foreslået at oprette en domstol for unge. Så selvom Karsten Lauritzen ser gode takter i SF's forslag, vil han ikke støtte det.

»Vi synes simpelthen, vi har et bedre forslag i den borgerlige blok. Vi mener, at det er godt for den unge, at skulle stå til ansvar over for en dommer«, siger han.

Retsordfører Tom Behnke (K) mener godt, at partierne kan blive enige om en model, men han vil ikke høre tale om, at det er offerets ansvar at fælde dom i sin egen sag.

»Vi har myndigheder og domstole, som er partsuafhængige og tager stilling til skyld eller ikke skyld og til sanktionens størrelse og udformning. Det er domstolene, der skal træffe afgørelse, ikke en part i sagen«, siger den konservative retsordfører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og i Dansk Folkepartis vil retsordfører Peter Skaarup ikke give afkald på muligheden for at en dommer kan fælde dom over de yngste kriminelle. Alligevel kan han godt se nogle positive elementer i idéen om at lade offer og gerningsmand mødes.

»Det giver mulighed for at gerningsmanden kan forstå, hvad det er for konsekvenser, vedkommende har stået bag ved. Det er jo afgørende. Men det er vigtigt at ofrene, er med på det. Man skal først og fremmest tage hensyn til offeret«, siger Peter Skaarup.

SF's forslag om ungeråd vil blive fremsat i Folketinget i denne eller næste uge.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden